Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Wegdromen over een zelfvoorzienend leven met Homestead Rescue

Nieuws | 10 maanden geleden | In samenwerking met onze partners

De laptop dichtklappen om deze nooit meer open te doen. Je boeltje pakken, een stuk grond kopen en ver weg van alle drukte in je eigen onderhoud voorzien. Velen dromen erover, maar weinigen wagen echt de sprong. De Canadese familie Raney helpt diegenen die wel wat steun kunnen gebruiken in hun dappere poging in Homestead Rescue op Discovery.

Energiewinning: zon of water?

Marty Raney en zijn kinderen Matthew en Misty zijn ware experts in het off grid-leven. Als hun hulp ingeroepen wordt door een gezin dat vastgelopen is met hun homestead, oftewel zelfvoorzienende woonplek, gaat het al gauw over de energievoorziening.

Niet zelden is die groen omdat men mijlen van de bewoonde wereld verwijderd is. Elektriciteit is er niet zo vanzelfsprekend als in de gemiddelde Nederlandse woonwijk, waar het een kwestie van energie vergelijken is en je keuze hebt uit tientallen leveranciers.

In de wildernis van Canada en Noord-Amerika is de enige optie vaak om een aantal zonnepanelen te plaatsen, die een een bedrijf niet van de ene op de andere dag komt leggen. Een enkele keer wordt een waterrad gebouwd om stroom op te wekken.

Zonder water geen leven

Water is de eerste levensbehoefte op de homesteads waar de Raneys inspringen. 'No water, no life', is de ijzeren wet die pater familias Marty, te herkennen aan zijn cowboyhoed en indrukwekkende snor, hanteert.

Daartoe wordt zo nodig de hulp ingevlogen van een bedrijf dat honderden meters diep kan boren op zoek naar een geschikte bron. Dat water is noodzakelijk om niet alleen mee te wassen en te koken, maar ook voor de moestuin en dieren, die bij een homestead horen als wielen aan een kar.

Ongewenste dieren

Het vee moet beschermd worden tegen ongewenste visite van vossen, beren, coyotes en slangen. Dochter Misty ontfermt zich daarover, terwijl ze elke keer weer een verrassend nieuw idee voor de moestuin heeft.

Het verbouwen van groente en fruit vergt liefde, aandacht, geduld en creativiteit. De ene keer bouwt ze een kas, de andere keer een drainagesysteem.

Intussen leert broer Matthew de familie om te jagen en schudt Marty maar weer eens een nieuw veelomvattend plan uit zijn hemdsmouwen. Is er veel hout nodig voor het bouwen van een blokhut en om deze te verwarmen? Dan maken we toch gewoon eerst een houtzagerij? Welkom op de homestead.

Dromen mag

Het is confronterend en leerzaam tegelijk voor kijkers die wel eens fantaseren over een zelfvoorzienend leven. In Nederland is er weinig ruimte voor, al is het wel mogelijk, dus dromen mag.

Inspiratie kan worden opgedaan bij Homestead Rescue dat vaak op spectaculaire wijze teruggaat naar de basis, omdat 'subtiel' niet in het woordenboek van de familie Raney staat en ook niet in dat van Moeder Natuur.