Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Waarom is AI de nieuwe vijand in actiefilms?

Nieuws | 3 maanden geleden | In samenwerking met onze partners

©
Foto: AI
©
Foto: AI

Jaarlijks worden er tientallen actiefilms op de markt gebracht, de een minder succesvol dan de ander. In een aantal recente actiefilms, waaronder Mission Impossible, Dead Reckoning, The Creator en Haart of Stone, zien we dat AI wordt gebruikt als hét grote gevaar. Maar wat is de reden dat veel regisseurs plots kiezen voor Artificial Intelligence als een van de hoofdonderwerpen? Daar gaan we in deze gids wat beter naar kijken.

Waarom is Artificial Intelligence zo populair?

Artificial Intelligence is echt iets van de laatste jaren. Waar AI voorheen nog niet erg bekend was onder de mensen én in het dagelijks leven niet veel werd gebruikt, is dit enorm aan het veranderen. Steeds meer mensen, zelfs in het zakenleven, gebruiken AI om brieven te schrijven, teksten op te stellen of zelfs gesprekken te voeren. Voor veel regisseurs is deze stijgende populariteit dé reden om te kiezen voor Artificial Intelligence als nieuwe vijand.

Daarnaast blijkt uit een recente poll van de Monmouth University in Amerika dat slechts 9% van de Amerikanen denkt dat AI meer voor- dan nadelen heeft. Het lijkt dus voor veel consumenten ook een angst te zijn dat AI dingen in het leven gaat overnemen, terwijl het aan de andere kant ook op digitaal gebied gevaren kan vormen.

Nooit eerder mogelijk

Tot slot benoemen veel regisseurs nog het feit dat het in het verleden een stuk moeilijker was om AI als echte vijand te zien. Er was nog maar weinig informatie bekend over Artificial Intelligence, terwijl veel mensen zich ook niet bewust waren van het bestaan van AI, laat staan de gevaren. Het is daarmee een van de belangrijkste redenen dat de filmindustrie ervoor gekozen heeft om een film met AI als vijand in het verleden te parkeren, ondanks dat er in het verleden al meerdere films over AI zijn gemaakt. 

Met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI én het feit dat vrijwel iedereen op de hoogte is van de mogelijkheden en gevaren van deze technologie, is het niet verwonderlijk dat filmregisseurs AI als nieuwe vijand hebben gekozen.

AI in het dagelijks leven

Over de gevaren van AI wordt namelijk steeds meer bekend, ook in het dagelijks leven. In feite kun je een chatbot, waaronder bijvoorbeeld ChatAI, alles laten doen wat je maar wilt. Door hackers wordt dit bijvoorbeeld gebruikt om phishing e-mails op te stellen. Doordat AI veel minder fouten maakt, is het voor hackers veel gemakkelijker om een brief of e-mail op te stellen die betrouwbaar oogt. Hierdoor kunnen meer mensen vallen voor de phishing e-mails, wat voor de hackers natuurlijk goed nieuws is.

Jezelf wapenen tegen AI

Is het dan mogelijk om jezelf te wapenen tegen AI? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen, vooral omdat de ontwikkelingen omtrent AI zo snel gaan. Toch zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het jezelf makkelijk te maken. We zouden bijvoorbeeld adviseren om een VPN te installeren op je router. Hierdoor werkt de VPN op alle apparaten die met de router zijn verbonden, waaronder bijvoorbeeld je laptop, Smart TV of game console. Ook een VPN mobiel valt hieronder.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf zo veel mogelijk ‘onvindbaar’ te maken voor AI, wat je ook kunt doen met een VPN. Dit komt omdat je met een VPN je IP-adres kunt verbergen én kunt voorkomen dat cookies worden opgeslagen. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld wapenen tegen de automatische prijsverhogingen van vliegtuigmaatschappijen, hotels en autoverhuurders.

Of werken met AI?

Toch is het ook mogelijk om juist AI in te zetten om veiliger over het web te surfen. Zo kun je AI bijvoorbeeld inzetten om te toetsen of een website wel veilig is of niet. Voordat je de website betreedt, worden er dan allerlei checks uitgevoerd, waaronder bijvoorbeeld de content op de website. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook de veiligheid gecheckt, onder meer door te kijken welke andere gebruikers op de website actief zijn.

Daarnaast kun je AI natuurlijk ook gebruiken om de laatste veiligheidsmaatregelen te nemen als dit nog niet is gedaan. Veel AI systemen zijn namelijk op de hoogte van de meest recente bedreigingen. Door ze te bevragen over deze fenomenen, kun je jezelf ook veel beter wapenen tegen de gevaren ervan.

Kortom, AI lijkt ook in het dagelijks leven een steeds grotere rol te gaan spelen. Het is daarom ook in de filmindustrie een ‘hot-topic’, aangezien er meerdere films worden gemaakt met AI in de hoofdrol als vijand. Ondanks dat het waarschijnlijk leuk wordt om naar te kijken, mogen we de gevaren van AI zeker niet onderschatten. Zorg er daarom voor dat je een VPN installeert op je router of je andere apparaten, zodat je veilig over het internet kunt surfen en minder gevaar loopt om in ‘phishing’ e-mails te trappen.