Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Interessante fotografie tv-programma's die je gezien moet hebben

Nieuws | 2 maanden geleden | In samenwerking met onze partners

©
Foto: Pexels
©
Foto: Pexels

Je hebt fotografie als nieuwe passie ontdekt of misschien blaas je een oude hobby nieuw leven in. Je wil binnenkort zelf de mooiste foto's kunnen maken, maar soms ontbreekt het je aan inspiratie. Word zelf een betere fotograaf en laat je inspireren.

Je weet bijvoorbeeld niet waar je moet beginnen en ook vraag je je wel eens af hoe je echt mooie foto's kunt onderscheiden van nette kiekjes. Gelukkig kun je tegenwoordig op verschillende zenders en streamingdiensten de interessantste programma's over fotografie bekijken.

Reality-programma's - welke fotograaf wint?

Hou je van reality-programma's vanwege de spanning? Of het nu gaat om koken, dansen met sterren of fotografie, je hebt al snel een favoriet die je graag in de volgende ronde wil zien. Er zijn een tweetal reality-programma's met fotografie als onderwerp. Beginnende fotografen wedijveren met elkaar en krijgen de interessantste onderwerpen.

Als geïnteresseerde kijker volg je het gehele proces van planning, uitvoering en het presenteren van de creaties. Je kruipt als het ware in de huid van elke fotograaf en vraagt je continu af wat jij in dat geval zou hebben gedaan. Dan komt het spannendste moment: het juryoordeel. Je zult het er niet altijd mee eens zijn, maar van het professionele commentaar kun je als beginnende fotograaf wel veel leren.

Onze tips: Sky Arts Masters of Photography, te zien op Sky, of Top Photographer with Niger Barker, te zien op Adorama.

Programma's over één specifieke fotograaf

Net zoals bij bands, schilders, schrijvers of sportclubs zul je ook onder fotografen je eigen persoonlijke favorieten hebben. Zo zijn er verschillende documentaires over grootheden binnen de fotografie die je echt niet mag missen. De naam Anne Leibowitz zal je vast bekend in de oren klinken. Een bijna 50 jaar lange carrière binnen de portretfotografie, vaak van wereldberoemde personen zie je met eigen ogen in de documentaire Life through a lens. Of je volgt een fotograaf die zich in een vreemd land begeeft onder de mensen en unieke portretten en culturen op de gevoelige plaat vereeuwigt. Dit kun je zien in de Netflix-serie Tales by light. 

Interesse in de geschiedenis van fotografie?

De allereerste foto stamt uit 1826, gemaakt door de Fransman Joseph Nicephore Niépce. Hij was 's werelds eerste fotograaf. Sindsdien is de wereld niet meer hetzelfde geweest. Interesse in de jaren zestig? Kijk dan naar Duffy: The Man who shot the Sixties. Of verdiep je in het werk van oorlogsfotografen, tijdens alle conflicten van de 20ste eeuw. De Netflix-documentaire Conflict is een aanrader als je niet bang bent om ook de donkerste kanten van de mensheid te willen belichten. 

Ontdek de nieuwe mogelijkheden van natuurfotografie

Van de mooiste en adembenemendste landschappen tot macrofoto's van insecten, schimmels en bloemen, de natuur blijft een belangrijke inspiratiebron. Wil jij je verdiepen in natuurfotografie? Dan kun je eigenlijk niet om de prachtige BBC-documentaires van David Attenborough heen. Let speciaal op de adembenemende overzichtsshots die tegenwoordig steeds vaker met drones worden gemaakt. Misschien is dat op termijn ook iets voor jou, natuurfotografie met drones.

Word zelf een betere fotograaf met Youtube

Fotografie begint met camerabeheersing. Welke digitale camera je ook hebt, op Youtube vind je altijd duidelijke video's waarin alle mogelijkheden, met voorbeelden, van je nieuwste camera spelenderwijs worden uitgelegd. Doe er  je voordeel mee om een betere fotograaf te worden.