Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

In deze iconische jaren '80-films speelt elektronica een cruciale rol

Nieuws | 3 maanden geleden | In samenwerking met onze partners

©
Foto: Archief
©
Foto: Archief

"Zo maken ze ze niet meer!" verzucht je wanneer je zo'n goeie ouwe film uit de jaren '80 kijkt. De special effects zijn achterhaald, mobiele telefoons zijn niet te zien en de mode natuurlijk vooral een overschot aan textiel rondom de schouders. Maar de verhaallijnen zijn vaak ijzersterk. En hoe zat dat met de elektronica?

De Lift (1983)

De jaren '80, het decennium van atoomdreiging, aids en economische crisis. De Lift van Dick Maas maakte dat beeld er niet vrolijker op: de titel van deze horrorfilm is tevens de hoofdrolspeler die het ene na het andere lugubere incident op zijn elektronische geweten heeft. Huub Stapel speelt liftmonteur Felix Adelaar, die voor een raadsel staat. De film haakt in op de angst die veel mensen voor liften hebben en staat, mede dankzij de angstaanjagende poster, bekend als eenzaam huzarenstukje der Nederlandstalige horror. 

Wargames (1983)

Waar gebruikt men nu een computer voor? Onder andere voor werken, sociale media bijhouden, vakanties boeken, energieprijzen vergelijken, mailen, muziek maken... Niet - als het goed is - om in andere computers in te breken, maar David Lightman (Matthew Broderick) verhoogt op die manier zijn cijfers op de schoolcomputer en regelt een gratis vliegreis voor zijn vriendinnetje. Daarna gaat hij in de computer van het ministerie van Defensie rondkijken. Ontaardt zijn hobby in een Derde Wereldoorlog? Zijn tijd ver vooruit, dit werkje van regisseur John Badham. 

Ghostbusters (1984)

In de komedie Ghostbusters moeten de uitgerangeerde wetenschapper Peter Venkman (de onvolprezen Bill Murray) en zijn maten New York van een ware spokenplaag redden. Ze gebruiken daarbij apparaten die een soort bliksemschichten uitstoten, waarmee de plaaggeesten van de stad gevangen worden. Ze worden opgeslagen met behulp van atoomenergie, hetgeen de lokale milieuwethouder ze niet in dank afneemt - een nog altijd actuele knipoog naar de heftige discussie over kernenergie. In de jaren '80 kon men nog niet zelf zijn energieleverancier kiezen laat staan online de prijzen naast elkaar houden. Veel mensen protesteerden via de rood-gele sticker met de tekst 'Kernenergie? Nee bedankt!', die in 2011 een comeback maakte.

Back to the future (1985)

Ook een nucleair tintje heeft de tijdmachine van Dr. Emmett Brown (heerlijke vertolking van Christopher Lloyd) die Marty McFly (Michael J. Fox) naar de jaren vijftig terugstuurt in Back to the Future. De misverstanden die het oplevert zijn tijdloos hilarisch, alleen verandert McFly door zijn aanwezigheid zijn hele toekomstbeeld. Hij moet zijn ouders, in dit decennium tieners, bij elkaar zien te brengen om zijn eigen bestaan te waarborgen. Als hij terug naar 'nu' wil reizen, blijkt dat de benodigde kernenergie nog niet bestaat. Een klassieker, verplichte 80's-kost eigenlijk.