Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Stem nu op jouw favorieten!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Coronaproof aflevering The Grand Tour: Lochdown

Nieuws | 2 maanden geleden | In samenwerking met onze partners

Ook de heren van The Grand Tour kregen te dealen met de coronacrisis en zagen zich genoodzaakt een coronaproof special op te nemen. Geen verre reizen naar exotische oorden dus ditmaal, maar een trip door de heuvels van Schotland. De invulling is verder zoals je van het autoprogramma gewend bent: chaos, lompe humor, stunts en geklungel. En oh ja, ook iets met auto's.

Autoverzekering, caravans en avonturenfilms

Dat laatste is volgens de fans juist de kracht en de sleutel tot het succes van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May: de auto als bijzaak. Ook in hun tijd bij Top Gear werden er tot afgrijzen van enkele kijkers van het eerste uur steeds minder vaak auto's getest en juist vaker randzaken belicht. Zo is de caravan steevast het mikpunt van spot, zien we hoe de heren namens jonge chauffeurs een autoverzekering vergelijken en hebben met name de specials meer gemeen met komische avonturenfilms dan met een autoprogramma. Er wordt daarbij nooit gesproken over verzekeringen voor auto's die ze zelf aan gort rijden. Bij elkaar vormen die intussen een middelgroot autokerkhof.

'Some kind of virus'

Ook in de aflevering Lochdown, die beschikbaar is sinds 30 juli op Prime Video en waarvan de trailer hier te zien is, speelt de auto weliswaar een rol, maar voeren de capriolen van het trio de boventoon.

"Apparently there's some kind of virus going 'round", zegt enfant terrible Clarkson. Waarna beelden te zien zijn van drie Amerikaanse sleeën die tegen het decor van het dichtbij huis gelegen Schotland aan allerlei tests onderworpen worden. Tests die weinig te maken hebben met het oorspronkelijke gebruiksdoel van de wagens. Zo gaan de heren er een circuit mee op of juist off road en worden de auto's op de geheel eigen The Grand Tour-manier gepimpt. Ook wordt - hoera! - de caravan weer van stal gehaald. 

Specials favoriet

De zogenaamde specials - anderhalf uur durende episodes waarin liefst op een verre locatie een barre tocht wordt ondernomen met onconventioneel vervoer, zijn favoriet bij veel fans. De India special uit de Top Gear-tijd bijvoorbeeld, beschouwde de redactie als een mislukt project omdat de insteek totaal niet auto-gerelateerd was. Maar de aaneenschakeling van hilarische grappen en soms controversiële lompheid maakte het tot een populaire aflevering. Meestal worden gastland en inwoners niet gespaard. Bij The Grand Tour gaan de presentatoren vrolijk op die voet verder. Ook al kunnen we op tien vingers natellen wat er in Lochdown met die caravans gaat gebeuren, toch blijven we kijken.