Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Documentaire Veerkracht over impact van coronavirus in Brabant

Nieuws | 8 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Uden in Noord-Brabant was afgelopen voorjaar het epicentrum van de corona-epidemie in Nederland. Regionaal ziekenhuis Bernhoven had plek voor 150 patiënten, maar moest er 600 helpen.

Terwijl Nederland zet zich schrap zet voor een mogelijke tweede golf van het coronavirus, blikt Videoland deze maand terug op afgelopen voorjaar. De makers van de documentaire Veerkracht: gevecht tegen corona filmden in de hotspot van de crisis, het Noord-Brabantse Uden. In deze coronabrandhaard zette het personeel van regionaal ziekenhuis Bernhoven alles op alles om de toestroom van zieken te helpen.

Hans Pos

Nadat op 4 maart de eerste patiënt positief testte voor corona, bleek al snel dat het helemaal mis was. Met elke drie dagen een verdubbeling van het aantal patiënten dreigde het ziekenhuis overspoeld te worden door coronagevallen, en dus was het alle hens aan dek. Filmmaker Hans Pos mocht in deze periode vastleggen hoe de sfeer omsloeg. Stress, machteloosheid, uitputting en verdriet grepen om zich heen, maar er was ook volop doorzettingsvermogen en inventiviteit.

Veerkracht

Uiteindelijk werd Veerkracht: gevecht tegen corona een uniek document. Niet eerder werd zo'n spannende periode in de Nederlandse zorg van nabij vastgelegd. Je kunt de documentaire vanaf 11 september zien op Videoland.