Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Welke ziekte had de echte koning George uit Queen Charlotte?

Series | 4 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

In de Netflix-serie Queen Charlotte: A Bridgerton Story is koning George het ene moment een charmante royal om vlak daarna te veranderen in een hallucinerende man met wie geen zinnig woord te wisselen valt. Maker Shonda Rimes zoog deze ziekte niet uit haar duim. De echte koning George had ook psychische problemen.

Koning George III heerste van 1760 tot 1820 over het koninkrijk Engeland. In de serie is te zien dat koning George III (gespeeld door Corey Mylchreest) en koningin Charlotte hartstikke gek op elkaar waren maar dat George wordt geplaagd door mysterieuze problemen. 

Manisch

Doktoren gaan er nu van uit dat George last van een bipolaire stoornis waardoor hij soms manisch was om daarna te vervallen in depressieve periodes. Hij had ook last van stuiptrekkingen. Wanneer het mis was, trok George zich terug in Kew Palace. Later kreeg hij de naam 'Mad King' maar dat is overdreven. George was een hardwerkende, rustige en zeer succesvolle koning die het zestig jaar vol hield op de troon. 

Arsenicum

In Queen Charlotte wordt George behandeld door een arts die hem de meest vreselijke dingen aandoet, in het echt ging het er iets milder aan toe, al hadden de doktoren geen flauw idee waar ze mee te maken hadden. De huisdokter van het koningshuis bond George in een stoel als hij onhandelbaar werd, net zolang tot de koning weer rustig was. In 2005 bleek uit tests op het haar van George dat hij een flinke hoeveelheid van het zwaar giftige arsenicum in zijn bloed had. Waarschijnlijk probeerden artsen hem daarmee te genezen. 

George overleed in 1820 en overleefde zijn vrouw Charlotte met twee jaar.