Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Wallander in een jonge versie? Deze detectives gingen hem voor

Series | 8 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

In de nieuwe Netflix-serie Young Wallander zien de de knorrige Zweed in een jonge uitvoering. Het is niet voor het eerst dat detectivefans opeens getrakteerd worden op een jeugdige versie van hun favoriete speurder.

Kurt Wallander is een creatie van de Zweedse schrijver Henning Mankell, die hem in 1991 zijn eerste moordzaak liet oplossen. Je zou dus denken dat de rechercheur anno 2020 zo onderhand met pensioen zou mogen. Netflix dacht daar anders over.

Anno nu

In Young Wallander staat de Zweedse speurder aan het begin van zijn carrière. En nee, de serie speelt zich niet af in de nostalgisch vormgegeven jaren zeventig of tachtig, maar in het hedendaagse Zweden. De jonge Wallander - gespeeld door Adam Pålsson - komt vers van de politieacademie als hij getuige is van een misdaad die hem voor een ethisch dilemma plaatst.

 

Jonge Morse

De makers van de Britse misdaadserie Inspector Morse kozen eerder wel voor de nostalgische route. Voor Endeavour draaiden ze de klok terug naar het Oxford van de jaren zestig, waar de jonge Endeavour Morse (Shaun Evans) zich vastbijt in zijn eerste zaak als rechercheur. Met zeven seizoenen gaat Endeavour al bijna net zo lang mee als de originele serie.

Jonge Tennison

Helen Mirren speelde een van haar meest memorabele tv-rollen in Prime suspect, een Britse misdaadserie uit de pen van Lynda La Plante over een van de eerste vrouwelijke hoofddetectives in het Londense politiekorps. Prime suspect: Tennison zoomt in op haar jonge jaren als geüniformeerde agent, nu gespeeld door Stefani Martini. Het zou bij één seizoen blijven.

Jonge De Cock

Ook in Nederland zijn we niet vies van nostalgie. De jonge jaren van Jurre de Cock (met c-k) uit de populaire boeken van Appie Baantjer werden uitgespit in Baantjer: het begin. De bioscoopfilm werd in delen opgeknipt, en uitgesponnen tot een gelijknamige tv-serie die je kunt zien op Videoland.

Oude Holmes

Lekker origineel, al die jonge versies van bekende detectives. Maar is er nooit eens een bekende speurder geëerd met een oudere versie van zichzelf? Zeker wel. In de prachtige film Mr. Holmes speelde Ian McKellen een oudere, dementerende Sherlock Holmes die zich buigt over een zaak die hem altijd is bijgebleven. Zie je toch liever een wat vitalere Sherlock? Het fantasierijke avontuur Young Sherlock Holmes geeft je precies wat de titel belooft.

 

Young Wallander

misdaad | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie