Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Tien dingen die je nog niet wist over Marvels WandaVision

Series | 6 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Afgezien van wat raadselachtige trailers laat Disney+ nog weinig los over WandaVision, de nieuwe Marvel-serie die vrijdag van start gaat. Toch lekt er mondjesmaat informatie naar buiten. Wist je dit al over WandaVision?

Raar 

Het eerste wat je over WandaVision moet weten: het wordt raar. Anders en vreemder dan alles wat Marvel hiervoor aan series en films heeft afgeleverd. Het superheldenkoppel Wanda Maximoff en Vision (Elizabeth Olsen en Paul Bettany) lijkt in WandaVision namelijk in een tv-serie uit de jaren vijftig te leven. Dat is om verschillende redenen bizar, vooral omdat Vision in de laatste Avengers-film toch echt dood ging. Langzaam blijkt dan ook dat het koppel zich in een schijnwerkelijkheid bevindt, en wordt duidelijk wat er eigenlijk aan de hand is.

Sitcoms

Het blijft in WandaVision niet bij die ene jaren vijftig-serie. Het koppel belandt in verschillende sitcoms ('situation comedies') uit de twintigste eeuw, en er wordt gespeculeerd over uitstapjes naar The Dick Van Dyke Show, Bewitched en Full House. De serie werd zelfs gedeeltelijk opgenomen in Blondie Street, een onderdeel van de Warner Bros. studio waar klassieke sitcoms als The Partridge family en Bewitched werden gemaakt.

Actiefilm

In een interview op Jimmy Kimme Live onthulde Vision-acteur Paul Bettany dat WandaVision misschien begint als een tijdreis langs verschillende sitcoms, maar dat de serie evolueert tot een ware actiefilm. De schijnwereld van de sitcom is dus maar een klein aspect van wat ons allemaal te wachten staat. 

Marvel-personages

Naast Elizabeth Olsen en Paul Bettany keert in WandaVision nog een aantal andere acteurs terug in hun eerdere Marvel-rollen. Zo zie je Kat Dennings als Darcy Lewis uit de eerste twee Thor-films en speelt Randall Park opnieuw FBI-agent Jimmy Woo uit Ant-Man and the Wasp. Het personage Monica Rambeau uit Captain Marvel keert terug in een volwassen versie, gespeeld door Teyonah Parris.

Kat Dennings (l) als Darcy Lewis en Chris Hemsworth als Thor

Buurvrouw

Een totaal nieuw personage is dat van Agnes, de nieuwsgierige buurvrouw van Wanda en Vision. Ze wordt gespeeld door Kathryn Hahn en haar ken je misschien uit de Bad moms-films of uit de serie Transparent. Een ouder koppel dat in dezelfde buurt woont, het echtpaar Heart, wordt gespeeld door Fred Melamed en Debra Jo Rupp.

Geheime gast

Daarnaast duikt er in WandaVision nog een acteur op waarvan de identiteit strikt geheim is gehouden. Volgens Vision-acteur Paul Bettany wordt het een grote verrassing voor iedereen en is het iemand met wie hij al heel lang had willen samenwerken. Dat betekent dat het waarschijnlijk niet iemand is die tot de vaste cast van de Avengers-films behoort. Maar gezien de formule van de serie zou het heel goed een bekend gezicht kunnen zijn uit een klassieke Amerikaanse sitcom (Dick Van Dyke?).

Goede start

WandaVision gaat op vrijdag 15 januari van start met een dubbele aflevering. Daarna zie je elke vrijdag een nieuwe episode. Totaal krijgt de serie negen afleveringen, waarvan de laatste op 5 maart op Disney+ verschijnt.

Budget

Per aflevering wordt er zo'n 25 miljoen dollar uitgetrokken voor WandaVision. Dat is niet alleen  bizar veel geld veel voor een sitcom, maar ook voor een actieserie. De Disney-serie The Mandalorian kostte namelijk 'slechts' 15 miljoen per aflevering. Het riante budget wijst erop dat WandaVision de kijker gaat verrassen met behoorlijk wat spektakel.

Vierde fase

WandaVision markeert het begin van de volgende fase in het Marvel Cinematic Universe, de films en series die grotendeels draaien rond de Avengers. De eerste drie fasen vormen samen The Infinity Saga, die werd afgesloten met Avengers: Endgame en Spider-Man: Far from home. WandaVision is de start van fase vier. Daarin verschijnen films als Black Widow en nieuwe films rond Spider-Man, Doctor Strange en Thor, maar ook een hele rits series. 

Disney+

Al die nieuwe Marvel-series zullen de komende tijd exclusief verschijnen op Disney+. Na WandaVision (15 januari 2021) zie je The Falcon and the Winter Soldier (19 maart), Loki (mei) en What if...? (medio 2021). Daarna is het eind 2021 de beurt aan Ms. Marvel en Hawkeye, volgend jaar gevolgd door Moon Knight en She-Hulk. Er zit dus nog heel wat in het vat!

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie