Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

De 10 beste true crime documentaires on nu te streamen (februari 2021)

Series | 3 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Van onschuldig veroordeelden tot koelbloedige seriemoordenaars, gestoorde kattenkillers en doorgedraaide sektes: in misdaaddocumentaires kom je ze allemaal tegen. Dit zijn de tien beste true crime titels die je momenteel kunt streamen.

Wild wild country (2018) op Netflix

Als de omstreden Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh met zijn gevolg neerstrijkt in een plaatsje in Oregon, heeft dat grote gevolgen voor de beweging en de plaatselijke bevolking. Fanatieke volgers van Bhagwan proberen via lokale verkiezingen invloed te krijgen. Als dat onvoldoende effect heeft grijpen ze naar een meer drastische vorm van pressie: ze voeren de grootste bioterroristische aanval uit de geschiedenis van de VS. Bij het kijken van de zesdelige documentaireserie Wild wild country val je van de ene verbazing in de andere, want bioterreur is nog maar het topje van de ijsberg.

Zet Wild wild country op mijn kijklijst   

Making a murderer (2015) op Netflix

Heb je een uurtje of twintig aan tijd te doden? Dan is dit de serie voor jou. Making a murderer draait om de moord op fotografe Teresa Halbach in 2005. Steven Avery en zijn neefje Brendan Dassey werden gearresteerd voor de zaak, maar betekent dat ook dat ze schuldig zijn? Of hadden politie en justitie nog een appeltje te schillen met Avery, die een schadeclaim van 36 miljoen indiende omdat hij 18 jaar onschuldig achter de tralies zat? Het bekroonde Making a murderer wordt zorgvuldig verteld, maar niet heel vlot. Het tweede seizoen concentreert zich op de periode na de veroordelingen en verkent alternatieve verklaringen voor de moord.

Zet Making a murderer op mijn kijklijst   

The staircase (2004) op Netflix

In 2001 werd de vrouw van schrijver Michael Peterson dood gevonden onderaan de trap in hun woning. Volgens Peterson was zijn vrouw in dronken toestand de trap afgevallen, maar justitie vermoedde kwade opzet. Tijdens het proces ging de jury daarin mee: de schrijver werd veroordeeld wegens moord. De Franse filmmaker Jean-Xavier de Lestrade maakte een uiterst zorgvuldige analyse van de zaak en de procesgang, waarop nogal wat valt aan te merken. The staircase werd het schoolvoorbeeld voor de true crime documentairemaker en kreeg door de jaren diverse updates. Alle dertien afleveringen kun je bekijken op Netflix.

Zet The staircase op mijn kijklijst   

Evil genius (2018) op Netflix

De dood van Brian Wells is een van de meest complexe en bizarre misdaden uit de archieven van de FBI. In 2003 werd de 46-jarige pizzabezorger om het leven gebracht met een bom die om zijn nek was geketend. Even daarvoor had hij geprobeerd een bank te overvallen. De vierdelige documentaire Evil genius onthult hoe Wells in deze situatie was beland en of de ongelukkige overvaller zelf in het complot zat, of hiertoe werd gedwongen. Het spoor leidt naar Marjorie Diehl-Armstrong, het gestoorde en angstaanjagende genie uit de titel.

Zet Evil genius op mijn kijklijst   

American murder: The family next door (2020) op Netflix

In de zomer van 2018 worden Shannan Watts en haar twee dochters als vermist opgegeven. Echtgenoot Christopher zegt geen idee te hebben waar zijn gezin is gebleven. Voor de tv-camera's roept hij zijn vrouw op om iets te laten horen, maar ondertussen zien de politie en FBI hem al als de hoofdverdachte in de verdwijning. American murder belicht een van de vele familiedrama's die elk jaar plaatsvinden. Het verhaal is dan ook misschien niet uniek, maar wel de manier waarop de zaak wordt ontleed. De makers gebruikten home video's, politiebeelden en sms- en social media berichten om een compleet beeld te schetsen.

Zet American murder: The family next door op mijn kijklijst   

The confession killer (2019) op Netflix

Dankzij de bekentenissen van Henry Lee Lucas konden meer dan tweehonderd onopgeloste moordzaken worden gesloten. Zo leek het tenminste, want Lucas was niet alleen een eersteklas griezel, maar ook een fantast van formaat. De crimineel zat tien jaar achter de tralies wegens de moord op zijn moeder - een prostituee die hem liet toekijken als ze met haar klanten in de weer was - en zou na een latere arrestatie nog talloze andere moorden bekennen. Hoeveel daarvan hij er daadwerkelijk op zijn geweten heeft zal altijd onduidelijk blijven. The confession killer legt de fouten in het politieonderzoek genadeloos bloot.

Zet The confession killer op mijn kijklijst   

The ripper (2020) op Netflix

Zo'n zeventig procent van alle bekende seriemoordenaars komt uit de VS, maar ook buiten Amerika zijn deze onfrisse types actief. The ripper neemt je mee naar noordwest-Engeland in de jaren zeventig, waar The Yorkshire Ripper een spoor van lijken achterlaat. De politie schildert de slachtoffers af als prostituees en maakt vervolgens fout op fout tijdens het onderzoek, terwijl de moordenaar ongestoord zijn gang blijft gaan. De documentaire laat zien waar tunnelvisie en seksisme toe kunnen leiden, en illustreert het verhaal met geweldig tv-archiefmateriaal uit de periode.

Lees ook onze recensie van The ripper    

Zet The ripper op mijn kijklijst   

Don't f**k with cats: Hunting an internet killer (2019) op Netflix

Een groezelig filmpje uit 2010 waarop te zien is hoe twee katten worden gedood maakte een stel internetgebruikers zo boos dat ze besloten op zoek te gaan naar de maker – en de vermoedelijke dader. Don't f**k with cats volgt hun spoor via een steeds wredere reeks misdrijven naar een onverwachte ontknoping. Als we heel eerlijk zijn: Don't f**k with cats is misschien geen geweldige journalistiek, maar wordt wel heel smeuïg en sensationeel verteld. Dat maakt de serie heerlijk kijkvoer, en met slechts drie afleveringen werk je hem gemakkelijk op een avond weg.

Zet Don't f**k with cats op mijn kijklijst   

Cold blooded: The Clutter family murders (2017) op Videoland

In 1959 werd de hechte gemeenschap van het plaatsje Holcomb in Kansas geschokt door de koelbloedige moord op de familie Clutter. De daders werden al snel gesnapt en veroordeeld, en de zaak zou waarschijnlijk grotendeels zijn vergeten als Truman Capote er niet de wereldwijde bestseller 'In cold blood' over had geschreven. De vierdelige documentaire Cold blooded: The Clutter family murders gaat uitvoerig in op de moord, de slachtoffers, de daders en de buitengewone impact van Capote's boek. Wil je na het kijken van Cold blooded meer weten over de schrijver en zijn boek, dan raden we je de film Capote met Philip Seymour Hoffman aan.

Zet Cold blooded: The Clutter family muders op mijn kijklijst   

The killing season (2016) op Videoland

Met de Oscarwinnende Alex Gibney als producent verkent The killing season de lugubere zaak van de Long Island seriemoorden. Net zoals in vergelijkbare moordzaken waren de slachtoffers voornamelijk prostituees, omdat verdwijning van deze slachtoffers het minste aandacht wekt bij de politie en in de media. In acht afleveringen gaan de makers actief op zoek naar verbanden tussen de Long Island seriemoorden en vergelijkbare moordzaken op andere plekken in de VS. Daarbij maken ze ook gebruik van websleuths.com, een collectief van amateurspeurders op het internet.

Zet The killing season op mijn kijklijst