Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Top 10 Spaanse Netflix-series en films van dit moment (december 2020)

Series | 5 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Spaanse series zijn razend populair bij de Nederlandse Netflix-kijker. Denk maar aan La casa de papel en Via a vis. Maar als je wat dieper graaft zijn er nog meer Spaanse pareltjes te vinden in de Netflix-catalogus. Wij hebben zeven niet te missen series en drie ijzersterke Spaanse films voor je opgediept.

Series

El desorden que dejas (The mess you leave behind)

Na een problematische periode gaat Raquel aan de slag gaat als literatuurdocent op een middelbare school in Galicië. Daar is een vacature omdat lerares Viruca zichzelf van het leven heeft beroofd. Raquel merkt al snel dat er op de school iets niet in de haak is. Ze besluit te achterhalen wat er met haar voorganger is gebeurd, maar vreest ook voor haar eigen leven. Gebaseerd op de psychologische thrillerroman van Carlos Montero, die zijn boek zelf tot tv-serie bewerkte. Montero is ook de man achter de succesvolle Spaanse Netflix-serie Élite

Zet El desorden que dejas op mijn kijklijst

No te puedes esconder (You cannot hide)

Omdat haar man diep in de drugswereld zit, is verpleegster Mónica haar leven in Mexico niet meer zeker. Samen met haar dochter vlucht ze naar Spanje, waar ze een nieuwe identiteit aannemen. Ook daar blijken ze echter niet veilig voor de lange arm van de Mexicaanse drugskartels. Elke aflevering van No te puendes esconder eindigt met een cliffhanger, zodat je blijft kijken.

Zet No te puedes esconder op mijn kijklijst

La valla (The barrier)

In het jaar 2045 zijn de meeste Westerse landen door een schaarste aan grondstoffen ineengestort en veranderd in dictaturen. Zo ook Spanje, waar tot overmaat van ramp een dodelijk virus rondwaart. De hoofdstad Madrid is in twee delen opgesplitst: sector 1 met de regering en de elite, en sector 2 met de rest. Een gezin uit sector 2 probeert hun dochter terug te vinden, die in handen is van de regering. La valla is geen vrolijke serie, maar liefhebbers van The handmaid's tale zullen het naargeestige toekomstbeeld zeker waarderen.

Zet La valla op mijn kijklijst

Valeria

In Spanje wordt ook uitstekende comedy gemaakt, en deze lokale versie van Sex and the city is daarvan een voorbeeld. Schrijfster Valeria voelt dat er iets ontbreekt in haar leven, haar schrijfwerk en haar huwelijk. Samen met daar vriendinnen en een gezonde dosis humor gaat ze opnieuw op zoek naar zichzelf en het geluk dat ze verdient. Als schrijfster van erotische verhalen komt ze helemaal tot leven.  

Zet Valeria op mijn kijklijst

Vivir sin permiso (Unauthorized living)

Als je na Narcos hunkert naar nog een serie over een drugskartel dan is dit de show voor jou. De serie gaat over drugsbaron Nemo Bandeira die op zijn 60ste verjaardag de diagnose Alzheimer krijgt. Omdat hij al zijn harde werk in de drugswereld niet voor niets wil laten zijn, gaat hij op zoek naar een opvolger. 

Zet Vivir sin permiso op mijn kijklijst

Los favoritas de Midas

De rijke Víctor Genovés, krijgt op een dag een lastige keuze voorgeschoteld. Hij ontvangt een anonieme dreigbrief waarin staat dat hij al zijn aandelen moet verkopen en vervolgens 50 miljoen euro moet betalen. Als hij dat niet doet, wordt een willekeurig persoon omgebracht. Wat te doen? De serie is gebaseerd op een kort verhaal uit 1901.

Zet Los favoritas de Midas op mijn kijklijst

Perdida

Antonio laat zich vrijwillig opsluiten in een gevangenis in Colombia om er een gevangene te spreken te krijgen. Die gevangene is de enige manier om zijn dochter te vinden, die dertien jaar daarvoor ontvoerd is in Valencia. Maar Antonio ontdekt dat de ontvoering van zijn dochter onderdeel is van een groot complot. Perdida is vrij hard, dus bereid je daarop voor.

Zet Perdida op mijn kijklijst

Films 

El hoyo (The platform)

Goreng wordt wakker in cel nummer 48 in een futuristische gevangenis. De toren telt twee gevangenen per verdieping, die te eten krijgen via een platform dat zich van boven naar beneden langs de cellen beweegt. De lagergelegen cellen zijn aangewezen op wat de gedetineerden boven hen aan eten overlaten. Elke maand worden de gevangenen verplaatst naar een andere verdieping. Het duurt even voordat je als kijker de spelregels van deze nare sf-horrorfilm doorhebt. Daarna is het een even beklemmende als fascinerende kijkervaring, maar alleen voor mensen met een sterke maag.

Zet El hoyo op mijn kijklijst

La enfermedad del domingo (Sunday's illness)

Als Anabel (Susi Sánchez) een groot diner organiseert, herkent ze in een van de vrouwen van de catering haar dochter Chiara (Bárbara Lennie). Anabel heeft Chiara dertig jaar geleden als meisje van acht in de steek gelaten. Ze wil weer contact met haar dochter, maar Chiara gaat daar alleen mee akkoord als Anabel belooft dat ze tien dagen met haar zal doorbrengen. Het wordt voor beide vrouwen een emotionele achtbaanrit, die de kijker meerdere keren weet te verrassen.

Zet La enfermedad del domingo op mijn kijklijst 

La trinchera infinita (The endless trench)

Deze Spaanse inzending voor de Oscars is een historisch drama dat zich afspeelt tijdens het begin van de Spaanse Burgeroorlog. In 1936 maken de pasgetrouwde Higinio en Rosa (Antonio de la Torre en Belén Cuesta) zich grote zorgen. Higinio is Republikein, en daardoor een doelwit voor Franco-aanhangers. Met de hulp van zijn vrouw verstopt hij zich in een hol onder hun huis, waar hij meer en meer geïsoleerd raakt.

 Zet La trinchera infinita op mijn kijklijst