Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Alles over The Crown seizoen 5

Series | 5 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: ANP
©
Foto: ANP

Het vierde seizoen van The crown op Netflix is alweer massaal bekeken en dat betekent dat we nu alweer uitkijken naar het vijfde seizoen. Wanneer kunnen we naar het vervolg kijken en wat gaat er gebeuren?

Eerst meteen maar het slechte nieuws: dat vijfde seizoen kunnen we pas zien in 2022. De opnamen starten namelijk pas in de zomer van 2021. Dat duurt dus nog heel lang. Echt heel lang. Maar als het dan eenmaal zo ver is, hebben we ook echt iets om naar te kijken. 

Imelda Staunton

Een bijna geheel nieuwe cast bijvoorbeeld. Olivia Colman hangt na twee seizoenen haar kroon aan de wilgen om plaats te maken voor een nieuwe koningin Elizabeth: Imelda Staunton (grote foto). Ook prins Philip en prinses Margaret ondergaan een gedaanteverwisseling. Zij worden het komende seizoen gespeeld door Jonathan Pryce (foto hieronder) en Lesley Manville.

Annus Horribilis

Seizoen 5 speelt zich af in de jaren negentig waarin Elizabeth het zwaar te verduren krijgt. Maar liefst drie koninklijke huwelijken stranden in dat decennium waaronder natuurlijk dat van Charles en Diana. In een speech refereerde de koningin aan 1992 als een annus horribilis (een vreselijk jaar). 

De teen van Fergie

Behalve de drie huwelijken was er brand in Windsor Castle en het schandaal rond Sarah Ferguson die gefotografeerd werd terwijl een man (die niet prins Andrew was) aan haar teen zoog. 

Prinses Diana

Ook prinses Diana wordt door een nieuwe actrice gespeeld. Elizabeth Debicki volgt Emma Corrin op. Dat lijkt een zware taak omdat Emma het er heel aardig vanaf bracht. Deze nieuwe Elizabeth mag blijven tot en met seizoen 6, het laatste seizoen van The crown. En voor degenen die de film Tenet hebben gezien: Elizabeth is die enorme lange actrice. 

Waar begint The crown 5?

Seizoen 4 duurde tot 1990, het einde van Margaret Thatcher. In seizoen 5 is John Major de nieuwe premier (en dan hebben we het niet over de zanger). Waarschijnlijk duurt The crown 5 tot het einde van Major's premierschap in 1997. Maker Peter Morgan liet a eerder weten dat hij het dodelijke ongeluk van prinses Diana in augustus 1997 tot seizoen 6 wil bewaren. 

The Crown

historisch | serie | 2016

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie