Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Wie is wie in The Crown seizoen 4?

Series | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Het langverwachte seizoen 4 van The crown staat eindelijk op Netflix. Een seizoen vol politieke intriges, huwelijken en overspel. En met twee opwindende nieuwkomers.

Oliva Colman speelt koningin Elizabeth

Net als in het vorige seizoen wordt de queen gespeeld door Oliva Colman. De Britse koningin zit sinds 1952 op de troon. De jonge Elizabeth werd vertolkt door Claire Foy en volgend seizoen wordt Colman op haar beurt vervangen door Imelda Staunton. 

Waar kennen we Olivia Colman van?
Oliva Colman kreeg in 2018 een Oscar voor haar rol van Queen Anne in The favourite en ze was natuurlijk politie-agente Ellie Miller in Broadchurch

Tobias Menzies speelt Prins Philip

Koningin Elizabeth en Prince Philip zijn al sinds 1947 met elkaar getrouwd. The Duke of Edinburgh staat bekend om zijn nogal botte opmerkingen, maar de twee houden het toch maar mooi al meer dan 70 jaar met elkaar uit. 

Waar kennen we Tobias Menzies van?
Tobias Menzies speelde Frank en Jack Randall in Outlander. Hij was ook te zien als Edmure Tully in Game of Thrones.

Josh O'Connor speelt Prins Charles

Prins Charles is de oudste zoon van koningin Elizabeth en prins Philip en daarmee de troonopvolger. In het vierde seizoen ontmoet Charles zijn toekomstige vrouw Diana Spencer terwijl hij eigenlijk verliefd is op Camilla Parker Bowles. 

Waar kennen we Josh O'Connor van?
Josh O'Connor speelde Lawrence in de serie The Durrells, hij was Marius Pontmercy in Les Misérables en had rollen in de series Peaky blinders en Ripper Street

Emerald Fennell speelt Camilla Parker Bowles

Charles leerde Camilla in het vorige seizoen van The crown al kennen en toen ontstond er een romance. Maar Camilla zou in 1973 toch met haar ex-vriendje Andrew Parker Bowles trouwen. Dat huwelijk hield stand tot 1995. Camilla was volgens prinses Diana de derde persoon in haar huwelijk met Charles. 

Waar kennen we Emerald Fennell van?
Emerald Fennell speelde verpleegster Patsy Mount in Call the midwife en ze speelde Ada Lovelace in de serie Victoria

Helena Bonham Carter speelt prinses Margaret

In de vorige seizoenen zagen we hoe prinses Margaret het moeilijk had binnen de koninklijke familie. Ze was wild en vond dat zij een veel betere koningin zou zijn geweest dan haar zus. Ook haar liefdesleven was enerverend. Na de scheiding van Antony Armstrong-Jones zou Margaret nooit meer trouwen, maar had ze wel vele minnaars. 

Waar kennen we Helena Bonham Carter van?
Helena Bonham Carter speelde in meer films dan we hier kunnen opnoemen maar haar bekendste wapenfeiten zijn Bellatrix Lestrange in de Harry Potter-films, The king’s speech, Alice in Wonderland en Charlie and the chocolate factory.

Emma Corrin speelt prinses Diana

Lady Diana Spencer was pas 19 toen ze in 1981 met prins Charles trouwde. Zij hield wel van hem, hij hield meer van Camilla. Het huwelijk eindigde in 1996, het leven van Diana eindigde een jaar later in een tunnel in Parijs. 

Waar kennen we Emma Corrin van?
Emma Corrin is een vrij onbekende actrice. Ze werd vooral uitgekozen omdat ze heel erg veel op Diana lijkt. 

Gillian Anderson speelt Margaret Thatcher

Margaret Thatcher was de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië van 1979 tot 1990. Ze verdiende de bijnaam The iron lady omdat ze keihard kon zijn. En dat ook moest zijn omdat bij haar aantreden Engeland er economisch gezien heel slecht voor stond. 

Waar kennen we Gillian Anderson van?
Gillian Anderson is natuurlijk bekend als Dana Scully uit The X Files. Ze speelde Stella Gibson in The Fall en is Jean Milburn in Sex education.

The Crown

historisch | serie | 2016

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie