Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Was de zoon van Margaret Thatcher echt zo'n eikel?

Series | 5 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

In seizoen 4 van The crown maakt Margaret Thatcher haar debuut. Ook haar oervervelende zoon Mark komt aan bod. Was Mark Thatchers echt zo onuitstaanbaar?

Margaret Thatcher heeft twee kinderen, tweeling Mark en Carol (nu 67 jaar). Het vierde seizoen van The Crown begint in 1982 wanneer Mark 29 is en besluit mee te doen aan de Parijs Dakar rally door Afrika. Mark begint zonder noemenswaardige ervaring aan en raakt vermist in de woestijn van Algerije. 

Mark en Carol

Na zes dagen wordt hij door reddingsdiensten opgepikt. In The crown is te zien dat de arrogante Mark op zijn kop krijgt van vader Denis omdat hij weigerde zijn redders te bedanken. Moeder Margaret dweept met intussen met haar zoon, tot afschuw van dochter Carol. 

Journaliste

Volgens Carol klopt dit beeld helemaal. Carol, die later een succesvol journaliste en schrijfster zou worden, vertelde in een interview dat haar moeder Mark glamoureus vond terwijl ze Carol als saai zag. 

Schandalen

Dat de opvoeding van Mark niet zo succesvol was, blijkt wel uit de rest van zijn leven dat aan elkaar hangt van schandalen. Mark verhuisde in 1986 naar de Verenigde Staten om daar in zaken te gaan. Aldaar kreeg hij verschillende beschuldigingen aan zijn broek voor het aannemen van steekpenningen bij een wapendeal en ontdook hij belasting in de VS. 

Lees ook: Gebeurde de inbraak in Buckingham Palace echt?

Mislukte coup

En dan zijn we nog niet klaar. In 2005 was Mark betrokken bij een mislukte coup in Equatoriaal-Guinea en kreeg hij (na bemiddeling van zijn moeder) een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar in Zuid-Afrika. Vanwege die veroordeling mag hij de Verenigde Staten nooit meer in.

Lees ook: Wat is niet waar in The crown?

Vrouw en kinderen

Mark heeft twee kinderen van zijn eerste vrouw, Diane Burgdorf, van wie hij in 2005 scheidde. In 2008 trouwde hij met Sarah-Jane Russell since 2008. Mark Thatcher erfde de titel van baron in 2003 toen zijn vader Denis overleed. Mark heeft ongeveer 60 miljoen pond op de bank en woont het grootste deel van het jaar in Marbella.