Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

The Crown: Brak Michael Fagan echt in bij koningin Elizabeth?

Series | 5 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

De vijfde aflevering van het nieuwe seizoen van The crown is gewijd aan een idiote inbraak in Buckingham Palace in juli 1982. Michael Fagan breekt in in de slaapkamer van koning Elizabeth en praat 10 minuten met haar. Is dit echt gebeurd?

In de aflevering is te zien dat Michael Fagan probeert te overleven aan het begin van de troosteloze jaren tachtig. Net als zoveel landgenoten is hij werkloos en woont hij in een naargeestige flat. Zijn vrouw is bij hem weg en zijn kinderen mag hij niet meer zien. Intussen geeft Margaret Thatcher wel miljarden uit aan een onzinnige oorlog op de Falkland eilanden in Argentinië. 

Regenpijp

Fagan haalt verhaal bij zijn lokale volksvertegenwoordiger die hem aanraadt zijn klachten bij de koningin neer te leggen. En dat doet Fagan. Hij klimt in de vroege ochtend van 9 juli 1982 over het hek van Buckingham Palace, klautert omhoog tegen de regenpijp en belandt in de slaapkamer van koningin Elizabeth die ligt te slapen. Het gaat allemaal kinderlijk eenvoudig

Een goed gesprek

De twee hebben daarop best een aardig gesprek waarin Fagan zijn klachten uit de doeken doet en Elizabeth belooft dat ze die zal neerleggen bij Maggie Thatcher. De grote vraag is natuurlijk wat hiervan waar is. 

Het gesprek

Helaas niet veel. Michael Fagan vertelde later in een interview dat de koningin vrijwel direct de kamer uitrende om hulp te halen en dat de twee niet aan een gesprek toekwamen: 'Nah! She went past me and ran out of the room; her little bare feet running across the floor'. 

God save the queen

Na de inbraak werd Fagan drie maanden opgenomen in een psychiatrische kliniek, daarna bood hij via een brief zijn verontschuldigingen aan aan de koningin. In de jaren erna kwam Fagan nog wel ween keer in de gevangenis terecht voor een drugsovertreding. Hij nam ook een eigen versie op van de Sex Pistols-hit God save the queen.

The Crown

historisch | serie | 2016

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie