Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Wat is allemaal niet waar in The Crown?

Series | 5 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netlfix
©
Foto: Netlfix

The crown seizoen 4 trekt weer massa's kijkers die zich verlustigen aan alle schandalen van de Britse koninklijke familie. Toch is lang niet alles echt gebeurd.

The crown is gebaseerd op historische gebeurtenissen. Maar de makers veroorloven zich ook flink wat vrijheden bij het vertellen van de geschiedenis van het Britse koningshuis om het dramatische gehalte wat te verhogen. En zo zijn een aantal scènes in de serie die helemaal niet gebeurd zijn of zich op een ander moment afspeelden dan we in The crown zien. We behandelen er een paar. 

Prins Charles ging zijn gehele huwelijk met Diana vreemd met Camilla. 

Charles en Camilla hadden de eerste vijf jaar van zijn huwelijk met Diana bijna geen contact met elkaar. Ze pikten hun affaire naar verluidt pas in 1996 weer op. Charles ging ook niet vreemd met Camilla op de avond voor zijn huwelijk. Het verhaal van de armband is wel waar. Diana vond de armband met de inscriptie 'Gladys & Fred" (de bijnamen die Charles en Camilla voor elkaar hadden) een paar weken voor haar huwelijk. En daar was ze inderdaad kwaad over.

Margaret Thatcher huilde bij koningin Elizabeth over haar vermiste zoon Mark en nam in die emotie de beslissing om de Falklandoorlog te beginnen. 

Mark Thatcher raakte in januari 1981 in Algerije vermist tijdens de Dakar-rally en werd zes dagen later gevonden. De beslissing over de Falklandoorlog speelde pas in maart. De makers hebben dus geschoven met de tijdlijn. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat Thatcher heeft zitten huilen in bijzijn van koningin Elizabeth. Dat Mark haar favoriete kind was, klopt dan weer wel. 

Lord Mountbatten werd in 1979 opgeblazen door de IRA terwijl hij net daarvoor ruzie had met Charles. 

Mountbatten werd inderdaad met zijn kleinzoon, een bootjongen en de schoonmoeder van zijn echtgenote opgeblazen door de IRA (Thomas McMahon, de dader werd tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, maar in 1998 vrijgelaten). In The crown hebben Charles en hij vlak tijdens een telefoongesprek ruzie over het liefdesleven van de prins. Dat is onwaarschijnlijk. Het laatste contact tussen de twee dateerde van een paar weken daarvoor en toen was er geen ruzie. 

Margaret Thatcher vertrok tijdens haar eerste bezoek voortijdig van Balmoral, het Schotse vakantieverblijf van de koninklijke familie omdat ze het zo verschrikkelijk vond.

Daar is geen enkel bewijs van. Ze werd ook niet beroerd behandeld door prinses Margaret, zoals dat in de serie wel gebeurde. Thatcher verscheen ook niet in een mantelpakje tijdens deze bezoekjes. Ze moest wel een keer laarzen lenen omdat ze de verkeerde schoenen had meegenomen. 

En dat verhaal van inbreker Michael Fagan klopt ook niet helemaal. 

 

The Crown

historisch | serie | 2016

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie