Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Tien dingen die je nog niet wist over Squid Game, de hitserie op Netflix

Series | 2 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Squid Game is hard op weg om de best bekeken Netflix-serie aller tijden te worden. Wie nu nog nooit van Squid Game heeft gehoord zat waarschijnlijk in quarantaine zonder wifi, maar toch zijn er nog dingen die je vast nog niet wist. Wij zetten de leukste Squid Game-weetjes op een rij, maar pas op voor milde spoilers.

1: De mysterieuze ronselaar is een megaster in Korea 

In het begin van Squid Game wordt loser Seong Gi-hun in de metro geronseld om mee te doen aan Squid Game. De smetteloos geklede zakenman met het koffertje die hem uitnodigt voor het spelletje ddakji heeft maar een kleine rol, maar is een van de bekendste en populairste acteurs in Zuid-Korea. Gong Yoo is internationaal bekend door zijn hoofdrol in Train to Busan, en bracht in eigen land (en daarbuiten) heel wat harten op hol in het bovennatuurlijke en romantische K-drama Guardian: The Lonely and Great God, ook bekend als Goblin. In december zie je hem opnieuw op Netflix in de sf-thrillerserie The Silent Sea.

Zet Train to Busan op je kijklijst

Blauw of rood: is Gong Yoo de Zuid-Koreaanse Morpheus?

 

2: Jung Ho-yeon is de Koreaanse actrice met de meeste volgers op Instagram

Een van de taaiste personages in Squid Game is Kang Sae-byeok, een vluchteling uit Noord-Korea. Sae-byok - nummer 067 - wordt gespeel door fotomodel Jung Ho-yeon, die in Zuid-Korea regelmatig op de covers van de glossy's staat. Met Squid Game maakte ze haar acteerdebuut, en dat heeft haar geen windeieren gelegd. In korte tijd werd Jung Ho-yeon de Koreaanse actrice met de meeste volgers op Instagram. De teller staat momenteel op dertien miljoen.

Voordat Squid Game verscheen had Jung Ho-yeon 400.000 volgers; dat zijn er nu 13 miljoen!

 

3: Het telefoonnummer van Squid Game bestaat echt

Een visitekaartje met het Squid Game-logo en een telefoonnummer op de achterkant speelt een grote rol in de serie. Per ongeluk gebruikten de makers van Squid Game een nummer dat werkelijk bestaat. De eigenaar van het nummer kreeg kort na de première van de serie zoveel belletjes dat deze geen andere keus had dan de telefoon maar uit te zetten. Een foutje dat de juristen van Netflix nu proberen recht te zetten: ze hebben 5 miljoen won (ruim 3600 euro) als compensatie geboden, maar de eigenaar is nog niet akkoord. Inmiddels heeft Netflix het telefoonnummer onleesbaar gemaakt.

Zomaar een nummer uit een televisieserie bellen? Dat is blijkbaar heel normaal in Zuid-Korea.

 

4: De hitserie Squid Game was er bijna niet gekomen

Het is nu haast niet te geloven, maar de regisseur en schrijver van Squid Game heeft meer dan tien jaar met zijn script moeten leuren voordat iemand er wat in zag. Hwang Dong-hyuk had het idee voor de serie al in 2008 en legde het jaar daarna de laatste hand aan het scenario. Vervolgens kreeg hij jarenlang van iedereen te horen dat het verhaal te bizar en onrealistisch was. "Maar tien jaar later waren de streamingdiensten verschenen en was de kloof tussen arm en rijk verder toegenomen. Ook het idee van snel geld wordt nu meer geïdealiseerd. Die combinatie van factoren heeft de productie tot leven gebracht." Het Oscarsucces van de film Parasite heeft misschien ook een rol gespeeld.

Squid Game-regisseur Hwang Dong-hyuk

 

5: Squid Game werd een Koreaanse internetprovider iets te veel

De populariteit van Squid Game en D.P., een andere Zuid-Koreaanse Netflix-serie, is zo groot dat Koreaanse internetproviders zuchten onder de bandbreedte die Netflix opslokt. In Zuid-Korea is Netflix de op een na grootste verbruiker van internetverkeer door consumenten, maar tegelijkertijd een van de bedrijven die geen toegangskosten hoeven te betalen. SK Broadband rekende uit dat het bedrijf in 2020 zo'n 23 miljoen dollar kwijt was aan dataverkeer voor Netflix. Dat was dus nog voordat Squid Game te zien was. SK Broadband vindt het dan ook tijd dat de voorwaarden worden aangepast, want het dataverbruik van Netflix is in drie jaar met een factor 24 gegroeid, en dat kon destijds niet worden voorzien.

Zuid-Korea is het land met het snelste internet ter wereld... en toen kwam Squid Game 

 

6: Nummer 240 laat de tranen rollen

De jonge Ji-yeong - deelnemer nummer 240, gespeeld door Lee Yoo-mi - doet maar een paar afleveringen mee in Squid Game, maar maakt op veel kijkers een onuitwisbare indruk. De speler heeft een duistere achtergrond - ze vermoorde haar vader, die haar misbruikte - en snijdt met haar scherpe tong recht door de hypocrisie van anderen, waarbij vooral een gelovige huichelaar het moet ontgelden. Toch is ze een aflevering later bereid het ultieme offer te maken, wat een van de meest emotionele momenten in de serie oplevert. Veel K-pop fans in Zuid-Korea en daarbuiten pinkten een extra traantje weg omdat actrice Lee Yoo-mi in haar rol als twee druppels water lijkt op Sulli, een populaire K-pop ster die twee jaar geleden op 25-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

 

 

 

7: Ali Abdul is een zeldzame uitzondering in Korea

De sympathieke Ali Abdul - deelnemer nummer 199 - is een favoriet van veel Squid Game-fans. Abdul is een Pakistaan en wordt gespeeld door de in India geboren acteur Anupam Tripathi, die in 2010 naar Zuid-Korea verhuisde. Net als in de Koreaanse samenleving zijn mensen met een donkere huidskleur in Koreaanse series vrij schaars. Dat verklaart misschien waarom zijn medespelers zo weinig blijken te weten over Pakistan. Triphati heeft in zijn nieuwe thuisland geen gebrek aan werk. Hij was onder meer te zien in de populaire series Descendants of the SunArthdal Chronicles en Hospital Playlist

Anupam Tripathi als Ali Abdul, de Pakistaanse nummer 199

 

8: Squid Game in het echt

Om de start van Squid Game te promoten werd een betegelde hal van de metro in Itaewon, Seoul ingericht als een akelig overtuigende spelarena. De pop-up store was aangekleed met speeltoestellen, de bekende enge pop uit het eerste spel en kleurrijke trappenhuizen. Klanten werden begroet door personeel in de welbekende rode overalls (maar zonder wapens) en konden met allerhande spelletjes mooie Squid Game-prijzen winnen. En voordat je je nu naar Seoul haast: de pop-up store is inmiddels weer verdwenen.

Van de 456 bezoekers kon er maar eentje het navertellen. Nee hoor, geintje.

 

9: Dit jaar geeft Squid Game je de perfecte outfit voor Halloween

Zoek je nog een goede uitdossing voor een Halloweenfeestje eind deze maand? En vind je Thanos teveel werk en Free Guy te saai? Zoek dan even op Ali Express of een van de andere Aziatische webwinkels op Squid Game, en je wordt bedolven onder een berg perfecte outfits. Kies je zo'n cool stafuniform met bijpassend masker, of ga je voor het iconische blauwgroene trainingspak? En in dat laatste geval: wat wordt jouw nummer?

 

En ja, het masker van de Front Man is ook te koop! 

 

10: Seizoen twee lijkt een inkoppertje, maar...

Dat Netflix na het gigantische maar ook vrij onverwachte succes van Squid Game staat te trappelen om een tweede seizoen te maken zal niemand verbazen. Maar het is ook iets waar regisseur Hwang Dong-hyuk bij voorbaat al moe van wordt. De man schreef en regisseerde alle afleveringen van seizoen een en heeft nul komma nul ideeën op papier voor een vervolg. "Ik zou het zeker niet alleen kunnen," zegt hij in een interview. "Als ik het al zou doen zou ik een team van schrijvers en enkele ervaren regisseurs nodig hebben." Als een mogelijke verhaallijn zou Hwang de voorgeschiedenis van de Front Man wel willen uitwerken. Ook is geopperd dat een tweede seizoen zich niet helemaal in Zuid-Korea hoeft af te spelen, omdat het spel in de serie een internationaal evenement lijkt te zijn.

Hoe kreeg de Front Man zijn positie binnen de organisatie achter Squid Game? 

Squid Game

Actie | serie | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie