Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de Koreaanse serie Squid Game op Netflix

Series | 2 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Tot ieders verbazing stond de volstrekt onbekende Zuid-Koreaanse serie Squid Game in veel landen (inclusief de VS) ineens heel hoog in de Netflix Top 10-lijstjes. Hoe kan dat nou?

Het plot van Squid Game (de titel klinkt als een slechte realityshow maar dat is het dus niet) klinkt zo apart dat het bijna wel van Aziatische makelij moet zijn. In de negendelige serie rekruteert een mysterieuze organisatie Koreanen die diep in de schulden zitten om mee te doen aan een spel. 

Kinderspelletjes

Ze moeten kinderspelletjes doen en als ze zes spellen overleven, winnen ze miljoenen euro's. Dat klinkt aantrekkelijk maar wanneer we overleven zeggen, bedoelen we dat letterlijk. Mensen die afvallen, worden ter plekke geëxecuteerd of ze vallen van grote hoogte naar beneden. Het is dus een nogal bloederig geheel. 

Seong Gi-hun

In totaal zijn er 456 spelers en een aantal daarvan volg je als kijker van nabij zoals Seong Gi-hun die we in de eerste aflevering leren kennen als een gokverslaafde, vervelende man die niet aardig is tegen z'n moeder en een slechte vader is voor z'n tienjarige dochter. Gelukkig wordt hij niet lang daarna een stuk sympathieker zodat je niet hoopt dat ie reeds bij het eerste spel neergemaaid wordt. 

Team

Seong Gi-Hung komt ook een jeugdvriend tegen die gebukt gaat onder schulden en samen met een oude dementerende meneer, een uit Noord-Korea gevluchte dame en een Pakistaanse gastarbeider besluiten ze samen een team te vormen om meer kans te maken op overleven. 

Daarnaast is er nog de schimmige organisatie achter het spel en de medewerkers/bewakers die rondlopen met een PlayStation-button op hun helm. Waarom? Daarvoor moet je de serie helemaal uitkijken. 

Maatschappijkritiek

De eerste twee afleveringen zijn een beetje doorbijten, maar daarna gaat het flink los in Squid Game. De serie is kleurrijk, zeer gewelddadig en het is fascinerend om te zien hoe de spelers zich ontwikkelen. Ze verraden elkaar, ze redden elkaar en natuurlijk zit er ook nog een flinke dosis maatschappijkritiek in over de elite en de onderlaag van de bevolking. Maar uiteindelijk wil je vooral zien welke spellen er gespeeld worden en wie op het eind nog leeft. 

Conclusie

- Sommige acteurs schreeuwen veel en dat is behoorlijk irritant
- Heel gewelddadig
+ Verslavend
+ Leuk om meer van de Koreaanse cultuur te zien

Score:

IMDb: 8,3
Rotten Tomatoes: 88% (audience score)
Guidinc: 4 van de 5 sterren

Squid Game

Actie | serie | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie