Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Dit zijn de tien beste Poolse series en films op Netflix

Series | 8 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Deze week kondigde Netflix maar liefst negen nieuwe Poolse titels aan, van de ondeugende comedy Sexify tot de fantasyserie Axis mundi en de nieuwe Harlan Coben-thriller Keep calm. De streamingdienst is in Polen razend populair, en daar kunnen wij mooi van meeprofiteren. Veel Poolse Netflix-titels zijn het kijken namelijk absoluut waard. We kozen tien series en films die je zeker een kans moet geven.

The woods (w glebi lasu)

Netflix gaat flink aan de slag met de misdaadthrillers van de Amerikaanse schrijver Harlan Coben: de komende vijf jaar worden er zestien stuks verfilmd. Nu al kun je op Netflix kijken naar The woods, een zesdelige miniserie die in Polen werd gemaakt. Pawel Kopinski werkt voor het OM in Warschau en wordt op een raadselachtige moordzaak gezet. De moord blijkt verband te houden met de verdwijning van Pawels zus op een zomerkamp, 25 jaar geleden.

Zet The woods op je kijklijst

1983

De eerste Poolse tv-serie die voor Netflix werd gemaakt vertelt een alternatieve geschiedenis van Polen, waarin de communistische partij aan de macht is gebleven en het IJzeren Gordijn nog steeds overeind staat. Rechtenstudent Kajetan en rechercheur Anatol stuiten op een complot, en dat kan ingrijpende gevolgen hebben. 1983 schept een knap duister sfeertje en schetst een sombere maar intrigerende wereld waarin Polen nog steeds onder de plak van de communistische machthebbers leeft.

The mire (Rojst)

In een grimmige streek in West-Polen wordt in de jaren tachtig een dubbele moord gepleegd: een bekende lokale communist en een jonge prostituee. Tegelijkertijd wordt het plaatje opgeschrikt door een aantal zelfmoorden. Journalist Wanycz en partijlid Zarzycki beginnen elk hun eigen onderzoek. Een tweede seizoen van deze effectieve misdaadthriller is in de maak en zal exclusief op Netflix te zien zijn.

Zet Rojst op je kijklijst

The coldest game

Deze Poolse spionagethriller heeft een internationale cast en wordt grotendeels Engels gesproken. Bill Pullman speelt de Amerikaanse voormalige schaakkampioen Joshua Mansky, die met een drankprobleem kampt. In 1962 wordt hij op het heetst van de Cubacrisis door een Amerikaanse geheime dienst gerekruteerd om deel te nemen aan een schaaktoernooi tegen een Sovjet-tegenstander. Met een mooie rol voor de Nederlandse Lotte Verbeek.

Zet The coldest game op je kijklijst

Nobody sleeps in the woods tonight

Zin in een lekkere slasherfilm in de traditie van Friday the 13th? Dan is Nobody sleeps in the woods tonight een aanrader. Om af te kicken van hun computers, games en mobieltjes wordt een stel Poolse tieners naar een zomerkamp in het bos gestuurd.  Helaas ligt daar ook een bloeddorstig gevaar op de loer. Een zeer genietbare horrorfilm met veel bloederige scènes en de nodige knipogen naar de klassiekers uit de jaren tachtig.

Zet Nobody sleeps in the woods tonight op je kijklijst

All my friends are dead

Deze film maakt een mooie 'double bill' met de vorige: opnieuw een Poolse horror film waarin jongeren massaal het loodje leggen. Dit keer vloeit het bloed tijdens een nieuwjaarsfeest, waarbij de gasten op allerhande originele manieren aan een gruwelijk eind komen. Alles lekker overdreven en met veel humor: het zou zo een Hollywoodfilm kunnen zijn.

Zet All my friends are dead op je kijklijst

Signs

Als de vriendin van een collega spoorloos verdwijnt, wordt het kersverse politiehoofd Trela in het diepe gegooid. In een bergplaatsje waar de inwoners hun mond stijf dichthouden stuit hij op een onopgeloste moord van lang geleden en andere duistere zaken. De sfeervolle misdaadserie Signs kreeg op Netflix al twee seizoenen. 

Zet Signs op je kijklijst

 

The hater (Hejter)

Tomasz is een nare sociopaat die sociale media gebruikt om anderen zwart te maken, onder druk te zetten en af te persen. Het bezorgt hem succes en aanzien, maar dan begint zijn virtuele gif ook in zijn dagelijks leven door te sijpelen. Dit moderne Poolse thrillerdrama roept nogal wat actuele vragen op, maar laat het antwoord aan de kijker.

Zet Hejter op je kijklijst

The plagues of Breslau

Seriemoordenaars, wie is er niet dol op? Op het televisiescherm dan. Deze Poolse variant van Seven begint meteen lekker luguber met de vondst van een moordslachtoffer dat in een koeienhuid werd genaaid. Rechercheur Helena ontdekt dat de dader, die elke dag om zes uur 's middags toeslaat, de gruwelijke straffen uit de 18de eeuw toepast op zijn slachtoffers. 

Zet The plagues of Breslau op je kijklijst

365 dni (365 days)

Natuurlijk mag een van de succesvolste Netflix-films van afgelopen jaren niet in deze lijst ontbreken. 365 dni was het Poolse antwoord op Fifty shades of gray, maar ging nog een stapje verder en werd een wereldwijde hit. Het verhaal draait om de verveelde Laura, die in de greep komt van maffiabaas Massimo. Hij geeft haar 365 dagen om verliefd op hem te worden, en hoopt dat kinky spelletjes daarbij zullen helpen. Goed nieuws voor de fans: een vervolg is in de maak.

Zet 365 dni op je kijklijst