Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Wie is wie in Ratched, de nieuwe enge Netflix-serie?

Series | 7 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Vanaf vandaag is op Netflix de nieuwe serie Ratched te vinden. Maak kennis met de belangrijkste personages.

Ratched vertelt de voorgeschiedenis van verpleegster Mildred Ratched, het serpent uit de filmklassieker One flew over the cuckoo's nest. In acht afleveringen zie je hoe de ambitieuze jonge verpleegster veranderde in de monsterlijke hoofdzuster met een voorliefde voor elektroshocktherapie.

Wie is wie?

De cast van Ratched bestaat uit een heel aantal bekende gezichten, die vaak al eerder hebben samengewerkt met showrunner Ryan Murphy. Dit zijn de personages, de acteurs en de series waarvan je ze kunt herkennen.

Mildred Ratched

Eind jaren veertig begint Mildred Ratched haar carrière als jonge verpleegster in het psychiatrisch ziekenhuis Lucia. Ze ontdekt dat er merkwaardige procedures worden uitgevoerd. 

Zuster Ratched wordt gespeeld door Sarah Paulson. De actrice werkt vaak samen met Ryan Murphy, de grote man achter Ratched, onder meer voor American horror story en American crime story. Je kunt haar momenteel ook zien in Mrs. America.

Edmund Tolleson

Seriemoordenaar Edmund Tolleson wordt opgenomen voor behandeling in het ziekenhuis waar Mildred Ratched werkt. Hij heeft de moord op een aantal geestelijken op zijn geweten. Tussen Ratched en Tolleson ontstaat een bijzondere, verontrustende band.

Psychopaat Tolleson is een rol van Finn Wittrock, net als Sarah Paulson een terugkerende acteur in de series van Ryan Murphy. Ook hij speelde in American horror story en American crime story.

Gwendolyn Briggs

De ambitieuze Gwendolyn Briggs is de campagneleider van gouverneur George Milburn. Om Milburns harde aanpak van criminaliteit te benadrukken start ze een campagne om misdadigers strenger te straffen en de doodstraf uit te voeren. Maar ze blijkt ook een zachtere kant te hebben.

Gwendolyn Briggs wordt gespeeld door Cynthia Nixon. Fans van de serie Sex and the city kennen haar als Miranda.

Richard Hanover

Psychiatrisch ziekenhuis Lucia wordt gerund door dokter Richard Hanover. Hij doet er alles aan om geld binnen te halen voor het ziekenhuis. Het welzijn van zijn patiënten vindt hij minder belangrijk.

De dokter wordt gespeeld door Jon Jon Briones. Showrunner Ryan Murphy werkte eerder met hem samen in American Horror Story en je kunt hem hebben gezien in Sons of Anarchy.

Betsy Bucket

De oudere verpleegster Betsy Bucket heeft een oogje op dokter Hanover, die haar niet ziet staan. Ze is daarom niet blij met de komst van Mildred, die ze als een concurrent ziet. 

Verpleegster Betsy wordt gespeeld door de Australische actrice Judy Davis. Ze speelde de rol van Hedda Hopper in Feud, ook al een Ryan Murphy-project.

Lenore Osgood

De excentrieke erfgename Lenore Osgood is een invloedrijke dame in Ratched. Ze heeft een uitgesproken smaak in kleding; ook voor haar aapje.

Ryan Murphy cast graag een tikje oudere diva's in zijn series. Dit keer wist hij Sharon Stone te strikken. De actrice dankt haar roem vooral aan de film Basic instinct van Paul Verhoeven.

Streamen of overslaan? 

Lees ook onze recensie van Ratched: streamen of overslaan?

Ratched

misdaad | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie