Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

De beste detectiveseries nu op Netflix (update juni 2021)

Series | 7 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

In deze tien Netflix-series jagen de slimste detectives op de meest gehaaide criminelen. Soms ligt de nadruk op de agenten, soms op de boeven en soms op hun slachtoffers, maar in alle gevallen is het spannend van begin tot eind.

The People vs. O.J. Simpson: American Crime Story

Een van de bekendste misdrijven in de recente geschiedenis wordt op een fantastische manier vertelt in deze mini-serie. En de makers presteren het ook nog om nieuwe wetenswaardigheden naar voren te brengen over O.J. en de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown en ultieme pechvogel Ron Goldman, die op de verkeerde tijd op de verkeerde plek was. Sarah Paulson is top als officier van justitie Marcia Clark en Courtney B. Vance is een hele goeie Johnnie Cochran.

 

The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story

Nog zo'n goed seizoen van American Crime Story dat wordt verteld vanuit het oogpunt van de moordenaar van mode-ontwerper Gianni Versace in 1997. Iedere aflevering van de serie speelt zich af voor de vorige en zo zien we hoe Andrew deze Cunanan (Darren Criss) tot zijn daad kwam (de moord op Versace was lang niet alles wat hij op zijn kerfstok had) en wat er allemaal mis ging in zijn privé-leven. En dat was nogal wat. 

 

Collateral

Miniserie van vier afleveringen die zich afspeelt in vier dagen tijd nadat een pizzabezorger wordt neergeschoten. Niemand weet waarom en dus besluit de politie dat het hier om een geheel willekeurige moord gaat. Rechercheur Kip Glaspie (Carey Mulligan) vermoedt dat er meer aan de hand is en gaat op onderzoek uit. Kip blijkt gelijk te hebben en dat levert een pracht van een detectiveserie op. 

Zet Collateral op je kijklijst

Mindhunter

Eind jaren zeventig leggen agenten Holden Ford (Jonathan Groff) en Bill Tench (Holt McCallany) met de hulp van psycholoog Wendy Carr (Anna Torv) de basis voor een speciale afdeling van de FBI. Door het interviewen van seriemoordenaars hopen ze meer te leren over hun zieke geesten; kennis die ze kunnen toepassen op lopende misdaadzaken. Mindhunter is twee seizoenen briljante tv, waarin duidelijk de stijlvolle hand van David Fincher (Seven, Zodiac) te herkennen is. Zonder veel actie wordt regelmatig een zinderende spanning opgebouwd, vooral tijdens de interviews met seriemoordenaars als Ed Kemper, David Berkowitz en Charles Manson.

Zet Mindhunter op mijn kijklijst   

The sinner

In een 'whodunnit' gaan detectives op zoek naar de dader van een misdaad. In de drie seizoenen van The sinner is het direct zonneklaar wie de dader is, maar moet het motief ontrafeld worden: een 'whydunnit' dus. De rode draad in de serie is detective Harry Ambrose (Bill Pullman), die zich elk seizoen (momenteel zijn er drie) op een andere zaak stort. The sinner begint met het geval van Cora Tannetti (Jessica Biel) die schijnbaar zonder enige aanleiding op het strand een man doodsteekt. Alleen door te achterhalen hoe ze tot deze daad kwam kan detective Ambrose te weten komen of Cora schuldig is aan moord.

Zet The sinner op mijn kijklijst   

Criminal

Eigenlijk is Criminal niet één Netflix-detective, maar vier afzonderlijke series. Criminal kwam gelijktijdig uit in een Britse, Franse, Duitse en Spaanse versie, maar allemaal met dezelfde, eenvoudige opzet: in een verhoorkamer wordt een verdachte door een team van politierechercheurs ondervraagd. De vraag is natuurlijk of ze een bekentenis loskrijgen. Elke aflevering draait om een andere verdachte, maar de detectives keren steeds terug. Criminal is helemaal perfect voor de fans van detectiveseries die bij de verhoorscènes op het puntje van hun stoel zitten. Alleen de Britse variant, met bekende spelers als David Tennant (Broadchurch) en Hayley Atwell (Agent Carter), kreeg een tweede seizoen.

Zet Criminal: UK op mijn kijklijst   

Zet Criminal: France op mijn kijklijst   

Zet Criminal: Germany op mijn kijklijst   

Zet Criminal: Spain op mijn kijklijst   

Snabba Cash

Een van de sterkste nieuwe Netflix-misdaadseries. Deze speelt zich af in de onder- en bovenwereld van Stockholm en gaat over alleenstaande moeder Leya die zeker weet dat ze een wereld-idee voor een startup heeft. Eentje waardoor ze hartstikke rijk gaat worden. Om haar startup aan de man te brengen heeft ze geld nodig en dat leent ze van haar zwager die tot zijn nek in de drugshandel zit. En natuurlijk loopt dat verkeerd af. 

Zet Snabba Cash op je kijklijst

Zet Sorjonen op mijn kijklijst  

Unbelievable

In Unbelievable besluiten rechercheurs Karen Duvall en Grace Rasmussen (een grandioos acterende Toni Collette en Merritt Wever) samen te werken om een serieverkrachter te vangen. Dat klinkt als een vrij standaard detectiveverhaal, maar de achtdelige miniserie Unbelievable is een geval apart. Uiteindelijk leidt het onderzoek van de detectives namelijk naar de zaak van Marie Adler (Kailtlyn Devnver), een probleemtiener die drie jaar eerder aangifte deed van verkrachting, niet werd geloofd en uiteindelijk zelf werd aangeklaagd. Het op een waargebeurd verhaal gebaseerde Unbelievable is daardoor niet alleen een uitstekende detective, maar ook een krachtig pleidooi voor een betere aanpak van verkrachtingszaken. 

Zet Unbelievable op mijn kijklijst   

Giri/haji

Laat je niet afschrikken door de titel: Giri/haji is een bijzondere serie die de aandacht verdient van elke ware detectiveliefhebber. De Japanse rechercheur Kenzo Mori (Takehiro Hira) gaat in Londen op zoek naar zijn dood gewaande broer Yuto. Deze zou in de problemen zijn gekomen met de yakuza (Japanse maffia). Tijdens zijn onderzoek komt Kenzo in contact met de Londense rechercheur Sarah Weitzmann (Kelly Macdonald). Giri/haji is een detective, maar ook een chaotische combinatie van een misdaadthriller, een liefdesverhaal en een familiedrama. Ook de bijzonder kleurrijke personages mogen er zijn.

Zet Giri/haji op mijn kijklijst   

Brot (The Valhalla murders)

De IJslandse detective Brot werd opgepikt door Netflix, waar hij ook te vinden is als The Valhalla murders. Nadat er kort na elkaar twee moorden worden gepleegd in Reykjavik vermoedt rechercheur Kata (Nína Dögg Filippusdóttir) een verband. De politie schakelt een specialist in: de in Oslo wonende expat Arnar (Björn Thors), die concludeert dat de slachtoffers hun dader hebben gekend. Bovendien blijken ze beiden op dezelfde kostschool te hebben gezeten. De serie van acht afleveringen is losjes gebaseerd op een schandaal uit de jaren veertig, toen jongens in een tuchtschool van de IJslandse staat werden mishandeld en misbruikt.

Zet Brot op mijn kijklijst

 

Paranoid

Paranoid is een minder bekende detective maar daarom niet minder de moeite waard. Op het platteland wordt een vrouwelijke dokter op klaarlichte dag neergestoken door een onbekende dader. De lokale politie heeft nooit zoiets aan de hand gehad maar moet de moord wel op zien te lossen. Het wordt ze nog moeilijker gemaakt door een onbekende die net doet alsof hij rechercheur is en de boel saboteert. Als je van Britse series houdt, zie je heel wat bekende gezichten voorbij komen in Paranoid

 

Marcella

Er zijn veel liefhebbers van Scandinavische misdaadseries, en uitgesproken fans van Britse detectives. Beide groepen komen aan hun trekken bij Marcella, een Britse serie die werd geschreven en geregisseerd door Hans Rosenfeldt, de bedenker van The bridge (Broen). Tijdens een hectische fase van haar leven besluit Marcella Backland weer terug te keren in haar oude baan als detective bij de Londense recherche. Haar eerste zaak is een drievoudige, nooit opgeloste moord. Na elf jaar is Marcella's onderzoek weer actueel, omdat de moordenaar opnieuw heeft toegeslagen. Hoofdrolspeelster Anna Friel kreeg een Emmy voor haar rol.

Zet Marcella op mijn kijklijst   

Undercover

Natuurlijk mag Undercover niet ontbreken op deze lijst. De eerste Nederlands-Vlaamse serie was een primeur voor Netflix, maar Undercover onderscheidt zich ook duidelijk van de Amerikaanse, Britse en Scandinavische series in deze lijst. Het eerste seizoen is losjes gebaseerd op een waargebeurd politieonderzoek. Undercoveragenten Bob Lemmens en Kim de Rooij (Tom Waes en Anna Drijver) infiltreren op een camping in de misdaadorganisatie van drugskoning Ferry Bouman. Frank Lammers is briljant in de rol van Ferry en Elise Schaap schittert als zijn partner Danielle. Winnaar van de Guidinc. Awards 2020 voor beste serie en favoriete koppel (Ferry en Danielle Bouman).

Zet Undercover op mijn kijklijst