Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

2 december live om 20:30. Kijk hier of op kanaal 13 van Ziggo.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Netflix krijgt rechtszaak aan broek vanwege The Queen's Gambit

Series | 2 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Tot nu toe kreeg The Queen's Gambit alleen maar lovende reacties. Maar een iemand is minder blij met de Netflix-serie. De Georgische schaaklegende Nona Gaprindashvili eist 5 miljoen van Netflix.

De inmiddels 80-jarige Gaprindashvili is boos over de laatste aflevering van de serie waarin de prestaties van Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) worden vergeleken met die van haar. Een commentator zegt daarin dat het enige ongebruikelijke aan Beth is haar sekse en zelfs dat is niet ongebruikelijk in Rusland: “Je hebt Nona Gaprindashvili, zij is de vrouwelijke wereldkampioen en heeft nooit tegen een man gespeeld". 

59 mannen

Maar dat is niet waar. Haar advocaten zeggen in een verklaring dat Gaprindashvili in haar carrière niet alleen tegen 59 mannen schaakte, maar er ook een heel aantal versloeg, onder wie wereldtoppers. Haar advocaten noemen de bewering in The Queen's Gambit seksistisch en denigrerend.

De enige echte vrouw

"In een poging een serie te maken die jonge vrouwen moet inspireren, slaagt Netflix erin de enige echte vrouw die daadwerkelijk mannen versloeg, te vernederen." En daar heeft Nona Gaprindashvili natuurlijk een punt. 

The Queen's Gambit

Drama | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie