Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

De 10 beste Nederlandse series nu op NPO Plus (maart 2021)

Series | 9 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Aan Nederlandse kwaliteitsseries heb je bij de NPO heel wat te kiezen. Op NPO Start kun je recente uitzendingen terugkijken, en voor 2,95 euro per maand stream je met NPO Plus complete seizoenen van tientallen series in betere beeldkwaliteit.

Klem (2017)

Sinds de dood van zijn vrouw staat de hoge belastingambtenaar Hugo Warmond (Barry Atsma) er thuis alleen voor. Zijn achtjarige dochter Suus heeft een beste vriendin Chrissie, die de dochter is van Kitty (Georgina Verbaan) en de onlangs vrijgelaten crimineel Marius Milner (Jacob Derwig). Langzaam raakt Hugo verzeild in de criminele kringen van Marius, en voordat hij het weet zit hij klem. De thrillerserie Klem van BNNVARA laat in drie seizoenen zien hoe het keurige bestaan van een doodgewone man volledig uit de klauwen loopt. De cast is voortreffelijk: ook Gijs Scholten van Aschat (seizoen 2) en Thom Hoffman (seizoen 3) zijn van de partij.

De luizenmoeder (2018)

Het is niet moeilijk om te snappen waarom De luizenmoeder zo'n enorme hit werd. De comedy van AvroTros is briljant geschreven en zit vol herkenbare, gestoorde typetjes. De pas gescheiden Hannah (Jennifer Hoffman) brengt haar dochtertje voor het eerst naar haar nieuwe school en wordt direct ingelijfd als luizenmoeder. Ze maakt kennis met de andere ouders en het bizarre onderwijsteam, met directeur Anton (Diederik Ebbinge) en juf Ank (Ilse Warringa) voorop. Dit tweetal schreef ook de scenario's van de serie. Niet alle personages in De luizenmoeder zijn volledig gestoord: juf Helma (Leny Breederveld) van groep 8 en conciërge Volkert (Henry van Loon) zijn absolute helden.

Penoza (2010)

Gouden Kalf-winnares Monic Hendrickx speelt de rol van haar leven in Penoza. In deze harde misdaadserie van KRO-NCRV raakt ze als Carmen van Walraven betrokken bij de onderwereldpraktijken van haar man. Als Carmen voor de keuze staat tussen een anoniem bestaan in het getuigenbeschermingsprogramma of een carrière in de misdaad, kiest ze voor het laatste. Penoza hield Nederland vijf seizoenen op het puntje van de stoel, maar de fans wilden meer. Daarom kwam er in 2019 een gelijknamige bioscoopfilm en in 2020 de spin-off Doodstil; een prequel over het personage Luther (Raymond Thiry), die je ook op NPO Plus kunt vinden.

Hollands hoop (2014)

NTR, VARA en VPRO sloegen de handen ineen voor Hollands hoop, een misdaaddrama dat wel is omschreven als de Nederlandse Breaking bad. De keurige psychiater Fokke Augustinus (Marcel Hensema) erft de boerderij van zijn vader en verkast van de stad naar het Groningse platteland. Daar blijkt dat de boerderij wordt gebruikt voor de teelt van wiet. Fokke, zijn vrouw Machteld (Kim van Kooten) en hun gezin worden in de wereld van de drugshandel gezogen, en daar worden het geen fijnere mensen van. Hollands hoop werd de hemel in geprezen en won één Gouden Kalf voor beste serie en twee voor beste scenario. Het derde seizoen vormde een bevredigende afsluiter.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen (2017)

De populaire boeken van Hendrik Groen (een pseudoniem van Peter de Smet) werden door Omroep MAX op een voortreffelijke manier naar het scherm vertaald. Hendrik Groen woont in een verzorgingshuis en ergert zich rot aan alle regels en de zeurende bejaarden om hem heen. Samen met enkele gelijkgestemden richt hij een clubje op om wat leven in de brouwerij te brengen. Het geheime dagboek van Hendrik Groen vertelt geen groots verhaal, maar maakt kleine, mooie schetsen van het leven van enkele ouderen en hun strijd tegen vertrutting en bureaucratie. Naast Kees Hulst in de titelrol is André van Duin ijzersterk als de joker van het stel.

De zaak Menten (2016)

In de jaren zeventig stuit journalist Hans Knoop op het verhaal van zijn leven. Hij ontdekt dat de steenrijke kunsthandelaar Pieter Menten een verleden als oorlogsmisdadiger heeft, waarvoor hij nooit is bestraft. De zaak wordt nog opzienbarender als blijkt dat verschillende kabinetten de SS'er uit de wind hebben gehouden. Knoops onthullende artikelen brengen het land in beroering en de politiek aan het wankelen. De driedelige miniserie De zaak Menten, die regisseur Tim Oliehoek voor Omroep MAX maakte, vertelt het verhaal op een pakkende manier voor oudere en jonge geïnteresseerde kijkers. Ook de gevolgen voor Knoop zelf worden goed uitgewerkt. 

Vliegende Hollanders (2020)

Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd de burgerluchtvaart volwassen. In Nederland speelden twee pioniers een belangrijke rol op dit gebied. Vliegtuigbouwer Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman verschillen als dag en nacht, maar hebben elkaar nodig om de luchtvaart in Nederland van de grond te krijgen. Met veel gevoel voor drama vertelt de achtdelige AvroTros-serie Vliegende Hollanders een interessant waargebeurd verhaal vol historische details voor de luchtvaartfanaten. Fedja van Huêt en Daan Schuurmans zetten Fokker en Plesman mooi neer, maar ook de belangrijke vrouwen in de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis worden niet vergeten.

Oogappels (2019)

Wat geven ouders – bedoeld of onbedoeld – door aan hun kinderen, en hoe dankbaar moeten die daar voor zijn? De luchtige dramaserie Oogappels van BNNVARA kijkt mee met verschillende generaties van vier gezinnen, van wie de kinderen bij elkaar op de middelbare school zitten, maar verder heel verschillend zijn. Dat blijkt vooral uit de stijl van opvoeden, de ambities van de ouders voor hun kinderen, en de omgang met zaken als presteren, drugs, seks en sociale media. Heel origineel is het allemaal niet, maar de serie van de makers van Gooische vrouwen is wel erg herkenbaar - voor zowel ouders als kinderen.

Seizoen 3 van Oogappels is vanaf woensdag 24 maart 2021 te zien.

A'dam – E.V.A. (2011)

Je hoeft geen Amsterdammer te zijn om een zwak te hebben voor deze serie - al helpt het wel. In A'dam – E.V.A. wordt een groot aantal verhaallijnen en personages met elkaar verweven. Soms passeren ze elkaar, soms trekken ze langer met elkaar op, maar allemaal zijn ze gebonden aan onze hoofdstad. Rode draad vormen de verse Amsterdammer Adam (Teun Luijkx) en zijn buurvrouw Eva (Eva van de Wijdeven), die aarzelend aan een relatie beginnen. Dit mooie dramaproject van NTR, VARA en VPRO is gebaseerd op een scenario van Robert Alberdingk Thijm (De Daltons, Dunya & Desie) en kreeg drie seizoenen.

Flikken Maastricht (2007)

Flikken Maastricht is een serie die al vijftien seizoenen meegaat, maar nog steeds razend populair is. In 2020 won de politieserie zelfs de NPO Start Award voor meest gestreamde serie. Op NPO Plus vind je alle complete seizoenen, plus de telefilm De overloper, die een brug vorm tussen seizoen vijf en zes. De kracht van Flikken Maastricht zit naast de spannende verhalen in de cast: Victor Reinier en Angela Schijf zijn al vanaf de allereerste aflevering van de partij als rechercheurs Floris Wolfs en Eva van Dongen, en ook de rest van de acteurs is de serie trouw. Door de cliffhangers aan het eind van elk seizoen blijf je kijken.