Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Zo kijk je alle Marvel-series in de juiste volgorde

Series | 25 dagen geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Disney
©
Foto: Disney

De bioscoopfilms van Marvel - met helden als Captain America, Iron Man en Spider-Man - zie je tegenwoordig allemaal en exclusief op Disney+. Maar Marvel timmert ook stevig aan de weg met tv-series. Die vind je deels op Disney+ en deels op Netflix. Hoe dat zit en wat de beste volgorde is om alle serie te kijken vertellen we in dit artikel.

De bioscoopfilms van Marvel spelen zich af in hetzelfde universum. Marvel noemt dat het MCU: Marvel Cinematic Universe. De films hebben een gedeelde tijdlijn. Soms merk je daar weinig van maar in bijvoorbeeld de Avengers-films is die tijdlijn nadrukkelijk aanwezig. In de films wordt dan ook vaak verwezen naar grote gebeurtenissen in die tijdlijn:

mei 2012: The Battle of New York - Manhattan wordt aangevallen door Loki en een leger van buitenaardse Chitauri. De Avengers slaan voor het eerst de handen ineen en winnen de strijd.

voorjaar 2018: The Snap - Thanos gebruikt de Infinity Gauntlet om vijftig procent van het leven in het heelal uit te roeien. Ook de helft van de aardbewoners, inclusief onder anderen Spider-Man, Nick Fury en Bucky Barnes (The Winter Soldier), vergaan tot stof.

oktober 2023: The Blip - Vijf jaar na Thanos' Snap lukt het de Avengers om iedereen die verdween weer terug te halen.

Omdat ook in de Marvel-series vaak wordt verweven naar grote gebeurtenissen in de tijdlijn, is het wel zo prettig om alles in de juiste volgorde te kijken. Die lijst vind je aan het eind van dit artikel.

De Avengers tijdens de Battle of New York

Marvel Television

Het idee om parallel aan het Marvel Cinematic Universe ook tv-series te maken ontstond al vroeg. Hiervoor werd in 2010 de studio Marvel Televison in het leven geroepen. In de series van Marvel Television zie je vooral de minder bekende helden die niet in de films voorkomen. Disney had toen nog niet zijn eigen streamingdienst Disney+, maar was al wel eigenaar van het landelijk dekkende Amerikaanse tv-kanaal ABC, en daar verschenen de eerste titels. 

Series voor ABC

Voor ABC werd een aantal series gemaakt. 

Agents of S.H.I.E.L.D. volgde zeven seizoenen lang de agenten van de geheime overheidsorganisatie S.H.I.E.L.D. die superhelden ondersteunt en strijd voert tegen H.Y.D.R.A. Af en toe raakt Agents of S.H.I.E.L.D. aan de films in het MCU, waar agent Phil Coulson (Clark Gregg) regelmatig binnenwandelt. Op zijn beurt laat S.H.I.E.L.D.-baas Nick Fury (Samuel L. Jackson) uit het MCU zijn gezicht zien in de serie. In 2020 werd de serie beëindigd met seizoen zeven.

Agent Carter volgt het personage van Peggy Carter (Hayley Atwell), de vriendin van Captain America in de jaren veertig. De serie speelt zich direct af na de Tweede Wereldoorlog en kreeg twee seizoenen. In de serie helpt Peggy Carter industrieel Howard Stark, de vader van Tony Stark (Iron Man).

Inhumans speelt zich ook af in het MCU, maar werd een afgrijselijke flop en werd snel gecanceld. 

Tegenwoordig vind je deze series allemaal op Disney+.

Phil Coulson (midden) en zijn team in Agents of S.H.I.E.L.D.

Series voor Netflix

Omdat kort na 2010 duidelijk werd dat streamingdiensten de toekomst hebben, sloeg Marvel Television de handen ineen met Netflix voor een aantal series. Hierin zie je helden die (op dat moment) niet in de films van het MCU voorkwamen. De series verschenen vanaf 2015, maar werden in 2019 beëindigd toen duidelijk werd dat Marvel exclusief op Disney+ verder zou gaan en Netflix de concurrent zou worden.

Daredevil is het alter ego van de blinde advocaat Matt Murdock (Charlie Cox). De andere zintuigen van Daredevil zijn juist extra goed ontwikkeld, hij is superfit en vecht als de beste om zijn wijk Hell's Kitchen veilig te houden. Hij neemt het onder andere op tegen de megaschurk Wilson Fisk alias Kingpin (Vincent D'Onofrio) en Frank Castle alias Punisher (Jon Bernthal). De serie kreeg drie seizoenen.

Jessica Jones (Krysten Ritter) is een chagrijnige en stevig drinkende privédetective met bovenmenselijke kracht, die ze heeft overgehouden na traumatische gebeurtenissen in haar verleden. Ook deze serie kreeg drie seizoenen.

Luke Cage (Mike Colter) heeft een ondoordringbare huid en superkracht overgehouden aan een experiment. Hij probeert zijn leven weer op te bouwen in Harlem, waar hij in botsing komt met de misdaadbendes. Luke Cage kreeg twee seizoenen.

Iron Fist is het alias van Danny Rand (Finn Jones). Danny werd vijftien jaar lang dood gewaand, maar keert terug naar New York om zijn aandeel in het familiebedrijf te claimen. Hij is zeer bedreven in de oosterse vechtkunst. De serie kreeg twee seizoenen.

The Defenders is een miniserie waarin Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist de handen ineenslaan. Hij kreeg acht afleveringen.

The Punisher is de strijdnaam van Frank Castle (Jon Bernthal), een vigilante die geen superkrachten heeft maar wel een wapenarsenaal waarmee hij tegenstanders zonder pardon doodt. De serie kreeg twee seizoenen.

Deze series spelen zich af na de Battle of New York, waar af en toe over gepraat wordt. Allemaal werden ze gemaakt voor Netflix en daar zijn ze nog steeds te vinden. Je zijn dus niet te zien bij Disney+. Aan het eind van 2021 begonnen personages (gespeeld door dezelfde acteurs) uit deze series op te duiken in de films en series van het MCU. Het is goed mogelijk dat dit in de toekomst wordt uitgebreid.

Lees ook: Zo kijk je de Marvel-series op Netflix in de juiste volgorde

Jessica Jones, Iron Fist, Luke Cage en Daredevil in The Defenders

Series voor overige diensten

Minder bekend zijn de series die Marvel Television maakte voor andere streamingdiensten en stations, zoals Hulu. 

Runaways mikt op jonge tieners met een verhaal van jonge superhelden die ontdekken dat hun ouders lid zijn van een duistere organisatie. Er verschenen drie seizoenen die je kunt zien op Disney+.

Cloak & Dagger volgt twee tieners in New Orleans die superkrachten krijgen na een ongeluk met een boorplatform. De serie kreeg twee seizoenen, die in Nederland vooralsnog niet te streamen zijn.

Helstrom is een spin-off van Ghost Rider over de kinderen van een seriemoordenaar die samen op schurken jagen. De serie werd al na één seizoen gecanceld. Je ziet hem als Star Original op Disney+.

De kids uit Runaways

Marvel Studios

Vanaf 2020 nam Marvel Studios de productie van de Marvel tv-series over. Er kwam meer budget, de series gingen over de helden die je ook in de bioscoopfilms ziet - zoals Hawkeye, Vision en Falcon - en alle series worden genaakt voor het streamingplatform dat Disney uitrolde: Disney+. In 2021 verschenen daar de eerste nieuwe Marvel-series.

WandaVision

WandaVision is een merkwaardige serie over superheldenkoppel Wanda Maximoff en Vision (Elizabeth Olsen en Paul Bettany), dat van de ene sitcom naar de andere springt en zich zo door de tijd beweegt naar het heden. Wat is er aan de hand? 

Lees ook: Tien dingen die je nog niet wist over WandaVision

Wanda + Vision = WandaVision

The Falcon and the Winter Soldier

The Falcon and the Winter Soldier toont de avonturen van Sam Wilson (Anthony Mackie) en Bucky Barnes (Sebastian Stan). Ze vormen een nieuw duo dat het gat moet vullen dat Captain America heeft achtergelaten.

The Falcon (l) en de Winter Soldier (r)

Loki

Loki is een bizarre serie die zich afspeelt buiten de tijd. Net als Loki (Tom Hiddleston) denkt te zijn ontsnapt uit handen van de Avengers, wordt hij gearresteerd door de Time Variance Authority, een organisatie die de 'heilige tijdlijn' bewaakt. 

Lees ook onze recensie van Loki

Tom Hiddleston als Loki

Hawkeye

Hawkeye is het alter ego van Clint Barton (Jeremy Renner). Clint is van plan de feestdagen met zijn gezin door te brengen, maar schurken uit zijn verleden schoppen die plannen in de war. Ook verschijnt de jonge fan Kate Bishop (Hailee Steinfeld) ten tonele.

Lees ook: Wie is wie in Hawkeye?

Kate Bishop en Hawkeye

In de laatste aflevering van Hawkeye komt megaschurk Wislon Fisk (Vincent D'Onofrio) de serie binnenstappen. Daarmee  wordt de eerste brug geslagen tussen de series die voor Netflix weden gemaakt en de series op Disney+.

Toekomst

En deze series kun je verwachten in de komende maanden en jaren:

 • Ms. Marvel (2022)
 • Moon Knight (2022)
 • She-Hulk (2022)
 • Secret invasion (2022)
 • Guardians of the Galaxy Holiday Special (kerst 2022)
 • Ironheart 
 • Armor Wars
 • Serie over Wakanda (vooralsnog zonder titel)
 • Echo (spin-off van Hawkeye)
 • Agatha: House of Harkness (spin-off van WandaVision)
 • Spider-Man: Freshman Year
 • Marvel Zombies

Juiste volgorde

Nu we alle Marvel-series hebben genoemd, hoeven we ze alleen nog maar in de juiste volgorde te zetten. Volleerde Marvel-fanaten hebben hier het hoofd over gebroken en zijn tot de volgende chronologie gekomen:

 • Agent Carter seizoen 1 (begint na de film Captain America: The First Avenger)
 • Agent Carter seizoen 2
 • Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 1 (speelt tijdens Thor: The Dark World en Captain America: The Winter Soldier)
 • Daredevil seizoen 1
 • Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 2 (speelt tijdens Avengers: Age of Ultron)
 • Jessica Jones seizoen 1
 • Daredevil seizoen 2
 • Luke Cage seizoen 1
 • Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 3 (speelt tijdens Captain America: Civil War en Black Widow)
 • Iron Fist seizoen 1
 • The Defenders 
 • Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 4 (speelt tijdens Doctor Strange en Black Panther)
 • Inhumans
 • The Punisher seizoen 1
 • Runaways seizoen 1
 • Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 5 (aflevering 1-18, daarna wordt er door de tijd gereisd) 
 • Jessica Jones seizoen 2
 • Cloak & Dagger seizoen 1 en 2
 • Luke Cage seizoen 2
 • Iron Fist seizoen 2
 • Daredevil seizoen 3
 • Runaways seizoen 2
 • The Punisher seizoen 2
 • Jessica Jones seizoen 3
 • Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 5 (aflevering 19-22 spelen tijdens Avengers: Infinity War)
 • Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 6 en 7 (spelen tijdens de vijf jaar tussen de Snap en de Blip)
 • Runaways seizoen 3
 • Loki (maar deze serie bevindt zich eigenlijk buiten de tijd)
 • WandaVision
 • The Falcon and the Winter Soldier
 • Hawkeye

Wil je ook de Marvel-films in de juiste volgorde zien? Kijk dan hier!

Loki

Actie | serie | 2021

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

Hawkeye

Actie | serie | 2021

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie