Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Wie is Arsène Lupin, de gentleman-dief uit de Netflix-hit Lupin?

Series | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

In de populaire misdaadserie Lupin laat hoofdpersoon Assane Diop zich inspireren door een boek over de gentleman-dief Arsène Lupin. Maar wie is dat eigenlijk?

In Lupin is Assane Diop (Omar Sy) vastbesloten zijn vader te wreken. Een kwart eeuw geleden werd die valselijk beschuldigd van een misdaad. Diops wraakplan bestaat uit een ingewikkelde roof uit museum het Louvre. Daarbij laat hij zich inspireren door een boek dat hij lang geleden van zijn vader kreeg: de avonturen van Arsène Lupin.

Lees hier meer over hoofdrolspeler Omar Sy uit Lupin.

De jonge Assane met het boek van Arsène Lupin

Arsène Lupin

Dat boek is niet verzonnen door de makers van Lupin, maar bestaat echt. Het eerste boek over Arsène Lupin verscheen in 1905, en er zouden er nog zestien volgen, plus tientallen korte verhalen. De gewiekste Lupin is weliswaar een inbreker en een dief, maar steelt in de boeken alleen van slechteriken. Het personage van de Franse schrijver Maurice Leblanc werd enorm populair; vergelijkbaar met Sherlock Holmes aan de andere kant van het Kanaal. De gentleman-dief is herkenbaar aan zijn hoge hoed en monocle.

Vete met Holmes

In diverse korte verhalen liet schrijver Leblanc zijn held de confrontatie met Sherlock Holmes aangaan. Natuurlijk is de Fransman de Brit daarbij altijd te slim af. Na protesten van Arthur Conan Doyle, de schrijver van Sherlock Holmes, werd de naam van zijn personage in de boeken van Leblanc veranderd in Herlock Sholmes. 

Bewerkingen

Ook na het verschijnen van het laatste boek in de reeks bleef het personage van Arsène Lupin populair. Het werd gebruikt in boeken en verhalen van andere schrijvers, in strips, tv-series en films. Behalve in Europa en Amerika is het personage ook heel populair in Japan. Daar verscheen sinds de jaren zestig een lange reeks strips en tekenfilms over Arsène Lupin de derde, de kleinzoon van de meesterdief. 

Netflix

Een van de Japanse animatiefilms over Lupin III kun je zien op Netflix. Lupin the 3rd: The Castle of Cagliostro is al een oudje uit 1979. Sindsdien verschenen er nog vijf Japanse animatiefilms over het personage, de laatste in 2019.

Arsène Lupin in zijn Japanse jasje

Lupin

misdaad | serie | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie