Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Alles wat je moet weten over de serie The Lord of the Rings op Amazon Prime Video

Series | 3 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Mondjesmaat komt er informatie naar buiten over de serie The Lord of the Rings die op Prime Video gaat verschijnen. Het laatste nieuws is de officiële releasedatum van het eerste seizoen: 2 september 2022. Dit is alles wat we verder al weten over de duurste serie aller tijden.

J.R.R. Tolkien

Net als Peter Jacksons filmtrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit gaat de nieuwe serie van Amazon Prime Video zich afspelen in de wereld die werd bedacht door J.R.R. Tolkien. De Engelse auteur schreef 'The Hobbit' in de jaren dertig van de vorige eeuw voor zijn kinderen. Het boek werd opgemerkt door een uitgever, die Tolkien vroeg om een vervolg te schrijven. Dat werd 'The Lord of the Rings', gepubliceerd in drie delen in de jaren vijftig.

Samen met wat losse verhalen en manuscripten spelen de boeken zich af in de door Tolkien verzonnen wereld Midden-aarde, die wordt bevolkt door hobbits, elfen, tovenaars en andere wezens. Amazon kocht de rechten voor The Lord of the Rings al in 2017 voor de lieve som van 250 miljoen dollar. 

Prequel

Ondanks de titel wordt de serie geen remake van de filmtrilogie, maar zal The Lord of the Rings zich afspelen in een veel eerder tijdperk, dat in Tolkiens boeken de 'tweede era' wordt genoemd. De gebeurtenissen spelen duizenden jaren vóór The Hobbit. Toch kunnen sommige personages uit de films ook in de serie opduiken, want elfen zijn in principe onsterfelijk in de wereld van Tolkien.

Crew

J.D. Payne en Patrick McKay werden aangetrokken om de verhalen van Tolkien te bewerken tot een epische tv-serie. De twee scenaristen werken al lang samen, maar hebben nog geen grote titels op hun naam staan. Een van de regisseur die zich aan de serie verbond is de Spaanse filmer J.A. Bayona. Hij maakte eerder de horrorfilms The Orphanage en Marrowbone, het indrukwekkende rampendrama The Impossible, en Jurassic Park: Fallen Kingdom. Bayona gaat in ieder geval de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen regisseren.

Cast

Opvallend genoeg zijn er voor zo'n grote productie maar weinig bekende acteurs ingehuurd. Er zijn zo'n dertig namen bekendgemaakt, onder meer Robert Aramayo in de rol van Beldor en Joseph Mawle als de schurk Oren. Beiden waren eerder te zien in Game of Thrones, als de jonge Ned Stark en Benjen Stark. Morfydd Clark is gecast als Galadriel, een personage dat ook in de films voorkwam. Verder ken je misschien Robert Aramayo, die te zien was in de Netflix-serie Behind Her Eyes, en daarnaast zijn er rollen voor Peter Mullan (Ozark) en de Britse komiek Lenny Henry (Chef!).

Robert Aramayo in Game of Thrones

Verhaal

Over het verhaal is Amazon niet erg loslippig, maar in januari 2021 werd er een officiële synopsis van het verhaal bekendgemaakt. 

 

Daarin is te lezen dat de serie in de tweede era van de geschiedenis van Midden-aarde speelt, een woelige tijd waarin de grootste schurk uit het oeuvre van Tolkien zijn opmars maakte. Daarmee kan eigenlijk alleen de duistere Sauron worden bedoeld, die ook een grote rol speelt in de latere boeken. Of ook de ring uit de titel in de serie opduikt, is nog niet bekend.

Het oog van Sauron in de filmtrilogie van The Lord of the Rings 

Verder wordt er gesproken van zowel bekende als nieuwe personages. Naast de synopsis werden er door Amazon alleen deze kaart van Midden-aarde naar buiten gebracht. Als je hem nu vast bestudeert, weet je straks de weg als de serie begint.

Productie

Prime Video wil met The Lord of the Rings graag zijn eigen Game of Thrones-achtige succes in huis halen. Dat kan de streamingdienst veel extra abonnees opleveren. Met een prijskaartje van meer dan een miljard dollar voor vijf seizoenen belooft The Lord of the Rings de duurste tv-serie aller tijden te worden. Geld is gelukkig niet echt een probleem, want moedermaatschappij Amazon heeft diepe zakken.

Net als de films van Peter Jackson wordt de serie opgenomen in Nieuw-Zeeland. De opnames gingen van start in februari 2020. Een bijkomend voordeel van het werken in Nieuw-Zeeland is dat men daar relatief weinig last heeft van de coronaepidemie en de productie dus niet wordt vertraagd. Op 2 augustus 2021 werd bekendgemaakt dat de opnames voor het eerste seizoen zijn afgerond.

Première

De premièredatum van het eerste seizoen is 2 september 2021. Dat geeft de makers dus nog een jaar om alle scènes te voorzien van special effects. Het seizoen telt acht afleveringen.