Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

De 10 beste historische kostuumdrama's nu op Netflix (februari 2021)

Series | 2 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Op Netflix vind je kostuumdrama's in allerhande smaken, van braaf nostalgisch tot prikkelend ondeugend en vet gewelddadig. Sommige series spelen aan het hof, andere in gangsterkringen, maar al deze historische drama's zijn oogstrelend mooi.

The crown (2016)

Met een productiebudget van (tot dusver) 260 miljoen dollar is The crown de meest ambitieuze Netflix-serie tot op heden. The crown beslaat de hele regeerperiode van de Britse koningin Elizabeth II en volgt de leden van het koninklijk huis in stormachtige tijden, zowel binnen als buiten Buckingham Palace. De rollen in deze schitterend aangeklede productie worden elke twee seizoenen opnieuw gecast, met Claire Foy en Olivia Colman als Elizabeth op jonge en middelbare leeftijd. De eerste vier seizoenen, waarvan het laatste eindigt in 1990, staan op Netflix. Een vijfde seizoen met Imelda Staunton in de rol van Elizabeth wordt verwacht voor 2022. Met seizoen zes wordt de serie afgerond.

Dit weten we al over seizoen vijf van The crown  

Zet The crown op mijn kijklijst  

Cable girls (2017)

Er zijn populairdere Spaanse series op Netflix te vinden, maar Las chicas del cable - ofwel Cable girls - is de meest oogstrelende. Het verhaal speelt in het Madrid van de elegante jaren twintig, een periode waarin alles mogelijk leek. Als vrouw op zoek gaan naar je zelfstandigheid en een baan, bijvoorbeeld. Lidia, Carlota, Ángeles en Marga hebben elk hun eigen redenen om aan de slag te gaan voor een telefoonmaatschappij en slaan zich samen door de vele obstakels op hun weg. Cable girls ziet er waanzinnig mooi uit, met decors, jurken en kapsels die tot in de puntjes verzorgd zijn. Na vijf seizoenen is het verhaal afgerond.

Zet Cable girls op mijn kijklijst  

Bridgerton (2020)

Niemand had zien aankomen dat Bridgerton zo'n gierend groot succes zou worden voor Netflix, maar de cijfers liegen er niet om. 82 miljoen huishoudens keken naar het historische drama, dat mooie kostuums combineert met gewaagde seksscènes. Deze productie van Shonda Rhimes is gebaseerd op de boeken van Julia Quinn en speelt in het Engeland van de 19de eeuw, maar verwacht geen historisch kloppend tijdsbeeld. De serie draait om de dochters van de familie Bridgerton, van wie Daphne (Phoebe Dynevor) aan de beurt is om een man te vinden. Graaf Simon Basset (Regé-Jean Page) lijkt een goede kandidaat. Met nog zeven boeken te gaan kan Bridgerton nog wel even mee.

Lees ook onze recensie van Bridgerton   

Zet Bridgerton op mijn kijklijst  

Reign (2013)

De makers van deze serie over het leven van koningin Maria I van Schotland waren er heel duidelijk over: Reign is geen geschiedenisles, maar entertainment. Niet dat het drama voor de serie heel veel moest worden aangedikt: de echte Maria Stuart zat als baby al op de troon en belandde uiteindelijk op het hakblok. Gelukkig focust Reign op de tienerjaren van Maria, die uitstekend wordt gespeeld door Adelaide Kane. Het gekonkel en aan het hof en gekronkel tussen de lakens doet vaak denken aan een tienerserie als Gossip girl, maar dan in de 16de eeuw en met weelderige jurken, paarden en paleistuinen. Een ware guilty pleasure.

Zet Reign op mijn kijklijst  

Outlander (2014)

Weinig series hebben zulke hartstochtelijke fans als Outlander. Ze hebben alle boeken van Diana Gabaldon - waarop de serie is gebaseerd - van a tot z verslonden, kunnen de afleveringen dromen en willen alleen nog naar Schotland op vakantie. En dat is bijzonder, als je bedenkt dat Outlander historisch kostuumdrama combineert met romantiek, oorlog én tijdreizen. Het meeslepende verhaal draait om Claire Randall (Caitriona Balfe), een verpleegster uit de Tweede Wereldoorlog die op mysterieuze wijze in het Schotland van de 18de eeuw terechtkomt. Daar belandt ze midden in een bittere strijd, maar ook in de gespierde armen van Jamie Fraser (Sam Heughan).

Zet Outlander op mijn kijklijst  

Land girls (2009)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de mannen van het Britse platteland opgeroepen voor het leger. Omdat de boerderijen niet stil mochten vallen, werd de 'Women's Land Army' in het leven geroepen: een organisatie van vrouwen uit het hele land die het boerenbedrijf draaiende hielden. Land girls volgt een viertal jonge vrouwen uit verschillende sociale klassen tijdens deze onzekere en spannende tijd. De BBC-serie ademt de sfeer van de tijd, maar is niet oubollig. Het tempo blijft er stevig in en af en toe worden er sociale kwesties aangekaart die nog steeds actueel zijn. De locatie van Hoxley estate zorgt daarbij voor een Downton Abbey-sfeertje.

Zet Land girls op mijn kijklijst  

When calls the heart (2018)

In veel Netflix-series kan het er best heftig aan toe gaan. Bij When calls the heart hoef je daar niet bang voor te zijn. Deze serie is afkomstig van Hallmark Channel, een tv-kanaal dat is gespecialiseerd in gezinsvriendelijke kost, en gebaseerd op het boek van Janette Oke. Aan het begin van de 20ste eeuw arriveert lerares Elizabeth Thatcher (Erin Krakow) in een Canadees mijnwerkersdorpje. Het leven is er wat ruiger dan ze gewend is, maar uiteindelijk vindt ze er haar draai. Als je dol bent op kostuumdrama én hebt gesmuld van Virgin river, dan is dit de serie voor jou. De eerste zes seizoenen vind je op Netflix.

Zet When calls the heart op mijn kijklijst  

The English game (2020)

Speciaal voor Netflix bedacht Julian Fellowes – de man achter historische kostuumdrama's als Downton Abbey en Belgravia – deze miniserie over de geboorte van het moderne voetbal. Tegenwoordig kennen we voetbal als volkssport, maar in 1870 was het een tijdverdrijf voor de upper class. The English game laat zien hoe dat voor altijd verandert als de elitaire Old Etonians hun gelijke vinden in Darwen FC, een club van fabrieksarbeiders. De serie vertelt een waargebeurd verhaal in een fraaie aangeklede historische setting. Omdat The English game maar zes afleveringen telt, kijk je de serie gemakkelijk weg.

Zet The English game op mijn kijklijst  

Anne with an E (2017)

Deze serie werd gebaseerd op het kinderboek 'Anne of Green Gables' ('Anne van het groene huis') uit 1908, maar is behoorlijk bij de tijd. Anne with an E dankt zijn charme voor een groot deel aan Amybeth McNulty in de hoofdrol van Anne Shirley, een vrolijk en spontaan weesmeisje. De oudere broer en zus Matthew en Marilla Cuthbert denken een weesjongen in huis te halen, maar in plaats daarvan komt Anne opdagen. Na de nodige misverstanden besluiten ze haar te houden. Deze sympathieke serie speelt rond 1900, maar behandelt ook actuele thema's als pesten en ongelijkheid. De serie is afgerond in drie seizoenen, die je allemaal op Netflix vindt.

Zet Anne with an E op mijn kijklijst  

Peaky blinders (2013)

Het aangekondigde zesde seizoen van Peaky blinders wordt tevens het laatste. Ergens in 2021 komt er dus een einde aan deze historische misdaadserie over de familie Shelby, die oppermachtig is in het Birmingham tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In Peaky blinders ligt de nadruk wat meer op actie, misdaad en geweld dan op drama en romantiek, maar krijgen de personages nog steeds ruime aandacht. Onder anderen Cillian Murphy en Helen McCrory schitteren in de hoofdrollen, en af en toe duiken er historische personages op in het grotendeels fictieve verhaal. Kijk ook uit naar de mooie gastrollen van Tom Hardy (Mad Max: Thunder road) en Anya Taylor-Joy (The queen's gambit)

Zet Peaky blinders op mijn kijklijst