Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Interview met acteur Alec Secareanu over de intrigerende serie Spy/Master

Series | 4 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: HBO MAX
©
Foto: HBO MAX

Op HBO Max kun je nu kijken naar de intrigerende spionnenserie Spy/Master die zich afspeelt op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Wij spraken de Roemeense hoofdrolspeler Alec Secareanu.

De 38-jarige Secareanu speelt Victor Godeanu, de rechterhand van de Roemeense president Nicolae Ceasescu en tegelijkertijd spion voor de Russen. Wanneer hij ontmaskerd dreigt te worden, besluit hij over te lopen naar het Westen en daarmee stort hij zich in een zenuwslopend avontuur. 

Je was pas 5 toen Ceausescu werd afgezet en geëxecuteerd. Herinner je je nog iets uit die periode?
"Ik weet nog dat zijn executie live op tv werd uitgezonden. Het was op kerstavond en dat is me altijd bij gebleven. Ik snapte toen niet helemaal maar waarom dat gebeurde. Maar ook tijdens mijn jeugd, in de jaren negentig, was het communisme nog volop aanwezig. Want hoewel Ceausescu weg was, bleven de machthebbers verder hetzelfde. De rest van de daders is nooit gestraft."

Speelt dat deel van de Roemeense geschiedenis nu nog steeds een rol?
"Oh ja, zeker. Als je het mij vraagt hebben we dat deel nog steeds niet afgerond. We zijn nog steeds een beschadigd land na die veertig jaar durende zwarte periode. De paranoia zit vastgeroest in de hoofden van de mensen. Het gevoel dat je niet vrijuit kan spreken, dat je wordt afgeluisterd. Op straat zie je nooit iemand lachen, want dat was vroeger verdacht en Roemenen vertrouwen de overheid nog immer niet."Jouw personage is gebaseerd op Ion Mihai Pacepa. Heb je veel over hem gelezen ter voorbereiding?
"Het verhaal is geïnspireerd door hem, maar meer ook niet. Natuurlijk heb ik wel alles over hem gelezen maar we vertellen een ander verhaal. Het is meer een interpretatie. Daarom ben ik op een bepaald moment gestopt met lezen en heb ik me gericht op ons eigen verhaal. Hij is een fascinerende figuur. De helft van Roemenië beschouwd hem als een verrader, de andere helft als een held. Daarom is het moeilijk te bepalen of hij een slecht of goed is. Hij is een mens. Net als Victor in de serie."

Je moet stalen zenuwen hebben om een spion te zijn. En Victor lijkt die ook te hebben in de serie. Heb je hem expres zo koeltjes gespeeld?
"Victor dwingt zichzelf geen emoties te laten zien. Maar gedurende de serie zie je dat hij ook zijn zwaktes heeft en kwetsbaar is. Dan zie je zijn verschillende kanten. Blijf dus vooral kijken."

Spy/Master

Actie | serie | 2023

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie