Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Chilling adventures of Sabrina: 10 dingen die je nog niet wist

Series | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Op de laatste dag van 2020 zet Netflix de allerlaatste afleveringen van Chilling Adventures of Sabrina voor je klaar. Voor de fans van de tienerhorrorserie is dat de perfecte manier om het jaar uit te luiden. Maar wist je dit al over je favoriete serie?

Strips

De Netflix-serie Chilling adventures of Sabrina is gebaseerd op een Amerikaans stripfiguur dat voor het eerst in 1962 verscheen in een uitgave van Archie Comics. In 1971 kreeg Sabrina een eigen stripreeks: 'Sabrina the teenage witch'. Deze verscheen tot 1983, werd een paar keer gemoderniseerd en bewerkt tot verschillende tv-series en films. 

De Sabrina-strip, oude en nieuwe stijl

Wie is Sabrina?

De tiener Sabrina Spellman is half heks. Haar moeder is een gewoon mens, maar haar vader is een tovenaar. Sabrina is niet onsterfelijk maar heeft wel bovennatuurlijke krachten, die zich op haar 16de beginnen te openbaren. Ze woont in het plaatsje Greendale bij haar tantes Hilda en Zelda, die allebei heks zijn. Voor de buitenwereld moet Sabrina haar krachten verborgen houden.

Eerdere versie

De avonturen van Sabrina werden wel drie keer bewerkt tot een tekenfilmserie, en in 1996 verscheen de tv-serie Sabrina the teenage witch met echte acteurs. In deze uiterst succesvolle serie werd de rol van Sabrina gespeeld door Melissa Joan Hart. Zij vertolkte Sabrina ook in drie voor televisie gemaakte speelfilms.

Kiernan Shipka is Sabrina

In 2018 maakte Sabrina dan eindelijk haar debuut op Netflix. In Chilling adventures of Sabrina wordt de tienerheks gespeeld door Kiernan Shipka. Deze 21-jarige actrice heeft al heel wat mooie rollen op haar naam staan en brak door bij het grote publiek in de serie Mad men, waar ze Sally Draper speelde, de dochter van hoofdpersonage Don Draper. Je kunt haar ook hebben gezien in de serie Feud: Bette and Joan. Verder verzorgde ze de stem voor Jinora in The legend of Korra, momenteel te zien op Netflix.

Kiernan Shipka als Sabrina Spellman in Chilling adventures of Sabrina

Ross Lynch is Harvey

Net als in de strips is Harvey Kinkle het liefje van Sabrina. Harvey komt uit een geslacht van heksenjagers, wat gezien Sabrina's hobby nogal delicaat is. In Chilling adventures of Sabrina wordt het personage gespeeld oor Ross Lynch. Voordat hij in Sabrina aan de slag ging was Lynch te zien in de Disney-serie Austin & Ally. Daarnaast timmert hij aan de weg als singer-songwriter.

Ross Lynch (l) speelt Harvey Kinkle in Chilling adventures of Sabrina

Sabrina is eng realistisch

De heksenrituelen en spreuken in Chilling adventures of Sabrina zijn vaak griezelig realistisch. Dat is geen toeval, want de makers van de serie hebben een 'echte' wicca-heks op de set die helpt om alle details zo echt mogelijk te maken. Ook baseerden de makers een eng beeld van Baphomet in de serie op een echt beeld in een tempel van de Amerikaanse Satanskerk. Dat kwam ze trouwens op een aanklacht te staan wegens schending van copyright.

Riverdale

Chilling adventures of Sabrina heeft een bijzondere link met Riverdale. Deze tienerserie is ook gebaseerd op een strip, namelijk 'Archie'. In de strips komen Archie en Sabrina elkaar regelmatig tegen, en ook in Chilling adventures of Sabrina wordt regelmatig naar Riverdale verwezen. Zo duikt het Riverdale-personage Ben Button (Moses Thiessen) op in Sabrina en steekt Billy Marlin (Ty Wood) vanuit Sabrina over naar Riverdale. Als je Chilling adventures of Sabrina leuk vindt, moet je dus ook Riverdale eens proberen op Netflix.

De cast van Riverdale

In welke tijd speelt Sabrina?

Als je probeert te raden in welke tijd Chilling adventures of Sabrina zich afspeelt zal dat niet meevallen. De personages spreken hedendaags Engels, maar kleden zich tijdloos en hebben bijvoorbeeld geen smartphones - wat voor een hedendaagse tiener natuurlijk ondenkbaar is. Toch duikt er wel eens een laptop of mobiele telefoons op. De makers van de serie hebben er bewust voor gekozen om op dit punt vaag te blijven: een beetje 2020 en een beetje 1965, het jaar van de strips.

Seizoenen en delen

De makers van Chilling adventures of Sabrina hebben nogal een rommeltje gemaakt van de seizoenen en afleveringen. Het eerste seizoen bestaat uit twee delen, die samen twintig afleveringen bevatten. Het tweede seizoen bestaat ook uit twee delen - deel drie en vier - die elk acht afleveringen hebben. Deel vier, dat wil zeggen de tweede helft van seizoen twee, verschijnt op 31 december 2020 op Netflix. Onderstaande trailer geeft alvast een voorproefje.

Seizoen drie?

Komen er na 2020 nog nieuwe seizoenen, delen of afleveringen van Chilling adventures of Sabrina? Daar lijkt het helaas niet op. Netflix heeft aangeven dat men niet doorgaat met de serie, en dat het na seizoen twee dus afgelopen is met Sabrina. Maar gezien de grillige geschiedenis van de strips en de series zal het niemand verbazen als de tienerheks vroeg of laat weer ergens opduikt.

Chilling Adventures of Sabrina

drama | serie | 2018

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie

Dit artikel ging over

Klik op de titels om deze direct te kunnen kijken