Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

De 10 beste Britse detectiveseries nu op NPO Plus (maart 2021)

Series | 8 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Fans van Britse detectiveseries komen al snel uit bij de NPO. Op NPO Start kun je recente uitzendingen terugkijken, en voor 2,95 euro per maand stream je met NPO Plus complete seizoenen van tientallen series in betere beeldkwaliteit. Ken je deze juweeltjes al?

Lewis (2006)

Het enorm populaire Inspector Morse kreeg na zeven seizoenen nog een stel jaarlijkse specials, maar in 2000 viel het doek definitief voor de detectiveserie naar de boeken van Colin Dexter. Gelukkig had de schrijver nog meer in de pen. In de spin-off Lewis draait het om Morses trouwe sergeant Robert Lewis (opnieuw gespeeld door Kevin Whately).  Inmiddels is Lewis gepromoveerd tot detective en wordt hij bijgestaan door sergeant James Hathaway (Laurence Fox). Ook forensisch patholoog Laura Hobson (Clare Holman) uit Inspector Morse is weer van de partij. Tussen het oplossen van moorden door zorgen zij en Lewis voor romantische spanningen.

Endeavour Morse (2012)

Wat deed de roemruchte inspecteur Morse voordat hij een gevierd detective was? De jongere jaren van de speurder uit de boeken van Colin Dexter zie je in Endeavour Morse, een prequel die zich afspeelt in het Oxford van de jaren zestig en zeventig. In het lokale politiekorps valt de jonge Morse (Shaun Evans) op door zijn intelligentie en betrouwbaarheid. Detective Fred Thursday (Roger Allam) ziet een grote toekomst voor Morse en neemt hem onder zijn hoede. Na een pilotaflevering kreeg de serie zeven seizoenen, en een achtste is in de maak. Alle afleveringen van Endeavour Morse – inclusief de pilot – zie je op NPO Plus.

Des (2020)

David Tennant speelt net zo gemakkelijk een sympathieke detective (zie Broadchurch) als een doodenge psychopaat. In Des kruipt hij in de huid van Dennis Nilsen, waarschijnlijk de beruchtste seriemoordenaar uit de Schotse geschiedenis. De politie komt hem in 1983 op het spoor na een melding van een verstopping in de afvoer van een appartementengebouw. Het blijkt te gaan om menselijke resten. In deze driedelige miniserie draait het niet zozeer om wie de dader is, maar om zijn motieven, slachtoffers en veroordeling. Het grimmige verhaal wordt realistisch verteld, mede dankzij de volstrekt overtuigende rol van Tennant. 

Line of duty (2012)

Als je nog steeds denkt dat Britse detectives wat traag en oubollig zijn, is dit een echte aanrader. Met een vlot verteld verhaal boordevol actie grijpt Line of duty direct je aandacht, om daarna beter en beter te worden. Ook wordt er wel eens flink geschoten, wat in de meeste Britse detectiveseries zelden het geval is. Agent Steve Arnott (Martin Compston) wordt overgeplaatst naar de speciale eenheid AC-12 die corruptie binnen het politiekorps onderzoekt. Samen met collega Kate Flemming (Vicky McClure) bijt hij zich vast in zijn taak, en dan blijkt dat de wijdverspreide corruptie verband houdt met de georganiseerde misdaad.

Deadwater fell (2020)

De rechercheurs hebben een bescheiden rol in deze pakkende miniserie, waarin David Tennant opnieuw een prachtrol speelt als de Schotse huisarts Tom Kendrick. Het leven van de arts verandert in een hel wanneer zijn vrouw Kate en drie dochters om het leven komen bij een uitslaande brand in hun woning. Het hele gezin blijkt gedrogeerd te zijn geweest voordat de brand uitbrak. Politieonderzoek toont aan dat er het nodige gaande was binnen het gezin: Kate was ongelukkig en depressief, terwijl Tom een relatie had met de buurvrouw. Is de schijnbaar sympathieke huisarts een slachtoffer, of een ijskoud monster?

Vera (2011)

De afgelopen twintig jaar schreef Ann Cleeves een reeks romans over Vera Stanhope, een Engelse detective in de laatste jaren voor haar pensioen. Dat maakt haar niet minder gedreven, al gaat haar briljante geest schuil achter een onverzorgd uiterlijk en een knorrig karakter. In de tv-versie speelt Brenda Blethyn de rol perfect. Aan het begin van de serie zijn de meeste afleveringen nog directe verfilmingen van de moordzaken uit de boeken, maar na een tijdje nemen de scenaristen het over met originele verhalen. Tien seizoenen van elk vier afleveringen werden al gemaakt, en een elfde is onderweg.

Shetland (2013)

Net als Vera is de detectiveserie Shetland gebaseerd op de boeken van de populaire schijfster Ann Cleeves. Op de ruige Shetlandeilanden voor de kust van Schotland buigen detective Jimmy Perez (Douglas Henshall) en zijn team zich over plaatselijke moordmysteries. Omdat de lokale bevolking erg gesloten is, hoeven de agenten niet op veel medewerking te rekenen. Naast een toffe detectiveserie is Shetland ook een mooie reclame voor het ongerepte Schotse landschap. Het laatste seizoen van de serie is uit 2019, maar er wordt – met wat vertraging – nog steeds gewerkt aan nieuwe afleveringen. 

Midsomer murders (1997)

Inmiddels mogen we Midsomer murders gerust een klassieker noemen. De serie naar de boeken van Anthony Horowitz gaat al 21 seizoenen mee en werd uitgezonden in meer dan 200 landen. Het Engelse plaatsje Midsomer ziet er heel landelijk en idyllisch uit, maar eigenlijk worden er in deze omgeving behoorlijk wat moorden geplaagd. Rechercheur Tom Barnaby (John Nettles) had er de handen vol aan, en sinds zijn pensioen (lees: seizoen 14) is het zijn neef John (Neil Dudgeon) die de misdaden in de streek oplost. Midsomer murders is nooit zwaar op de hand, met altijd een komische ondertoon. De afleveringen vanaf seizoen 15 vind je op NPO Plus.

Zet Midsomer murders op mijn kijklijst  

A confession (2019)

De zesdelige miniserie A confession is gebaseerd op een waargebeurde vermissing. De tragische zaak had een grote impact op de betrokkenen én op rechercheur Steve Fulcher, die belast was met het onderzoek. Fulcher (een mooie rol van Martin Freeman) komt in actie nadat de 22-jarige Sian O'Callaghan als vermist wordt opgegeven. Hij denkt dat ze is ontvoerd door haar taxichauffeur Christopher Halliwell, en besluit hem te schaduwen om Sian levend en wel terug te vinden. Als je houdt van misdaadseries met een bevredigende en rechtvaardige ontknoping, kun je A confession misschien beter skippen.  

Grantchester (2014)

In de jaren vijftig kan rechercheur Geordie Keating (Robson Green) zijn werk nauwelijks bijbenen. Gelukkig kan hij in de detectiveserie Grantchester rekenen op de hulp van de lokale priester Sidney Chambers (James Norton) – en vanaf het vierde seizoen diens opvolger Will Davenport (Tom Brittney). De methodische opsporingstechnieken van Keating en de soft skills van de lokale geestelijke vormen een voortreffelijke combinatie. Grantchester is een gemoedelijke en nostalgische serie, waarin naast de misdaadzaken ook veel aandacht is voor de beslommeringen van de hoofdpersonen. Alle afleveringen staan op NPO Plus, inclusief de speciale kerstaflevering van het tweede seizoen.