Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Deze series en films kijk je na Bridgerton

Series | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Met die vrije dagen tussen kerst en nieuwjaar heb je de acht afleveringen van Bridgerton natuurlijk vlot weggekeken. Hoe voorkom je dat je daarna in een zwart gat valt? Wij kozen de beste films en series voor na Bridgerton.

Romantiek (en seks) in Britse adellijke kringen, fraaie jurken, mooie mannen en een geheimzinnige roddelaarster die voor de nodige intrige zorgt. Bridgerton kwam vanuit het niets en werd een megahit voor Netflix. Als je er geen genoeg van kunt krijgen, moet je ook deze series en films eens proberen.

Gossip girl

We noemen Gossip girl als eerste, omdat er haast mee geboden is. Deze serie gaat namelijk van Netflix verdwijnen. Gossip girl speelt in het heden op een chique school in Manhattan, maar ook hier onthult een anonieme roddelaar de smeuïge geheimen van de rijkeluiskinderen. Je hoeft het niet van ons aan te nemen: de makers van Bridgerton noemen hun serie zelf een kruising tussen Jane Austen en Gossip girl.

Zet Gossip girl op je kijklijst

Sanditon

Zei er iemand Jane Austen? De beroemde schijfster van onder meer 'Sense and sensibility' en 'Emma' was voor haar dood begonnen aan een nieuw boek, dat ze nooit heeft kunnen afmaken. Toch is het manuscript van 'Sanditon' gebruikt als het basis voor een gelijknamige miniserie. Het verhaal speelt zich in dezelfde periode als Bridgerton en draait om de jonge Charlotte Heywood (Rose Williams). Ze verhuist van het platteland naar de groeiende badplaats Sanditon, waar ze betrokken raakt bij het gekonkel van de bewoners. Je kunt Sanditon zien op NPO Plus. 

Downton abbey

De serie Downton abbey heeft fanatieke fans aan beide kanten van de oceaan. Deze Downtonians (het alternatief was al bezet) dompelen zich helemaal onder in het wel en wee van de aristocratische familie Crawley en hun personeel. Na zes seizoenen en een lading kerstspecials verscheen er in 2019 ook een bioscoopfilm. Downton abbey speelt in de 20ste eeuw, dus wel wat later dan Bridgerton.

Zet Downton abbey op je kijklijst

Zet Downton abbey - de film op je kijklijst

Outlander

Bridgerton heeft geen patent op zinderende passie met ingesnoerde tailles en opgeduwde boezems. Ook de serie Outlander, naar de boeken van Diana Gabaldon, is mateloos populair. Het verhaal over de verpleegster die vanuit het jaar 1945 in het Schotland van 1743 belandt lijkt misschien sciencefiction, maar is daarna voornamelijk historisch drama en romantiek. 

Zet Outlander op je kijklijst

Derry girls

Een van de populairste personages uit Bridgerton is Penelope Featherington, een rol van Nicola Coughlan. Deze Britse actrice speelt ook een hoofdrol in Derry girls, een comedy die zich afspeelt in het Noord-Ierland van de jaren negentig. De serie volgt de belevenissen van een stel vriendinnen op een katholieke middelbare school. Als je van Penelope in Bridgerton hebt genoten, zul je ook smullen van Clare in Derry girls

Zet Derry girls op je kijklijst

Pride & prejudice

De familie die wanhopig zoekt naar een geschikte vrijgezel voor haar dochters is een thema dat regelrecht afkomstig is uit Jane Austens klassieker 'Pride and prejudice'. Net als de Bridgertons heeft ook de familie Bennet uit dat boek geen gebrek aan huwbare dochters. Als de eigenzinnige Elizabeth kennis maakt met Mr. Darcy is dat het begin van een onstuimige romance. Het boek werd in 2005 prachtig verfilmd met een perfect gecaste Keira Knightley in de rol van Elizabeth.

Zet Pride & prejudice op je kijklijst

Dangerous liaisons

Adellijk gekonkel was nog nooit zo verdorven, doortrapt en immoreel als in Dangerous liaisons. Markiezin De Merteuil schakelt de beruchte rokkenjager Valmont in om het aanstaande huwelijk tussen haar ex en zijn jonge, onschuldige bruid te saboteren. Met schitterende rollen van Glen Close, John Malkovich en Michelle Pfeiffer.

Zet Dangerous liaisons op je kijklijst

The favourite

Schrik je niet terug van een uitstapje naar het filmhuis, dan is dit zwarte comedydrama van Yorgos Lanthimos misschien ook wat voor jou. De ziekelijke Britse koningin Anne (een Oscarwinnende Olivia Colman) leunt zwaar op haar hofdame Sarah (Rachel Weisz), die daardoor heel wat macht kan uitoefenen. Sarah ziet haar positie in gevaar komen als Annes berooide nichtje Abigail (Emma Stone) aan het hof arriveert. De strijd om de gunsten van de koningin bereikt al snel een kookpunt.

Zet The favourite op je kijklijst

Dit artikel ging over

Klik op de titels om deze direct te kunnen kijken