Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Bridgerton: 10 dingen die je nog niet wist

Series | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

De Netflix-serie Bridgerton scoort wereldwijd als een dolle. Momenteel staat het pikante kostuumdrama op nummer 1 in meer dan zeventig van de landen waar Netflix te zien is. Maar wist je dit al over je nieuwe favoriete serie?

Boekenreeks

De serie Bridgerton is gebaseerd op een boekenreeks van Julia Quinn, een pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Julie Pottinger. Quinn heeft al tientallen boeken op haar naam, vaak romantische verhalen met sterke vrouwen in de hoofdrol. De Bridgerton-reeks telt acht boeken die werden geschreven tussen 2000 en 2006, plus een bonusboek met epilogen en losse eindjes uit 2013.

Nederlands

De boeken van Julia Quinn werden al in 29 talen vertaald, waaronder het Nederlands. In ons land worden de boeken uitgegeven als 'De familie Bridgerton-serie'. Deze begint met 'De ongetrouwde hertog', het verhaal dat door Netflix is verfilmd in het eerste seizoen van de serie. Momenteel zijn de eerste vier delen van de boekenreeks in het Nederlands te koop. Delen vijf en zes verschijnen in januari en april 2021.

Personages

In elk boek van de Bridgerton-serie staat één personage centraal. Zo draait het eerste deel om Daphne Bridgerton, en zij speelt tevens de hoofdrol in het eerste seizoen van de Netflix-serie. Waarschijnlijk volgt Netflix ook in de volgende seizoenen de boekenreeks. Dat zou betekenen dat in het tweede seizoen een hoofdrol is weggelegd voor Daphnes broer Anthony.

Families

Twee families spelen de hoofdrol in Bridgerton. Naast de familie Bridgerton, met vier zoons en vier dochters, is er de familie Featherington. De dochters uit beide families strijden om de meest aantrekkelijke vrijgezellen om mee te trouwen. Als je goed oplet zie je hoe de families in de serie hun eigen symbolen hebben: bijen voor de Bridgertons en vlinders voor de Featheringtons.

Lees meer over de personages in Bridgerton

Periode

Hoewel de serie vol knipogen naar de moderne tijd zit, speelt Bridgerton zich af aan rond het jaar 1800. In de zogenoemde regency-periode zette de Britse adel zijn pruiken af. In plaats daarvan kwam de dandy-stijl, met bijbehorende kapsels. Tijdens de regency deed koning George III een stapje terug en werd zijn zoon George IV prinsregent van het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Seksscènes Bridgerton massaal op pornosites

Koningin

In de serie maken we ook kennis met de oudere koningin van Engeland. Koningin Charlotte was de vrouw van koning George III, met wie ze vijftien kinderen kreeg. De roddelzieke Charlotte komt in de boekenreeks niet voor, en wordt in de serie gespeeld door Golda Rosheuvel, een zwarte actrice. Dit is een knipoog naar de wilde speculaties van sommige geschiedkundigen, die denken dat ze aan de gelaatstrekken op portetten van Charlotte kunnen afleiden dat Charlotte afstamde van een zwart geslacht.

Golda Rosheuvel als Queen Charlotte

Shondaland 

De belangrijkste persoon achter de Netflix-versie van Bridgerton is Shonda Rhimes, de bedenker van successeries als Grey's anatomy, Private practice en How to get away with murder. Onder de naam 'Shondaland' is Rhimes een langlopende samenwerking met Netflix aangegaan, waarmee naar verluidt 150 miljoen dollar gemoeid is. Bridgerton is daarvan het eerste resultaat, maar er lopen nog meer dan tien andere Shondaland-projecten bij Netflix. 

Vertelstem

De vertelstem die je hoort in Bridgerton is afkomstig van niemand minder dan Julie Andrews, bekend van Mary Poppins en The sound of music. De 85-jarige ster is in de serie niet te zien, maar alleen te horen als de beruchte roddeltante Lady Whistledown. In haar roddelblaadje verspreidt ze smeuïge geruchten over de leden van de adel, maar niemand weet wie er achter de naam schuil gaat.

Julie Andrews toen en nu 

Kleuren

De kleuren die in Bridgerton worden gebruikt zijn heel zorgvuldig gekozen. Zo is de lichte kleur blauw die je in de serie ziet het bekende Wedgewood-blauw. Deze kleur werd in de periode waarin de serie speelt veel gebruikt voor het chique Wedgewood-servies en aardewerk.

Jurken 

Liefhebbers van mooie jurken bekijken Bridgerton het beste met de duim op de terugspoelknop. Er komen zoveel mooie outfits voorbij, dat je het risico loopt de draad van het verhaal kwijt te raken. Phoebe Dynevor, die de hoofdrol van Daphne Bridgerton speelt, liet weten dat ze in het eerste seizoen 104 verschillende jurken draagt. Deze werden allemaal met de hand gemaakt. Daarnaast kreeg de actrice dansles, paardrijles en lessen in de etiquette.

Bridgerton

drama | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie