Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Top 10 beste true crime documentaires op Netflix (mei 2021)

Series | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

True crime is een van de populairste genres op Netflix. En de streamingdienst heeft heel wat pareltjes in zijn bibliotheek. Wij maakten een top 10 met de beste documentaires die je zullen verrassen, verbazen en onthutsen.

Update: 11 mei 2021 - Door: Jorrit van Broekhoven

10. The Sons of Sam: A Descent into Darkness

David Berkowitz, alias The Son of Sam, was een seriemoordenaar die eind jaren zeventig New York in zijn greep hield. Lang na zijn arrestatie en veroordeling beweerde hij deel uit te maken van een satanische sekte die de misdaden had georganiseerd als rituele moorden. Een onderzoek in de jaren negentig leverde geen resultaat op, maar journalist Maury Terry is ervan overtuigd dat Berkowitz niet alleen handelde. In deze documentaire volgt hij zijn vermoeden, en belandt de kijker in de doolhof van sektes, complottheorieën en speculaties.

Wat vinden wij van The Sons of Sam? Lees hier de recensie.

9. Abducted in Plain Sight

Opzienbarende documentaire over Jan Broberg die als kind in de jaren zeventig twee keer werd ontvoerd en misbruikt door een vriend van de familie, Robert Berchtold. Gek genoeg bleven de ouders van Jan heel naïef geloven dat Berchtold het allemaal niet zo slecht bedoelde. In de documentaire vertellen Jan, haar ouders en de broer van Berchtold hoe dit kon gebeuren.

Zet Abducted in Plain Sight op mijn kijklijst

8. Don't F**k with Cats: Hunting an Internet Killer

Een groezelig filmpje uit 2010 waarop te zien is hoe twee katten worden gedood maakte een stel internetgebruikers zo boos dat ze besloten op zoek te gaan naar de maker – en de vermoedelijke dader. Don't f**k with cats volgt hun spoor via een steeds wredere reeks misdrijven naar een onverwachte ontknoping. De documentaire is misschien geen geweldige journalistiek, maar wordt wel heel smeuïg en sensationeel verteld. Met slechts drie afleveringen werk je hem gemakkelijk op een avond weg.

Zet Don't F**k with Cats op mijn kijklijst

7. American Murder: The Family Next Door

In de zomer van 2018 worden Shannan Watts en haar twee dochters als vermist opgegeven. Echtgenoot Christopher zegt geen idee te hebben waar zijn gezin is gebleven. Voor de tv-camera's roept hij zijn vrouw op om iets te laten horen, maar ondertussen zien de politie en FBI hem al als de hoofdverdachte in de verdwijning. American Murder belicht een van de vele familiedrama's die elk jaar plaatsvinden. Het verhaal is dan ook misschien niet uniek, maar wel de manier waarop de zaak wordt ontleed. De makers gebruikten home video's, politiebeelden en sms- en social media berichten om een compleet beeld te schetsen.

Zet American Murder: The Family Next Door op mijn kijklijst

6. Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Dit is zo'n documentaire waarvan je mond meerdere keren openvalt tijdens het kijken. Aaron Hernandez was een geweldig American football-talent met een gouden carrière in het verschiet. Maar in plaats van te schitteren op het veld, vermoordde hij drie mensen. Deze film probeert in de geest van Hernandez te kruipen. Wat bezielde hem?

Zet Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez op mijn kijklijst

5. The Confession Killer

Henry Lee Lucas bekende in 1983 meer dan 200 moorden die tot dan toe onopgelost waren gebleven. Dat maakte hem de meest actieve seriemoordenaar van de Verenigde Staten. Er was een probleem: de meeste van die bekentenissen waren leugens. 

Zet The Confession Killer op mijn kijklijst

4. I Am a Killer

Meestal draait het in true crime vooral om de slachtoffer. In I Am a Killer vertellen criminelen die in de dodencel zitten vanuit hun perspectief over de moorden die ze pleegden en dat levert soms ijzingwekkende verhalen op.

Zet I Am a Killer op mijn kijklijst 

3. The Staircase

Misdaadromanschrijver Michael Peterson zegt dat hij zijn vrouw dood Kathleen onderaan de trap vond. Justitie denkt dat hij zijn vrouw een duwtje gaf. Peterson gaat met een leger advocaten de juridische strijd aan. De vraag of het schuldig is of niet, blijft hangen. The Staircase werd het schoolvoorbeeld voor de true crime documentairemaker en kreeg door de jaren diverse updates. Alle dertien afleveringen kun je bekijken op Netflix. Er wordt ook gewerkt aan een verfilming: HBO Max kondigde een miniserie aan over de zaak met hoofdrollen voor Colin Firth en Toni Collette als Michael en Kathleen Peterson.

Zet The Staircase op mijn kijklijst

2. Wild Wild Country

Bhagwan Shree Rajneesh en zijn volgelingen hebben een verlaten stuk land gekocht bij het dorp Antelope en willen daar een paradijs laten verrijzen. Eentje waarin het draait om veel seks hebben en spiritualiteit. Maar achter de schermen gebeuren er hele andere zaken. Een van de hoofdrolspelers in dit bizarre verhaal - de even beruchte als schijnheilige Ma Anand Sheela - kreeg onlangs een eigen documentaire: Searching for Sheela.

Zet Wild Wild Country op mijn kijklijst

Zet Searching for Sheela op mijn kijklijst

1. Making a Murderer

Een jonge vrouw wordt vermoord en de politie arresteert Steven Avery. Een man die al eens achttien jaar onschuldig in de gevangenis zat. Is hij de moordenaar of wordt hij er alweer ingeluisd? Frustrerende en onthutsende documentaire die je gezien moet hebben. 

Zet Making a Murderer op mijn kijklijst

 
 
Ben je op zoek naar nog meer moordenaars, ontvoerders, drugsrunners, sekteleden en gangsters? Blader dan door onze true crime-kijklijst hieronder. Met de beste documentaires die op Netflix te vinden zijn.