Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Gesmuld van Dahmer? Probeer dan American Horror Story op Disney+

Series | 1 jaar geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Disney+
©
Foto: Disney+

Voordat Ryan Murphy furore maakte met Netflix-series als Ratched en Dahmer was hij een van de zieke breinen achter American Horror Story. De eerste tien seizoenen van deze serie zie je op Disney+ en een elfde is onderweg. We zetten alle seizoenen voor je onder elkaar.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Disney+

Abonneer je nu op Disney+

Als je fan bent van de andere series van Ryan Murphy, ga je zeker ook smullen van American Horror Story. De bedenker trakteert zijn fans op briljante pulp vol horrorelementen en vette knipogen. De bekende favoriete thema's van Ryan Murphy, zoals seriemoordenaars en de gay scene, komen regelmatig voorbij, net zoals zijn lievelingsacteurs als Sarah Paulson en Evan Peters. Acteurs blijven terugkeren in latere seizoenen, maar steeds in andere rollen. Elk seizoen heeft zijn eigen horrorthema en een eigen huiveringwekkend beginfilmpje.

Seizoen 1: Murder House

De familie Harmon trekt in een prachtig oud vrijstaand huis, maar merkt al snel dat nare gebeurtenissen uit het verleden doorklinken in het heden. Dit seizoen zet de toon voor de hele reeks en heeft prachtige rollen van Jessica Lange als nare buurvrouw, Jamie Brewer als haar dochter met Down en Frances Conroy als huishoudster. De meeste acteurs uit dit seizoen keren terug in latere reeksen, soms zelfs als dezelfde personages. Evan Peters is ook al van de partij. 

Seizoen 2: Asylum

Sarah Paulson krijgt haar kans om te schitteren in dit tweede seizoen, waarin ze als journalist Lana Winters op zoek gaat naar een verhaal in een psychiatrisch ziekenhuis waar het niet pluis is. Zuster Jude (Jessica Lange) zwaait daar de scepter, en het personeel is nog gestoorder dan de patiënten. In aflevering tien gaan de voetjes van de vloer in een geweldige musical-scène. 

Seizoen 3: Coven

Zoe (Taissa Farmiga) wordt naar een kostschool in New Orleans gestuurd die wordt gerund door heksen. Sarah Paulson speelt het schoolhoofd en er zijn rollen van Emma Roberts, Evan Peters en Gabourey Sidibe als de medeleerlingen. Stevie Nicks van Fleetwood Mack komt ook langs, en er is een prachtige scène vol special effects zoals ze honderd jaar geleden werden gemaakt. 

Seizoen 4: Freak Show

In een van de sterkste seizoenen speelt Sarah Paulson de directeur van een circus vol freaks. Ryan Murphy kon zich heerlijk uitleven: Evan Peters heeft een rol als Lobster Boy, Kathy Bates is de vrouw met de baard en de show wordt gestolen door John Carroll Lynch als de moordlustige horrorclown Twisty. Er is ook een heerlijk nare rol voor Finn Wittrock als Dandy.

Seizoen 5: Hotel

Het verhaal van dit seizoen gaat een beetje over the top, maar de sets zijn geweldig mooi vormgegeven. Plaats van handeling is dit keer een hotel vol geheimen. Lady Gaga is van de partij als vampier, Kathy Bates heeft een hilarische rol als receptionist en ook Evan Peters, Sarah Paulson en Chloe Sevigny laten hun gezicht zien. Alles bij elkaar is het iets teveel van het goede.

Seizoen 6: Roanoke

In Roanoke aan de Amerikaanse oostkust werd een van de eerste Europese nederzettingen gesticht, maar deze verdween op mysterieuze wijze. Is dit wel een veilige plek om te wonen? Shelby en Matt kopen er een huis en ervaren al snel bizarre gebeurtenissen. Tegelijkertijd vertellen ze hun verhaal in een documentaire, zijn er gedramatiseerde reconstructies en gooien de makers alles bij elkaar als de personages en de acteurs worden samengebracht in een Big Brother-achtig experiment. Het is verwarrend, gestoord en misschien wel het beste seizoen van de serie.

Seizoen 7: Cult

Dit seizoen analyseert de paniek en ontreddering in Amerika na de verkiezing van president Trump. Ally (Sarah Paulson) is er totaal door van slag, maar alt-right icoon Kai (Evan Peters) groeit uit tot een cultleider voor gelijkgestemden. Als Ally het doelwit wordt van Kai en zijn sekte beleeft ze heel wat angstige momenten.

Seizoen 8: Apocalypse

Waarschijnlijk het minste seizoen van de serie. In de toekomst ligt de wereld in puin door een kernoorlog. Overlevenden verschuilen zich in een bunker, waar drie jaar eerder de antichrist rondhing. Of zoiets. Dit seizoen is vooral een parade van bekende gezichten - zelfs Joan Collins is van de partij - en daardoor is het verhaal er een beetje bij ingeschoten. 

Seizoen 9: 1984

Een ode aan de horrorfilms van de jaren tachtig. Een groep tieners in een vakantiekamp diep in het  bos naast een meer: dat is natuurlijk vragen om rottigheid. Iedereen die de jaren tachtig heeft meegemaakt weet namelijk dat dit een magneet is voor bijlmoordenaars, kettingzaagmaniakken, killerclowns en andere engerds. Hee, daar is ook John Carroll Lynch weer, dit keer als de ontsnapte moordenaar Mr. Jingles!

Seizoen 10: Double Feature

Veel seizoenen van American Horror Story zijn net wat te lang. Dit tiende seizoen heeft daar geen last van, want het werd in tweeën gedeeld. In de eerste helft overwintert een schrijver met writer's block in een plaatsje waar het blijkt te wemelen van de 'pale people'. Een glansrol is weggelegd voor Macaulay Culkin, ja die van Home Alone. De tweede helft van dit seizoen is een ode aan de paranoïde sciencefictionfilms uit de Koude Oorlog.

Seizoen 11: NYC

Het elfde seizoen van American Horror Story is nog niet te zien op Disney+, maar waarschijnlijk komt het ergens in december in de catalogus. Dit keer speelt het verhaal zich af in het New York van de jaren tachtig, waar het aidsvirus niet de enige killer is die tekeergaat in de gay scene. 

Bonus: American Horror Stories

Naast de hoofdreeks American Horror Story is er ook de spin-off American Horror Stories. Deze bestaat uit korte, losstaande verhaaltjes, maar soms hebben ze een relatie met eerdere afleveringen. Er zijn twee seizoenen, beide te zien op Disney+.

Abonneer je nu op Disney+

American horror story

Horror | serie | 2014

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie