Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Acteurs in Amerika staken, alle films en series liggen stil

Series | 2 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: HBO
©
Foto: HBO

Na de schrijvers in Hollywood stoppen de acteurs nu ook met werken. Als er niet snel een akkoord komt, zouden we wel eens een lange film- en seriedroogte tegemoet kunnen gaan.

De acteurs willen meer geld. Er zijn ongeveer 160.000 Amerikaanse acteurs die natuurlijk niet allemaal zo rijk zijn als Brad Pitt of Jennifer Lawrence. Veel van hen leven van het minimumloon. Maar de goedverdienende acteurs zijn solidair en staken mee. 

AI

Een andere eis van de acteurs is dat ze niet vervangen willen worden door ai. Zo hadden filmstudio's voorgesteld om de minder belangrijke acteurs te laten scannen door ai, waarna de bedrijven eigenaar zouden worden van die scan die ze vervolgens voor de rest van hun leven zouden kunnen gebruiken bij ieder project. De acteurs zouden in ruil daarvoor een dag loon krijgen.  

Minder content

Series als The White Lotus, Stranger Things, Emily in Paris en The Last of Us lagen vanwege de schrijversstaking al stil en dat gaat alleen maar erger worden nu de acteurs zich bij de staking hebben aangesloten. Hoe langer het duurt, hoe stiller het zal worden in de bioscoop en op de streamingdiensten. 

Hier legt Fran Drescher, de voorzitter van de acteurs-vakbond, uit waarom er gestaakt wordt.