Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Verboden mannenliefde in het Zweedse koningshuis in de serie A Royal Secret op Viaplay

Series | 18 dagen geleden | Irma Tomas

©
Foto: SVT Play
©
Foto: SVT Play

De de vierdelige serie A Royal Secret gaat over een van de grootste schandalen uit de Zweedse geschiedenis; de homoseksuele affaires tussen koning Gustav V en Kurt Haijby in de jaren dertig van de vorige eeuw. En je kunt op Viaplay kijken hoe dat afloopt.

Homoseksuele affaires waren niet erg geaccepteerd in die tijd en al zeker niet als het leden van het koninklijk huis betrof. Gustav en Kurt leerden elkaar kennen toen de laatste in een audiëntie vroeg of hij alsjeblieft wijn mocht schenken in zijn restaurant. Tijdens die ontmoeting werd hij naar verluidt verleidt door de 75-jarige koning die weduwnaar was. Kurt Haijby, die een flink strafblad had, was toen nog maar 36. De twee kregen een langdurige affaire.

Zwijggeld

Toen het hof lucht kreeg van de affaire werd er alles aan gedaan om Haijby stil te houden. Hij kreeg geld om te emigreren naar de Verenigde Staten en verschillende zaken op te zetten. Later werden rigoureuzere maatregelen genomen. De Zweed werd naar een Gestapo-gevangenis gestuurd, verschillende keren opgenomen in instellingen voor geestelijk gestoorden en na een heel twijfelachtig proces veroordeeld tot een werkkamp. Alles om Haijby zijn mond te laten houden.