Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Het einde van 1899 op Netflix uitgelegd

Series | 13 dagen geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Snapte je niks van het einde van 1899? Je bent niet de enige. Het einde van de Duitse serie was dan ook vrij onbegrijpelijk. Maar we zetten hier alles even voor je op een rijtje in de hoop dat het iets meer duidelijk maakt.

Zoals herhaaldelijk in de serie werd uitgelegd, zaten de passagiers van de Kerberos vast in een simulatie. In de op een na laatste aflevering kwamen het schip en de overgebleven passagiers terecht op het scheepskerkhof, samen met de Prometheus. Maura en de andere passagiers werden hier herenigd met kapitein Eyk die in z'n eentje op de Prometheus had vastgezeten. 

Eyk gaat terug naar de Kerberos waar nog maar zeven passagiers aanwezig zijn. Maura (Emily Beechem), Jérome (Yann Gael), Clémence (Mathilde Ollivier), Ramiro (José Pimentão), Tove (Clara Rosager), Li Ying (Isabella Wei) en mevrouw Wilson (Rosalie Craig).

Maura onthult aan de rest dat Daniel (Aneurin Barnard) haar man is en Elliot haar zoon, ondanks dat ze zich helemaal niks van dat leven kan herinneren. Ze vertelt ook dat Henry Singleton (Anton Lesser), de eigenaar van de rederij, haar vader is. De passagiers nemen die informatie met een korreltje zout, maar wanneer Maura ze vraag of zich zich nog kunnen heugen dat ze aan boord van de Kerberos zijn gegaan, beginnen ze haar verhaal te geloven. 

Maura vertelt ook dat ze in eerste instantie dacht dat de hele simulatie om haar draaide, maar dat ze nu gelooft dat alle passagiers hier om een speciale reden zijn. En dan blijkt dat niet alleen Maura een brief van een geliefde bij zich heeft, maar dat dat voor iedereen geldt. 

Maura vertelt ook dat ze denkt dat de sleutel die ze bij haar brief ontving, wel eens een ontsnappingsroute kan betekenen. Maar de rest is niet overtuigd en iedereen, behalve kapitein Eyk, wil van het schip ontsnappen door een reddingsboot te gebruiken. Maura en Eyk gaan terug naar de inrichting uit de herinnering van Maura, maar omdat die schacht gesloten is, nemen ze die in de kamer van Daniel zodat ze in zijn herinnering terechtkomen.

Zwart spul

Daniel zelf hackt met zijn apparaat de machinekamer van de Kerberos en zorgt er daarmee voor dat het zwarte spul dat het hele schip over dreigt te nemen en de simulatie verwijdert, nog harder groeit. Hierdoor verdwijnt de Kerberos en lukt het de zes passagiers die nog aan boord waren, niet om van het schip te ontsnappen. Ook zij worden gedeletet. 

Henry heeft Elliot intussen meegenomen naar de psychiatrische inrichting en onthult dat de simulatie niet in het leven is geroepen om Maura maar om Elliot gevangen te houden. Hij geeft de jongen een wit spulletje waardoor hij een herinnering herbeleeft.  

Elliot is ziek

In die herinnering ziet hij dat hij terminaal was en dat zijn ouders ruziemaken over zijn gezondheid. Maura injecteert hem dan met een zwarte vloeistof om hem alles te laten vergeten en hem naar de simulatie op het schip te sturen. Op die manier gaat Elliot niet dood en kan het gezin bij elkaar blijven. 

Maura en Eyk zijn dankzij de herinneringen van Daniel en Tove ook bij de inrichting aangekomen waar ze scheepsmaat Sebastian (Tino Mewes) tegenkomen die in dienst is van Henry. Hij wil de sleutel van Maura en vermoordt daarna Eyk met zijn apparaat. 

Lees ook onze recensie van 1899

Het is allemaal de schuld van Maura

Daarna neemt hij Maura mee naar het kantoor van Henry waar ze wordt herenigd met Elliot. Vader Henry gebruikt het apparaat om ze allemaal te transporteren naar kamer 1011 waar hij zorgt dat Maura vastgebonden wordt en vertelt hij Maura dat die hele simulatie haar toedoen is.  

Henry injecteert haar met een zwarte vloeistof zodat ze alles weer vergeet terwijl hij zelf van plan is te ontsnappen met behulp van de de piramide en de sleutel, want dat is de enige manier om uit de simulatie te komen. 

Geheime kamer

Wat hij niet weet is dat Daniel de code heeft herschreven en daarom is er geen ontsnapping mogelijk. Maura wordt wakker bij het graf van Elliot in een andere herinnering. Ze gaat de geheime kamer van Elliot onder het graf binnen, gevolgd door Daniel. 

Hij vertelt Maura dat zijn plan is geslaagd en dat de simulatie met de schepen niet weer opnieuw gaat beginnen. In plaats daarvan heeft het stel nu een eigen simulatie te pakken. En mooier nog: hij heeft nu de sleutel tot ontsnappen in handen omdat de kracht van de piramide nu in een speeltje zit dat in het bezit is van Daniel. En de exit code zit niet meer in de sleutel maar in de trouwring van Maura. 

Broer Ciaran

Daniel vertelt Maura dat haar broer Ciaran het hele programma heeft overgenomen terwijl zij vastzat in de simulatie en dat hij de controle over alles heeft. Maura moet hem zien te stoppen anders is alles verloren. Zo gezegd, zo gedaan. 

Maura wordt vervolgens vastgekoppeld aan een machine wakker in een voertuig en ziet allerlei overleden passagiers van de Kerberos die ook vastzitten. Maura maakt zichzelf los maar de rest lijkt in een diepe slaap te verkeren. 

Wanneer ze uit het raam kijkt, dringt tot haar door ze dat ze in een ruimteschip zit, dat de Prometheus heet. Ze ziet een briefje hangen en daarop staat 'May your coffee kick in, before reality does', net zoals in de boeken aan boord van de Kerberos.  

Ruimteschip Prometheus

Dan verschijnt er een boodschap op het scherm met de tekst 'Project Prometheus' en de details van de missie: 'aantal passagiers: 1423' en 'crew: 550'. De datum is 2099 in plaats van 1899. En er is nog een boodschap van Ciaran: 'Hallo zus, welkom in de realiteit'. 

Maura is dus wel ontsnapt uit de simulatie maar zit nu weer ergens anders vast. Is dit echt de realiteit of is het weer een simulatie? We weten het niet. En waarom zit Ciaran zijn zus eigenlijk zo dwars? We weten het niet. Het lijkt erop dat de makers van 1899 mikken op een tweede seizoen waarin Maura weer moet proberen herenigd te worden met Daniel en Elliot. 

1899

Drama | serie | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie