Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

De 10 leukste nostalgische Nederlandse series op Videoland

Series | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: RTL
©
Foto: RTL

Vroeger hadden we nog helemaal geen streamingdiensten, toen kropen we iedere avond op de bank om naar Baantjer te kijken of naar Westenwind. Of een van die andere heerlijke series die je op Videoland kunt bekijken.

10. Voetbalvrouwen

Serie die nog werd uitgezonden door het allang overleden Tien. En een serie die verdraaid goed scoorde, maar dat was waarschijnlijk vooral omdat ie werd uitgezonden na de samenvattingen van de Eredivisie-wedstrijden. De titel zegt precies waar het over gaat. van Marit van Bohemen, Lone van Roosendaal, Peggy Vrijens en Yolanthe Cabau (toen nog Van Kasbergen) speelden de echtgenotes van voetballers. Ze werkten vooral heel hard om de schijn van een perfect leven hoog te houden. 

Zet Voetbalvrouwen op je kijklijst

9. Het Zonnetje in Huis

Tien jaar lang keek Nederland massaal naar Het Zonnetje in Huis met sterrencast bestaande uit Johnny Kraaijkamp, sr. Johnny Kraaijkamp jr. en Martine Bijl. In de serie krijgt vooral John sr. de lachers op zijn hand als de eeuwig chagrijnige Piet Bovenkerk. Piet trekt na de dood van zijn vrouw in bij zoon Erik en Cath, die helemaal geen zin hebben in die oude zeur. Maar pogingen om hem het huis uit te werken, mislukken grandioos. Het Zonnetje in Huis ging in première op 31 december 1993 en kwam tot een einde in 2005. 

Zet Het Zonnetje in Huis op je kijklijst

8. SamSam

Ook SamSam was een langlopende comedyserie die in 1994 begon. Tien seizoenen lang keken we naar Jimmy (John Jones) die in een appartementje woonde met Chris (Anne-Mieke Ruyten) en Jo (Elle van Rijn) (in de laatste paar seizoenen veranderde de samenstelling). Ze huren hun huis van Nol en Riet(je) Brouwer en die hebben nogal de neiging zich te bemoeien met hun huurders. En dat was hartstikke leuk. 

Zet SamSam op je kijkijst

7. Goudkust

In totaal werden 925 afleveringen gemaakt van de soap Goudkust. Met een piepjonge Winstong Gerschtanowitz en een piepjonge Froukje de Both en een piepjonge Josefine van Asdonk en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Goudkust was samen met GTST de soappionier van Nederland. Dat waren nog eens tijden. 

Zet Goudkust op je kijklijst

6. Shouf Shouf de Serie

Eerst was er de succesvolle film en toen kwam er ook nog de serie Shouf Shouf. Die was Het vriendenclubje bestaande uit Ap, Rachid, Mussi en Robbie probeerde iedere week rijk te worden maar dat mislukte dan weer jammerlijk. De hele serie stond bol van de Marokkanen en de Hollanders-grappen.  

Zet Shouf Shouf de Serie op je kijklijst

5. Vrouwenvleugel

De lesbische Teun (glansrijk gespeeld door wijlen Bea Meulman) moest brommen voor het koud maken van de vriend van haar minnares Anna (Leontine Ruiters), prostituee Josje (Maya van den Broecke) had een klant gemold maar hield vol dat het noodweer was. Jacqueline (Liz Snoijink) leed aan aids en was ten dode opgeschreven, de vrijmoedige Eefje (Marjolein Keuning) zat achter de tralies wegens drugssmokkel en hielp voor het goede doel rustig bewaarder Troost aan zijn gerief. Niet alle verhaallijnen waren even realistisch, maar het lief en leed van de vrouwen boeide van 1993 tot en met 1995 miljoenen kijkers en won in 1994 de Gouden Televizier-Ring.

Zet Vrouwenvleugel op je kijklijst

4. Rozengeur en Wodka Lime

Dit is de serie die Barry Atsma richting de eeuwige roem katapulteerde. Maar het ging natuurlijk om de vriendinnen Finette (Alwien Tulner), Catharina (Isa Hoes), Donna (Medina Schuurman) en Babette (Ghislaine Pierie) die moeilijkheden hadden in hun relaties en iedere aflevering liters wodka lime naar binnen goten. En dat was heerlijk om naar te kijken.   

Zet Rozengeur en Wodka Lime op je kijklijst

3. Westenwind

De beginttune was al indrukwekkend en dat was de serie over de families Noordermeer en De Graaf die elkaar voortdurend naar het leven stonden ook. Westenwind werd bedacht door Joop van den Ende die Titanic zo goed vond dat hij een serie over schepen wilde maken. En de kruising tussen serieus drama en soap werkte goed. De Noordermeers kenden geen scrupules en voeren wel bij een harde, zakelijke aanpak. Anton (Daan Schuurmans) was de grootste schurk, al had hij wel charme en humor. Zijn ouders Max (Joep Sertons) en Sophie (Inge Ipenburg) gingen vreemd bij het leven, tante Charlotte (Miryanna van Reeden) aasde op de functie van kapitein/directeur.

Zet Westenwind op je kijklijst

2. Dunya & Desie

Here we go again, zong Dolly Parton iedere week aan het begin van Dunya & Desie, de serie over de twee Amsterdamse hartsvriendinnen die door iedere recensent de hemel werd ingeprezen. Dunya El-Beneni (Maryam Hassouni) kwam uit een Marokkaanse familie en werd een stuk strenger opgevoed dan de hoogblonde Desie Koppenol (Eva van de Wijdeven) die opgroeide met een alleenstaande moeder. Maar de twee bleven altijd vriendinnen. 

1. Baantjer

Maar liefst 121 afleveringen lang werd min of meer hetzelfde stramien gevolgd in de serie Baantjer: iemand vindt een lijk, rechercheur Jurriaan de Cock (Piet Römer) en zijn assistent Dick Vledder (Victor Reinier) nemen poolshoogte op de plaats delict, er volgt een lijkschouwing, ze ondervragen getuigen en verdachten Commandant Buitendam (Serge-Henri Valcke) leest vervolgens De Cock de les, in het café van Lowietje ziet de speurder na één teug cognac het licht, de dader slaat door, de kijker krijgt in een flashback te zien hoe het is gebeurd en tenslotte drinkt het team een glaasje op de goede afloop in huize De Cock. Dat deed niets af aan de spanning en de amusementswaarde; het was altijd de vraag hoe de sjofel geklede brompot het moordmysterie zou ontraadselen. Baantjer won in 1997 de Gouden Televizier-Ring. 

Zet Baantjer op je kijklijst

Baantjer

Misdaad | serie | 1998

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie