Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

De 10 beste Netflix-series gebaseerd op boeken

Series | 2 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Heel veel populaire series op Netflix zijn gebaseerd op boeken. Wij selecteerden de 10 beste voor je. (En misschien krijg je er ook wel zin van om binnenkort een potje te lezen).

The Queen's Gambit

De serie The Queen's Gambit (een schaakterm) is gebaseerd op een boek van Walter Tevis uit 1983 en er waren in het verleden al verschillende pogingen om het werk te verfilmen voordat de Netflix-serie er was. Walter Tevis overleed in 1984 en maakte het succes van The Queen's Gambit dus niet meer mee maar gelukkig schreef hij nog drie andere boeken die groots werden verfilmd: The Hustler, The Color of Money en The Man Who Fell to Earth. The Queen's Gambit gaat over Beth Harmon, een wees met een ongekend talent voor schaken. 

Alias Grace

Een serie naar het boek van Margaret Atwood, die ook verantwoordelijk is voor The Handmaid's Tale. Alias Grace gaat over de negentiende eeuw veroordeelde moordenares Grace Marks. Grace herinnert zich alleen niets van het misdrijf waarvoor ze is veroordeeld. Een psychiater probeert door gesprekken haar herinneringen weer naar boven te krijgen. De Canadese Margaret Atwoord is niet alleen schrijfster maar ook feministe en politiek activiste.

Bridgerton

De serie Bridgerton is gebaseerd op een boekenreeks van Julia Quinn, een pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Julie Pottinger. Quinn heeft al tientallen boeken op haar naam, vaak romantische verhalen met sterke vrouwen in de hoofdrol. De Bridgerton-reeks telt acht boeken (eentje voor iedere Bridgerton-telg die werden geschreven tussen 2000 en 2006, plus een bonusboek met epilogen en losse eindjes uit 2013. De boeken van Julia Quinn werden al in 29 talen vertaald, momenteel zijn de eerste zes delen van de boekenreeks in het Nederlands te koop. 

Anne met een E

Anne of Green Gables is een boek dat Lucy Maud Montgomery al in 1908 schreef. Het gaat over Anne, een jonge wees die aan het einde van de 19de eeuw een nieuw leven begint op Prins Edward eiland. Het origineel en de vervolgboeken zijn over de hele wereld razend populair, vooral in Japan. Prins Edward eiland wordt jaarlijks overspoelt door Japanse toeristen. In Nederland zijn de eerste twee boeken over Anne pas geleden opnieuw uitgegeven. Er staan drie seizoenen van Anne met een E op Netflix. 

A Series of Unfortunate Events

A Series of Unfortunate Events is een reeks boeken van Lemony Snicket, een pseudoniem van Daniel Handler. Er zijn drie seizoenen te vinden op Netflix die vooral opvallen omdat ze er zo geweldig over the top en kleurrijk uitzien. De serie volgt de kinderen Violet, Klaus en Sunny, die - nadat hun ouders zijn overleden - worden ondergebracht bij hun gekke oom, Count Olaf, die alleen maar op hun geld uit is. Het eerste seizoen is gebaseerd op de eerste vier boeken, het tweede op de volgende vijf en het derde seizoen op de laatste vier. Count Olaf wordt in de serie gespeeld door Neil Patrick Harris, die daarvoor 

The Witcher

De Pool Andrzej Sapkowski studeerde economie en werkte als vertegenwoordig voordat hij zijn schrijftalent ontdekte. En gelukkig maar, anders hadden wij nu niet The Witcher gehad. Sapkowski publiceerde zijn eerste korte verhaal over De Hekser al in 1986, daarna volgden nog veel meer korte verhalen en vijf romans. Hoofdpersoon is Geralt die sinds zijn kindertijd is getraind om monsters op te sporen en te vernietigen. Inmiddels wachten de fans met smart op het tweede seizoen dat op 17 december op Netflix staat. 

The 100

Kass Morgan bracht het eerste deel van haar vierdelige boekenreeks The 100 uit in 2013 en een jaar later was de serie al te zien op Netflix. Daarna werd er lekker doorgepakt want inmiddels zijn er zeven seizoenen te vinden op de streamingdienst. De boeken gaan over een post-apocalyptische wereld waar de enige overlevenden van aarde op een ruimteschip leven. Negentig jaar na de atoomoorlog worden 100 mensen terug naar aarde gestuurd om te kijken hoe de zaken ervoor staan. 

Firefly Lane

Kristin Hannah schreef 29 romans met als populairste exemplaar De Nachtegaal dat in 39 talen werd vertaald. Firefly Lane in het Nederlands uitgekomen onder de naam Wie naar de sterren grijpt. Het boek gaat over de vriendschap tussen de totaal verschillende vrouwen Kate en Tully. Een tweede seizoen is inmiddels besteld door Netflix.

Outlander

Outlander is een serie historische romans van de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon. Deel 9 komt uit op 23 november. Netflix ligt niet heel ver achter. Er zijn nu vijf seizoenen te vinden op de streamingdienst en seizoen 6 en 7 zijn in de maak. De serie gaat over Claire, een Britse verpleegster die van 1945 terug in de tijd gaat naar 1743 waar ze de Schotse soldaat Jamie Fraser ontmoet. 

You

De Amerikaanse Caroline Kepnes en haar boeken waren de inspiratie voor de serie You over Joe Goldberg en zijn moordlust. Bijna hadden we met z'n allen de serie nooit gezien omdat het eerste seizoen weinig succesvol was uitgezonden door Lifetime en de zender geen zin had in een tweede reeks. Gelukkig zag Netflix wel brood in You en de rest is geschiedenis. Op 15 oktober staat het derde seizoen op Netflix. 

Outlander

Drama | serie | 2014

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

The Witcher

Avontuur | serie | 2019

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie