Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: de thriller The Woman in the Window op Netflix

Recensie | 6 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

De verwachtingen rond de psychologische thriller The Woman in the Window waren hooggespannen. Nu de bestsellerverfilming eindelijk op Netflix te zien is, worden die jammer genoeg niet waargemaakt.

De eerste helft van The Woman in the Window is helemaal niet verkeerd. We maken kennis met Anna Fox (Amy Adams), een kinderpsychologe die zelf ook wel wat professionele hulp kan gebruiken. Anna lijdt aan een ernstige vorm van pleinvrees, waardoor ze haar schitterende huis in New York nooit verlaat. In plaats daarvan doodt ze de tijd met het drinken van wijn en het bespieden van haar buren.

Gluren naar de buren

Gezond is anders, en Anna spreekt dan ook regelmatig met een therapeut die haar thuis bezoekt. De pillen die hij haar voorschrijft doen Anna weinig goed, al kan dat ook komen doordat ze die steevast inneemt met een halve fles wijn. Als Anna op een avond iets vreselijks ziet gebeuren in het huis van haar nieuwe overburen is er dan ook genoeg reden om te twijfelen aan wat ze heeft gezien.

A.J. Finn

Kort na dat moment raakt de film het spoor bijster, en hetzelfde geldt voor de kijker. Het scenario haalt alle trucs van het psychologische thrillergenre uit de kast, maar maakt er zo'n warrige puzzel van dat je al snel de draad kwijt raakt. Het kan helpen als je het boek hebt gelezen: The Woman in the Window is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van A.J. Finn uit 2018, waarvan de rechten meteen door Hollywood werden gekocht.

Probleemproductie

Dat het zo lang duurde voordat de film verscheen, is deels te wijten aan de coronaepidemie, maar ook doordat de productie met grote problemen kampte. De eerste testversie viel niet in de smaak bij een proefpubliek, zodat er werd besloten om extra scènes te schieten. Dat is meestal geen goed teken en dat blijkt helaas ook nu weer. De tweede helft van The Woman in the Window is een rommeltje van flashbacks, hallucinaties, dubbele bodems en plotwendingen die allemaal te geforceerd leiden naar de climax. 

Sterke cast

The Woman in the Window heeft een droomcast. Amy Adams en Julianne Moore horen bij de beste actrices van dit moment, en verder zien we Gary Oldman, Jennifer Jason Leigh en Anthony Mackie. Je krijgt echter de indruk dat er heel wat scènes zijn gesneuveld, want bijvoorbeeld Mackie (The Falcon and the Snowman) is nauwelijks te zien terwijl hij prominent op de titelrol staat. Daardoor ga je je afvragen hoe goed The Woman in the Window had kunnen zijn met een beter scenario. Dat regisseur Joe Wright veel beter kan, heeft hij laten zien met bijvoorbeeld Atonement en Darkest Hour

Amy Adams en Julianne Moore in The Woman in the Window

Conclusie

Alles bij elkaar kunnen we de film niet aanraden. De teleurstelling van de tweede helft maakt het alleen maar frustrerender dat de film zo veelbelovend begint. En dat je als kijker een beetje gemanipuleerd wordt is prima, maar The Woman in the Window maakt het te bont. 

Wat we wel kunnen aanraden is het boek. Geen hoogstaande literatuur, maar een lekkere thriller die je in één ruk uitleest en dus een betere besteding van je avond.

Score

IMDb: 6,4

Rotten Tomatoes (critics): 29%

Guidinc. Score: 2 sterren (van de 5)

Checken of skippen?

Skippen

The Woman in the Window

Misdaad | film | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie