Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: het fantasy-epos The Wheel of Time op Amazon Prime Video

Recensie | 2 jaren geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Amazon
©
Foto: Amazon

Met het nieuwe fantasy-epos The Wheel of Time laat Amazon weer eens zien dat het concurrenten als Netflix, Disney en HBO naar de kroon wil steken. Er is stevig geïnvesteerd in de wereld van de serie, en dat zie je duidelijk terug op het scherm. Maar kan The Wheel of Time zich meten met die andere fantasyserie waarmee hij onvermijdelijk wordt vergeleken?

Alle streamingdiensten zijn op zoek naar hun eigen Game of Thrones; die ene serie waar iedereen het de volgende dag over heeft en waarvoor mensen bereid zijn een abonnement af te sluiten. De keuze voor een serie binnen het fantasygenre ligt dan voor de hand. Voordat Amazon Prime Video komend jaar van start gaat met de The Lord of the Rings-serie, presenteert de streamingdienst The Wheel of Time. Deze is gebaseerd op een recentere reeks fantasyboeken, die werd geschreven door Robert Jordan. Van de veertien delen gingen zo'n 90 miljoen exemplaren over de toonbank.

The Wheel of Time

Het verhaal van The Wheel of Time wordt in gang gezet met de komst van de mysterieuze Moiraine (Rosamund Pike) in het plaatsje Two Rivers. De vrouw beschikt over machtige magie en waarschuwt dat er duistere krachten op komst zijn. Ze is op zoek naar iemand die volgens de voorspelling de Herboren Draak is die de wereld kan redden. Er zijn vier kandidaten die ze meeneemt op een avontuurlijke reis, maar niet voordat het dorp met veel geweld onder de voet is gelopen door een leger van beestachtige Trollocs. 

Grote wereld

Voordat het verhaal van The Wheel of Time lekker op gang kan komen, moet er een hele wereld worden geschetst, compleet met een geschiedenis, personages en machtsverhoudingen. Dat kost tijd, en daarom komen series als deze altijd wat moeizaam op gang. Dat is niet erg, maar het vraagt in de eerste paar afleveringen wel wat geduld van de kijker. Omdat de gebeurtenissen zich in het begin rond één locatie afspelen lijkt het allemaal wat kneuterig. Zodra het gezelschap met de hoofdpersonages uiteenvalt, komt er echter wat meer variatie in. Geef de serie dus in ieder geval drie of vier afleveringen de kans.

Adembenemend

De productie van The Wheel of Time stelt zeker niet teleur. Nooit heb je als kijker de indruk dat je naar een studio zit te kijken, en de vergezichten - die soms deels uit de computer zijn getoverd - zijn adembenemend. Met het grote plaatje zit het dus goed, maar ook aan de details is veel aandacht besteed, tot de snaren van een gitaar aan toe. Heel belangrijk is ook dat de actiescènes er goed uitzien, en dat is het geval. De special effects die de magie moeten uitbeelden zijn wel aan de goedkope kant. Wat ook een beetje uit de toon valt is de muziek: die klinkt ons wat te modern in de oren.

Rosamund Pike

Afgezien van Rosamund Pike zien we weinig bekende gezichten. In de eerste afleveringen is haar personage de ingang waardoor je als kijker meer te weten komt over het universum van The Wheel of Time, maar als de serie het verhaal van de boeken volgt zal haar Moiraine geleidelijk naar de achtergrond verdwijnen. De cast van jonge acteurs - onder wie Nederlander Josha Stradowski in de rol van Rand - moet dan de kar gaan trekken, en dat zien we wel lukken.

Josha Stradowski en Barney Harris als Rand en Mat

Prime Video

De eerste drie afleveringen van The Wheel of Time staan op vrijdag 19 november op Amazon Prime Video. Daarna komt er elke vrijdag een aflevering bij. Op Prime Video vind je onder het tabblad 'Verkennen' veel informatie over de wereld, personages, wezens en mythologie van The Wheel of Time. Duik er eens in; het zal je kijkplezier verhogen!

Conclusie

Of het bronmateriaal van The Wheel of Time net zo'n spektakel kan opleveren als Game of Thrones moeten we nog zien. De mix van fantasy, spanning, geweld, seks en humor waarmee die successerie wist te scoren is bij The Wheel of Time nog niet helemaal compleet. Dat Amazon al voor de release van het eerste seizoen heeft besloten de serie ook een tweede seizoen te gunnen is goed nieuws. Zo krijgt The Wheel of Time de kans om te groeien, de personages uit te diepen en een fanbase op te bouwen. Met veertien boeken om uit te putten is er in ieder geval genoeg materiaal voor nog vele, vele seizoenen.

Score

IMDb: 8,2

Rotten Tomatoes: 64% 

Guidinc.: 3½ uit 5 sterren

Checken of skippen?

Checken