Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Turbo Review: De onthutsende Vlaamse serie 1985

Recensie | 28 dagen geleden | Irma Tomas

©
Foto: VRT/BRTF
©
Foto: VRT/BRTF

Iets oudere lezers herinneren zich vast nog wel de Bende van Nijvel die in de jaren tachtig dood en verderf zaaide in België. De goeie serie 1985 laat zien hoe totaal absurd de gebeurtenissen van destijds waren.

Het verhaal:

Marc De Vuyst (Tijmen Govaerts) en zijn beste vriend Franky Verhellen (Aimé Claeys) melden zich begin jaren tachtig als jonge, naïeve Vlamingen bij de Belgische Rijkswacht in de hoop op een mooie carrière met het nodige avontuur. In plaats daarvan belanden ze in een zwaar corrupte organisatie vol rotte appels die ze met huid en haar vermorzelt. Beiden krijgen te maken met de Bende van Nijvel, een groep criminelen die in een paar jaar tijd 28 dodelijke slachtoffers en onnoemlijk veel gewonden maakte bij overvallen.

Vicky (Mona Mina Leon), de zus van Franky bevindt zich intussen als linkse student aan de andere kant van het politieke spectrum. Maar ook zij wordt, net als heel België, hard getroffen door wreedheid van de bende. 

Conclusie:

Je kunt je bijna niet voorstellen dat alle historische gebeurtenissen in 1985 waargebeurd zijn, maar aan het einde van iedere aflevering wordt dankzij echte (nieuws)beelden of teksten duidelijk dat het allemaal echt is gebeurd. Dat corrupte rijkswachten moordaanslagen op hun eigen mensen pleegden bijvoorbeeld. En dat de minister van defensie er een eigen nazistische knokploeg op nahield. En na al die jaren is nog steeds niet duidelijk wie er achter de Bende van Nijvel zat.

De serie maakte duidelijk dat dat een enorm litteken op de Belgische ziel is. Er wordt goed geacteerd, maar soms gaat het script een beetje kort door de bocht. Zo maken de hoofdpersonages wel heel snel carrière en ook het einde had iets subtieler gekund. Dat neemt niet weg dat 1985 zeer de moeite waard is.