Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de smakelijke Tim Burton-serie Wednesday op Netflix

Recensie | 1 jaar geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

The Addams Family werd al talloze malen verfilmd. Maar nog nooit door Tim Burton, die een serie maakte over de dochter des huizes, Wednesday. En dat deed ie hartstikke goed.

The Addams Family zag het licht in 1938 met een cartoon in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. De eerste tv-serie begon in 1964 en daarna volgden o.a. nog twee succesvolle films in de jaren negentig. En nu is daar Tim Burton, bekend om zijn visueel verbluffende films als Edward Scissorhands, Alice in Wonderland en Charlie and the Chocolate Factory.

Gomez en Morticia

Hij waagde zich in zijn eerste televisie-avontuur aan een serie over Wednesday, de dochter des huizes van de immer in het zwart geklede gezin dat verder bestaat uit Gomez and Morticia Addams, zoon Pugsley, Uncle Fester, butler Lurch en de afgehakte hand Thing. 

Morbide gevoel voor humor

De 15-jarige Wednesday (Jenny Ortega) is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze is extreem cynisch, heeft nul empathie en een morbide gevoel voor humor. Gomez en Morticia worden trouwens gespeeld door Luiz Guzman en Catherine Zeta Jones, maar zij krijgen niet al te veel zendtijd. 

Piranha's

Dochter Wednesday wordt in de eerste aflevering van haar middelbare school gestuurd omdat ze, wanneer Pugsley gepest wordt door het waterpolo-team, als wraak twee zakken piranha's in het zwembad gooit. Dat kost de aanvoerder van het team zijn edele delen en Wednesday moet als straf naar Nevermore, een kostschool speciaal voor buitenbeentjes. En zo belandt ze tussen de weerwolven, vampiers en tieners met telekinetische gaven. 

Moorden

In de bossen rond Nevermore worden intussen allerlei moorden gepleegd die Wednesday als amateur-detective probeert op te lossen en waarbij iedereen verdacht is. En tegelijkertijd krijgt ze voor het eerst in haar leven te maken met andere tieners die in sommige gevallen haar vrienden willen worden en met haar eerste liefde. 

Wednesday en haar klasgenoten
Wednesday en haar klasgenoten

Jenny Ortega

De serie ziet er prachtig uit, je herkent meteen de hand van Tim Burton en Jenny Ortega in de titelrol is een vondst. Het enige punt van kritiek is de hoeveelheid verhaallijnen en plotwendingen. Alles komt voorbij, van geheime genootschappen tot enge visioenen, en kolonisten die graag vrouwen op de brandstapel gooien. Dat is iets te veel van het goeie. Wednesday heeft niet zoveel nodig, ze is al leuk genoeg van zichzelf, net als de echte ster van de show, Thing. 

Sterren

4 van de 5

Checken of Skippen?

 Checken

Wednesday

Komedie | serie | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie