Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

2 december live om 20:30. Kijk hier of op kanaal 13 van Ziggo.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: het tweede seizoen van Tiger King op Netflix

Recensie | 14 dagen geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Tiger King was begin 2020 dé lockdownhit van Netflix. Kan het tweede seizoen over de wereld van de doorgedraaide tijgerliefhebber Joe Exotic, zijn vrienden en zijn vijanden net zo boeien als het eerste?

Het tweede seizoen van Tiger King staat in de schaduw van het eerste. Voormalig dierenverzorger Saff vat het mooi samen. "Dit is wat Joe wilde: aanwezig zijn op elk social media platform en op elk reclamebord. In zijn eigen hoofd is Joe al tijdenlang beroemd." Maar nu de rest van de wereld dat ook beseft, zit Joe Exotic achter de tralies. Hij is veroordeeld omdat hij huurmoordenaars wilde inhuren om zijn grote rivaal Carole Baskin om te brengen. Joe zelf doet dus niet mee dit keer, en zijn flamboyante aanwezigheid wordt gemist. Wel geeft hij wat telefonisch commentaar vanuit de gevangenis.

Joe Exotic

In het tweede Tiger King-seizoen proberen de makers een antwoord te geven op drie grote vragen. Hoe is Joe Exotic zo geworden als hij nu is? Hoe zit het nu eigenlijk met Don Lewis, de verdwenen echtgenoot van Carole Baskin? En heeft Joe Exotic werkelijk twee huurmoordenaars ingeschakeld, of heeft iemand hem in de val gelokt?

Het antwoord op de eerste vraag is eigenlijk vrij tragisch. Na een opvoeding door een erg autoritaire vader moest Exotic uit de kast komen in een deel van Amerika waar dat vrijwel onmogelijk is. We horen dat Exotic te maken kreeg met homohaat in zijn eerste baan bij de politie en zijn eerste echtgenoot verloor aan kanker. Verschillende mensen vertellen hoe dit hem onmiskenbaar heeft veranderd.

Waar is Don?

Tiger King besteedt aardig wat tijd aan de vraag wat er met Don Lewis is gebeurd, zonder tot een harde conclusie te komen. Nu was Lewis nooit de meest interessante persoon in de serie en zijn schimmige zaakjes kunnen ook niet erg boeien. Pas als Tiger King inzoomt op de zware jongens die Joe zou hebben gecontracteerd, komen er weer feiten boven tafel die vrij opzienbarend zijn.

Ontluisterend

Terwijl het eerste seizoen zich beperkte tot de getikte wereld van tijgerfanaten, werpen de nieuwe afleveringen een wat wijdere blik. We zien advocaten, mediapersonages, vloggers, fans en nog veel meer mensen die op de een of andere manier geraakt zijn door Tiger King. Daarbij wordt pijnlijk duidelijk dat niet alleen tijgerfanaten getikt zijn. Het is ontluisterend om te zien hoe Amerika in de greep is geraakt van het soort domheid en smakeloosheid dat onder vier jaar Trump hoogtij vierde.

Divagedrag

Jammer is dat iedereen die in de nieuwe afleveringen voor de camera verschijnt zich maar al te bewust is van het miljoenenpubliek dat zit te kijken. Sommige personages zijn zich als echte diva's gaan gedragen. Dat maakt het allemaal wat minder spontaan en gek dan toen nog niemand van Tiger King had gehoord. 

Conclusie

Zo sterk als het eerste seizoen van Tiger King wordt het dit keer niet. Begrijpelijk, want zo'n bizar verhaal kun je maar één keer vertellen. Tiger King 2 presenteert de kruimels die overblijven als de taart is verdeeld, en op zich zijn het best smakelijke kruimels. In de laatste twee afleveringen worden nog wel wat onthullingen gedaan die enige impact kunnen hebben op een eventueel nieuw proces voor Joe Exotic, maar of dat er van gaat komen is zeer de vraag. Toch is het best fijn om je weer eens onder te dompelen in de krankzinnige wereld van Tiger King. Het seizoen duurt dit keer een stuk korter, maar met vijf afleveringen is het precies lang genoeg.

Score

3 uit 5 sterren

Checken of skippen?

Gewoon lekker checken

Tiger King

Portret | informatief | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie