Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Stem nu!

Nomineer jouw favoriete filmquote!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: HBO-documentaire The Vow op Ziggo

Recensie | 4 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: HBO
©
Foto: HBO

De HBO-documentaire The vow gaat over NXIVM. Een organisatie die zich voordeed als een zelfhulpgroep maar eigenlijk een ordinaire sekte was.

Het verhaal van NXIVM heeft nogal wat spannende ingrediënten zoals gebrandmerkte seksslavinnen, Hollywoodsterretjes en een spiritueel leider die 120 jaar cel kreeg. Die leider is Keith Raniere, een onooglijk mannetje dat toch behoorlijk wat mensen zijn wil op kon leggen. Hoe raar die wil ook was. 

Macht

Onder het mom van persoonlijke groei werden leden geworven die voor veel geld cursussen volgden om hun angsten weg te nemen. En welja, om de wereld te veranderen. Maar zoals dat gaat bij sektes, loopt het altijd uit op veel ellende en een leider die zijn macht op een schandalige manier misbruikt. 

Allison Mack

Een van de ergste zaken die naar voren komt in The vow is het bestaan van een vrouwengroep waarin de leden elkaar als slaven behandelden, ze gebrandmerkt werden met de initialen van Raniere en Smalville-actrice Allison Mack en waarbij ze seks dienden te hebben met de grote leider.

Die grote leider hield ook een van zijn vrouwelijke aanhangers twee jaar vast in een kamertje en heeft nog wat uit te leggen over twee vrouwen die op een vervelende manier aan hun einde kwamen. 

Hooggeplaatste leden

In deze documentaire wordt het verhaal van NXIVM verteld door ex-leden die een hoge functie hadden bij NXIVM en jarenlang hun leven weidden aan de sekte. Ze hadden alleen niet door dat het om een sekte ging. 

En dat blijft een van de meest fascinerende kanten aan sektes. Hoe kunnen redelijk intelligente mensen zo gehersenspoeld worden dat ze niet in de gaten hebben waar ze zijn beland? Zelfs na het zien van The vow blijft dat een raadsel voor de schrijver van deze recensie. 

Lang

Dan het grootste minpunt aan The vow. Het is te lang. Veel te lang. De documentaire bestaat uit 9 delen van een uur terwijl het makkelijk in een paar uurtjes had gekund. Er zit veel te veel herhaling in en af en toe gaat het tergend langzaam. Dat is doodzonde. 

Conclusie

+ Meeslepend verhaal
+ Vertelt van binnenuit met veel beelden van Raniere zodat je heel dichtbij komt
- Hadden we al gezegd dat het veel te lang was?

Score

IMDb: 7.0
Rotten tomatoes: 78% van de critici en 56% audience score.

 

The Vow

documentaire | serie

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie