Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: De Netflix-serie The Serpent

Recensie | 2 jaren geleden | Irma Tomas

©
Foto: BBC
©
Foto: BBC

De 8-delige Britse serie The Serpent gaat over seriemoordenaar Charles Sobhraj. En het is een ode aan de Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg, de er persoonlijk voor zorgde dat Sobhraj achter de tralies kwam.

Knippenberg raakt betrokken bij de zaak wanneer hij begin jaren zeventig een junior diplomaat is in Thailand. Hij wordt benaderd door de familie van Wim Bloem en Lena Dekker, een stelletje dat door Thailand zou reizen maar ineens spoorloos verdwenen is.

Knippenberg onderzoekt zelf

Knippenberg vindt Wim en Lena terug in een mortuarium. Ze zijn gewurgd, geslagen en in de brand gestoken. Omdat helemaal niemand in Bangkok geïnteresseerd is in de zaak, gaat Herman, tegen de uitdrukkelijke wens van zijn baas, zelf maar op onderzoek uit. En zo komt hij op het spoor van de Fransman Charles Sobhraj (Tahar Rahim) en diens Canadese vriendin Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman). 

Charles Sobhraj

Het tweetal heeft er, samen met handlanger Ajay (Amesh Edireweera)  een gewoonte van gemaakt om jonge, buitenlandse backpackers te drogeren, te beroven en af en toe te vermoorden, zonder dat er een haai naar kraait. Behalve onze eigen Herman Knippenberg. 

Nederland speelt een hoofdrol

Herman wordt gespeeld door de Brit Billy Howle die met enige regelmaat ook Nederlands spreekt. Dat doet ie best aardig voor een Engelsman, maar het werkt toch behoorlijk op de lachspieren. Gelukkig zijn Wim en Lena wel echte Nederlanders. En we horen ook nog een liedje van Boudewijn de Groot langskomen. Dat alles doet je rood-wit-blauwe hart toch een sprongetje maken. 

Hier vind je alle antwoorden die je nog hebt na het kijken van The Serpent

Flashbacks

The Serpent werkt zo overdadig met flashbacks en flashforwards dat ik er compleet mesjogge van werd. 3 maanden terug, 7 maanden terug, 2 jaar vooruit, 7 jaar achteruit. Gekmakend. Het is een ziekte waar veel seriemakers de laatste tijd aan lijden. Wat is er mis met een verhaal chronologisch vertellen zodat we het allemaal snappen?

Lees ook: Dit is de echte Nederlandse diplomaat Herman Knippenberg

Herman in het zonnetje

Er is genoeg af te dingen op The Serpent. De serie is te lang, te verwarrend en Herman wordt af en toe iets te woest gespeeld. Maar er blijft gelukkig genoeg goeds over. En deze serie had alleen al gemaakt moeten worden om de tot nu toe onbekende Herman Knippenberg in het zonnetje te zetten.  

Conclusie

- Er wordt zoveel gekotst dat je er een zwembad mee kunt vullen
- die flashbacks! 
+ Tahar Rahim speelt Sobhraj als een hele geloofwaardige engerd
+ Het verhaal van Sobhraj en zijn slachtoffers is boeiend. 

Score

IMDb: 7,7
Rotten tomatoes (critics) 61%
Rotten tomatoes (audience) 94%
Guidinc.: 3 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Checken