Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Stem nu!

Nomineer jouw favoriete filmquote!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: Netflix-documentaire The Ripper

Recensie | 4 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Netflix is de koning van true crime en dat bewijst het nog eens met de documentaire The ripper, over de Britse seriemoordenaar Peter Sutcliffe.

Vrachtwagenchauffeur Peter William Sutcliffe vermoordde van 1977 tot 1981 dertien vrouwen in het noord-westen van Engeland. Bij nog eens zeven andere vrouwen mislukte de moordpoging. Het leverde hem de bijnaam The Yorkshire Ripper op, verwijzend naar die bekende andere moordenaar, Jack the Ripper, die huishield in het Londen van eind 19de eeuw. 

Prostituées

Jack the Ripper had het vooral voorzien op prostituées en de Engelse politie trekt al na de eerste moord van Sutcliffe de conclusie dat hetzelfde geldt voor deze nieuwe moordenaar. En daar gaat het meteen mis in het onderzoek. Hoeren zijn tenslotte niet zoveel waard, dus het Britse publiek maakt zich niet al te veel zorgen over de gruwelijke moord. 

 

Politiewerk

En er gaat nog veel meer mis in het onderzoek waarbij duizenden politiemensen zijn betrokken. De rechercheurs luisteren niet naar waardevolle tips en zetten juist al hun mankracht in op aanwijzingen die later niks waard blijken te zijn. Het archiefsysteem waarin de politie alle verdachten verzamelt is een chaos en Sutcliffe (hij overleed op 13 november 2020) kan ongestoord zijn gang gaan. 

Vrouwen zijn de klos

Wanneer The ripper eind jaren zeventig zijn pijlen richt op studenten, raakt eindelijk het hele land in rep en roer. Vrouwen zijn bang en de politie raadt alle meisjes en vrouwen aan om 's avonds niet de straat op te gaan. 

Geen DNA

Het is natuurlijk makkelijk oordelen over de fouten die de politie destijds maakte. Maar de rechercheurs moesten het doen zonder alle technische snufjes en het DNA-bewijs dat politiewerk een stuk makkelijker maakte. Ga er maar aanstaan. En dan namen de Britten het ook nog eens op tegen een ongekend gewelddadige moordenaar. 

Armoede en Seksisme

The ripper heeft veel aandacht voor de slachtoffers en hun families en plaatst alles in een mooi historisch perspectief met bijbehorend filmmateriaal. De teloorgang van de industriële revolutie, armoede, seksisme en feminisme, alles komt aan bod. En daarmee levert Netflix alweer een prima true crime-docu af. 

Conclusie

+ Seriemoordenaars blijven fascinerend
+ Kijkt lekker weg
+ De documentaire bevat prachtige historische beelden
- Het feminisme-gehalte had een tandje minder gekund

Score: 

IMDb: 7,2 
Guidinc: 4 van de 5 sterren

The ripper bestaat uit vier afleveringen van 50 minuten en is te zien op Netflix

The Ripper

documentaire | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie