Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: Netflix-serie The Queen's Gambit

Recensie | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: The Queen's Gambit
©
Foto: The Queen's Gambit

The queen's gambit is een dramaserie op Netflix over schaken. Dat klinkt hartstikke saai, maar dat is het zeker niet. Het is een plaatje van een serie.

De serie The queen's gambit (een schaakterm) is gebaseerd op een boek van Walter Tevis uit 1983 en er waren in het verleden al verschillende pogingen om het werk te verfilmen.

Heath Ledger

De zo jammerlijk jong gestorven acteur Heath Ledger werkte er bijvoorbeeld aan. Hij was zelf een enthousiast schaker en verslaafd aan medicijnen, net als de hoofdpersoon uit The queen's gambit. Na zijn dood in 2008 verdween het script in een la. Godzijdank werd het daar weer uitgevist. 

Elizabeth Harmon

Hoofdpersoon in de serie is Elizabeth Harmon (Anya Taylor-Joy), een meisje dat in de jaren vijftig op haar negende in een weeshuis terecht komt wanneer haar moeder zichzelf, met Beth op de achterbank, dood rijdt. Beth komt in een weeshuis terecht waar ze in de kelder bij concierge mister Shaibel ontdekt dat ze over een enorm schaaktalent beschikt. 

Kalmeringspillen

Dat weeshuis draagt verder niet erg bij aan een goede, stabiele opvoeding, de kinderen worden lekker rustig gehouden met kalmeringspillen en na een tijdje wordt Beth zelfs verboden om nog te schaken. Maar dan is het roodharige schaaktalent al niet meer te stoppen. 

Meisjes schaken niet

Beth wil wereldkampioen worden, ze wil de onverslaanbaar geachte Russen op het schaakbord stoppen, maar om zover te komen zijn er wat hindernissen te nemen. Ten eerste is Beth een meisje en in de jaren zestig is het enige recht van meisjes het aanrecht. Daarnaast is Beth inmiddels behoorlijk verslaafd geraakt aan de pillen. Een lichtpuntje is haar aan alcohol adoptiemoeder Alma die via Beth haar eigen dromen waar probeert te maken. Dat klinkt allesbehalve positief, maar Beth en Alma zijn elkaars redding. 

Als kijker gun je Beth de wereld. Je wilt dat ze de beste wordt en je staat op de banken wanneer ze een belangrijke partij wint. Dat heeft The queen's gambit toch maar mooi voor elkaar gekregen. 

Conclusie:

+ Een serie die schaken spannend weet te maken, doet iets heel goed
+ De kleding, de beelden, alles ziet er prachtig uit
+ Hoofdrolspeelster Anya Taylor-Joy is heerlijk om naar te kijken
- De drugsverslaving van Beth ziet er iets te glamorous uit

Score:

IMDb: 8,9
Rotten Tomatoes: 97% (audience score)
Guidinc.: 4 sterren

The queen's gambit

Seizoen 1
7 afleveringen (1 uur per aflevering)
Netflix

The Queen's Gambit

drama | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie