Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: de true crime-docu Night Stalker op Netflix

Recensie | 3 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Documentaire over de jacht op seriemoordenaar 'Night Stalker', die in de jaren 80 iedereen in Los Angeles de stuipen op het lijf joeg. Opgelet: soms met gruwelijke beelden.

Seriemoordenaar 'Night Stalker' terroriseerde in het midden van de jaren tachtig Los Angeles en San Francisco, tot hij uiteindelijk gepakt werd. In het holst van de nacht brak hij in bij slapende mensen om vervolgens op de meest gruwelijke manieren toe te slaan.

Night Stalker

De 4-delige documentaire Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer van Netflix volgt het bloederige spoor van de moordenaar, laat betrokkenen en nabestaanden aan het woord en toont uiteindelijk de dader in de rechtszaal. 

Hij heet in het echt Richard Ramirez, duivelsaanbidder en in zijn eentje verantwoordelijk voor een regelrecht schrikbewind. De angst zat er zo goed in, dat er in Los Angeles zelfs sprake was van een feeststemming toen ze hem te pakken hadden.

True Crime

De jacht op deze ongrijpbare moordenaar was zenuwslopend. Er was geen tijd te verliezen, want om de haverklap vielen er nieuwe slachtoffers. Night Stalker ging in een recordtempo te werk. Kwam nog bij dat deze moordenaar geen vaste methode had, wat hem totaal onvoorspelbaar maakte.

Als true crime-liefhebber krijg je in Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer een goed beeld van de jacht. De politiemacht was overbelast, de opsporingsmethoden waren gebrekkig en ja, ook hier werden hele domme fouten gemaakt.

Lees ook: De Top 10 beste true crime-documentaires op Netflix

Blunders

Zo werkte een alarmknop bijvoorbeeld niet, onthulde een burgermeester ultrageheime informatie en werden belangrijke vingerafdrukken niet op tijd afgenomen.

Het is bijna niet voor te stellen hoe frustrerend dat geweest moet zijn voor de rechercheurs, die overduidelijk tegen een burn out aan zaten.

Bloederig

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer laat zien hoe moeilijk het onderzoek was en dat de ontknoping min of meer toevallig tot stand kwam. 

Af en toe moet je wel een sterke maag hebben, want op sommige momenten is de docu heftig. Sommige foto's van 'crime scenes' kunnen hard binnenkomen - te hard zelfs, als we Twitter mogen geloven.

Ook is het wat smakeloos hoe deze heftige beelden worden afgewisseld met getuigenissen van overlevenden en nabestaanden.

Fans van Richard Ramirez

Als Night Stalker was Richard Ramirez berucht en gevreesd, in de rechtszaal gedroeg hij zich als een soort Hollywood-celebrity.

Je hoort vaak dat dit soort killers vrouwelijke fans en groupies hebben, hier ze je ze ook echt. En ronduit schokkend: de sexy foto’s die ze van zichzelf opsturen naar deze brute killer.

Trauma’s in zijn jeugd

Richard Ramirez heeft een treurige jeugd gehad en ook de nodige trauma’s opgelopen. Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer laat daar niets van zien, zodat hij ook aan het einde van de vierde aflevering nog altijd een groot raadsel is.

Doodstraf

Ramirez werd veroordeeld tot de doodstraf, maar stierf in 2013 op 53-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij had toen 23 jaar op ‘death row’ doorgebracht.

Conclusie

+ Goed beeld van het onderzoek, de aanwijzingen en de blunders
+ Bijzonder beeld van Richard Ramirez na zijn arrestatie
- Als persoon blijft hij een raadsel
- Voor sommige kijkers te gruwelijk

Score

IMDb: 7.6
Rotten Tomatoes (audience): 76%
Guidinc. Rating: 3 van de 5 sterren

Checken of skippen:

Ben je een true crime-fan? Dan checken

Wat kun je hierna kijken?

Bijvoorbeeld de documentaire The Ripper op Netflix, over een beruchte Britse seriemoordenaar.

Heb je die al gezien? Lees dan dit artikel over andere films, series en documentaires over echte seriemoordenaars op Netflix.

Night Stalker: The hunt for a serial killer

documentaire | serie | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie