Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de serie The Irregulars op Netflix

Recensie | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Sherlock Holmes blijft een oneindige inspiratiebron voor film- en seriemakers. De nieuwste serie met de Britse superspeurder (in een bijrolletje) heet The Irregulars en is te zien op Netflix.

Sherlock is dus maar een ondergeschikte figuur in deze nieuwe serie. De echte hoofdrol is voor The Irregulars, een stel straatschoffies in Londen dat Sherlock helpt met het oplossen van misdrijven. The Baker Street Irregulars komen ook voor in de originele Sherlock Holmes-boeken en hebben nu eindelijk hun eigen serie. 

Stranger Things maar dan minder leuk

Dat had leuk kunnen zijn. Maar dat is het in dit geval niet. The Irregulars is vlees noch vis, patat noch friet en paaseieren noch chocoladeletters. Het is Stranger Things maar dan een stuk minder leuk. Stranger Things? Jazeker. Een van de Irregulars is Jessie (Darci Shaw), een weesmeisje met speciale krachten dat een scheur naar een andere dimensie moet dichtmaken. Precies zoals Eleven in Stranger Things. 

Beatrice en de rest

Maar laten we bij het begin beginnen. Beatrice (Thaddea Graham) is de leider van een groep kinderen die een vreselijk werkhuis zijn ontvlucht en sindsdien maar op straat hun kostje bij elkaar scharrelen. Het zusje van Bea is Jessie die lijdt onder vreselijke nachtmerries, en dan zijn er nog de vrienden Billy (Jojo Macari) en Spike (Harrison Osterfield). Ze krijgen later gezelschap van Leo (McKell David), die stiekem prins van Engeland is, maar het paleis ontvlucht omdat hij een oogje op Bea heeft. 

Dr. John Watson

Bea wordt benaderd door dr. John Watson (Royce Pierreson) die vertelt dat hij en zijn zakenpartner Sherlock Holmes in ruil voor geld de hulp van de kinderen nodig heeft bij een zaak waarin drie baby's zijn ontvoerd. Ze moet de zus van een van de baby's op zien te sporen. Omdat de kinderen geen geld meer hebben voor de huur van de kelder waarin ze wonen, besluit Bea de zaak aan te nemen. 

Bovennatuurlijke krachten

Bea en de rest zijn net lekker op weg wanneer ze worden aangevallen door een stel agressieve vogels waardoor ze in de gaten dat ze te maken hebben met bovennatuurlijke krachten. En Watson blijkt ook niet helemaal eerlijk te zijn geweest. Iedere aflevering van The Irregulars gaat over een nieuwe bovennatuurlijke zaak met andere monsters, maar alles heeft te maken met die scheur naar de andere dimensie die dicht moet.

Niet spannend

Spannend is het niet omdat de kinderen alle belangrijke aanwijzingen voortdurend in hun schoot geworpen krijgen waardoor zelfs de schrijver van deze recensie de zaken tussen het stukjes typen door opgelost zou krijgen, maar dat is nog niet het ergste.

Verslaafde nietsnut

Sherlock Holmes (die pas heel laat op de proppen komt) is in The Irregulars een verslaafde nietsnut. Nu is dat niets nieuws, maar in deze serie kan Sherlock helemaal niks. Hij moet een stel kinderen de boel laten opknappen. De meest briljante speurder uit de literatuur wordt in The Irregulars gedegradeerd tot een domme huilstruik met een oorbelletje. En die hele Watson is een stomvervelend, chagrijnig type. Al met al onverteerbaar.

Er is wel genoeg diversiteit

En dan heb ik het nog niet eens over het idiote achtergrondverhaal waarmee de makers Sherlock hebben opgezadeld. Zij lijken zich vooral bezig te hebben gehouden met de vraag of er wel genoeg diversiteit in de cast zat in plaats van met het script. 

Natuurlijk is niet alles slecht aan The Irregulars. Sommige van de monsterverhalen zijn best aardig en op een regenachtige middag kun je best een paar afleveringen wegkijken. Maar deze serie had zoveel beter kunnen zijn. 

Conclusie

- Er wordt niet best geacteerd
- Een beetje humor was welkom geweest
- Arthur Conan Doyle zou zich in zijn graf omdraaien als ie dit had gezien
+ Het ziet er goed uit. 

Score

IMDb: 5.0
Rotten Tomatoes (critics): 76%
Guidinc.: 2 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Skippen

Stranger Things

Fantasy | serie | 2017

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie